By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Hvad mon H.C. Andersen ville have tænkt og skrevet om nutidens corona-epidemi og Covid-19 – om symptomer, smittekæder og risikoen for at blive syg og for at dø. Han var altid kronisk bange for et eller anden.

Jeg læste for nylig en artikel om H.C. Andersens dagbøger fra 1859 – mens kolera-epidemien hærgede i Europa.
Det havde den gjort siden 1829, og koleraen nåede Danmark omkring 1845 – og sygdommnen var frem til 1861 årsag til mange hundrede danske dødsfald. Måske mange flere – dengang havde danskerne ikke SSI til døgnet rundt at opdatere sygdoms- og dødstal i diverse medier.

Men H.C. Andersen var godt informeret, via sine rådgivere – også om smittefaren i de sydeuropæiske lande, hvor han plejede at rejse. Og måske ha<vde haft planer om at besøge netop dét år.

Om koleraen var årsag til at rejseglade Andersen i 1859 valgte udlandet fra vides ikke. Det har været umuligt, for denne ydmyge skribent at finde dagbøger, breve eller citater, som kan fortælle om dén mulighed.

Sandheden er, at han i 1859, 54 år gammel, og ganske rejselysten, valgte at blive inden for landets grænser og fokuserede på, hvad han siden kaldte “Den store Jyllandsrejse”, som ikke var uden udfordringer. Men også besøg – som en selvfølge – på diverse herregårde og slotte. Fint skulle det være.

Dirrende angst
“H.C. Andersen Information” fortæller om nogle dagbøger, hvori digteren beskriver sin dirrende angst for at blive smittet af den omsiggribende kolera-epidemi. Som hærgede store egne af Danmark.

I dagbogen beskriver han frygten for at blive ramt af sygdommen og om at undgå, “at komme i nærheden af mennesker eller ting, der har været i koleraområdet”. På sin tur rundt i Jylland føler H.C. Andersen, som i folkemunde betegnes som “et geni, en krukke og en hypokonder”, sig utryg og syg, alene ved tanken om at kunne blive ramt af kolera.

Da han under sit Århus-ophold mærkede uro og symptomer i sin langlemmede krop, tog han dagvognen til Frijsenborg Gods ved Hammel, hvor han indlogerede sig i en kammet hos greven. Og forsøgte her at abstrahere fra koleraen ved at klippe finurlige silhuetter til kammerpigen – og til greve-familien, som tak for husly.

 

Related Posts

Kultur !! Er det ikke noget man pudser møbler med? Citat: Robert storm Petersen   CÆCILIE HAR...

“Jeg er overvældet og glad over, at vores trofaste publikum har været så loyale, som det nu viser...

Så ligger det fast. Efter længere tids rygter om Rottefælde-holdets udseende, er revy-sløret nu...

Leave a Reply