By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Så ligger det fast. Efter længere tids rygter om Rottefælde-holdets udseende, er revy-sløret nu løftet.

Holdet omfatter garvede Jan Schou og Mikkel Schrøder samt to Rottefælde-debutanter Joachim Knop og Rikke Hvidbjerg. Knop er uddannet på Det Kongelige Teaters Opera Akademi og han er især kendt for en række hovedroller i godt en snes populære danske familiefilm.
Rikke Hvidbjerg, som er uddannet fra Det danske Musical Akademi (2003), har i mange år været musical- og showperformer og sangerinde i flere sammenhænge. Hun har også spillet med i fem revyer – i 2004, 2005 og 2006 i Sønderborg Revyen med nestor Leif Maibom som læremester, og så kan det ikke gå helt galt. Og to gange i 2014 og 2015 var hun med Tivoli-revyen “Tam Tam” med blandt andre Bodil Jørgensen, Ditte Gråbøl og Thomas Mørk. Så hvad angår revy, har Rottefælde-debutanten gået i en god skole.

Det har længe ligget i luften over Svendborg, at Jan Schou og Mikkel Schrøder skulle være “de sikre gengangere”, når Rottefælden for første gang siden revy-verdenspremieren helt tilbage i 1881 ikke skal opføre forestilling i Caroline Amalieskoven. Derimod flytter Rottefælden til sommer til det klassisk smukke Svendborg Teater – inde midt i byen. Det er til gengæld første gang siden åbningen i 1897, at teatret skal huse en revy-forestilling en hel sæson – med premiere torsdag den 3. juni.

Rikke Hvidbjerg er en kvinde med udstråling og karisma, alsidig og super talentfuld  med  en smuk sangstemme – som hun har afsløret i flere musicals.

Corona-restriktioner tvinger Rottefælden til byen
Årsagen til den historiske flytning er ikke overraskende restriktioner i forbindelse med corona-epedimien. Ud over diverse sikkerhedskrav, så omfatter myndighedernes skærpede regler også  afstandskrav til gæsterne. Som udgangspunkt, så er der i corona-tiden plads til mange flere revygæster end der kan være i det gamle revyhus ude i skoven.

“Men bare rolig”, bemærker Rottefældens direktør Pia Ullehus. “Vi er kun på visit på teatret, for vi forventer bestemt, at coronaen arter sig så meget, at vi med sindsro kan vende tilbage til hjemlige omgivelser i 2022. Men nu sætter vi en rigtig god revy op i byens smukke teatersal, og det bliver en særlig oplevelse for alle parter. Vi er fantastisk glade for, at teatrets ledelse helt ekstraordinært åbner dørene for vores revy”.

Jan Schou er helt til rotterne for 23. gang. Og efter den aflyste sæson 2020, så glæder han sig helt vildt til at komme igang igen, som han udtrykker det. “Jeg elsker jo at spille revy, som jeg har gjort, hvert eneste år siden midt i 70’erne.
Mikkel Schrøder, musikalsk komiker, entertainer, storyteller og kunstnerisk leder, er med i rotte-løjerne for anden gang. Han skulle have været med sidste år, men den revy satte coronaen en stopper for. Så tog han sagen i egen hånd, for underholde sydfynboerne, det ville han. Derfor arrangerede han et Rottefælde all star-show på Kammerateriet på havnen – med stor succes.

Rikke er en alsidig kvinde
Rikke Hvidbjerg, 42, har til gengæld ikke haft de store opgaver på Fyn, men hun har huseret i resten af landet  som alsidig solist, sangerinde og skuespiller med flair for flere genrer – i de senere år har hun haft succes med store roller i markante musicals. Hun har spillet Whatsemame i “American Idiot”, Emma i “Anything Goes”, optrådt på London Toast Theatre, PinkLady i “Grease the Musical”, Alice i Rockplattemusicalen “LIZZIE”, Mary i “Pink Ladies” i Tivoli og Lola i “Agenzy”.

Hun har tidligere markeret sig som korsanger i Rasmus Seebach tournéband (2009-2011), korsanger i  Sanne Salomonsens “Søvngænger”-projekt og på pladen ‘Tiden Brænder’ (2011). Hun optrådte i tv-showet “Hva så Danmark” på DR1 (2010), var solist i Stig Rossens julekoncert-tourné (2010) samt solist på titelnummeret (What A Man) til “Dagens Mand” på TV2. Så Rikke Hvidbjerg kan lidt af hvert – hun skulle i december 2020 have spillet den store rolle i musicalen  “She Loves You” på Det Kongelige Teater, der blev aflyst på grund af corona.

Ham den smarte fra “Anja og Viktor”
Joachim Knop, 49, er først og fremmest operasanger og skuespiller og kendt af familien Danmark, for at have været på rollelisten i en lang række populære familiefilm – blandt andre “Kun en pige”, “Mørkeleg”, “Mine søsters børn”, “Kærlighed ved første hik” og “Anja og Victor…”-serien (1, 2, 3, 4 og 5). Det var Joachim Knop, der i Anja og Viktor-filmene spiller oversmarte velhavende karakter, Peter, der kører sportsvogn – og som ville være mere end bare gode venner med Anja (Sofie Lassen-Kahlke), hvilket gør usikre Viktor (Robert Hansen) sur og tvær.

Kvartetten som skal løfte Danmarks ældste revy gennem byen til smukke Svendborg Teater. Øverst f.v. Rikke Hvidbjerg, Mikkel Schrøder og nederst f.v. Joachim Knop og Jan Schou. Hvidbjerg og Knop er Rottefælde-debutanter – Jan Schou har været med siden 1999.  Foto: Rottefælden

I et interview med mediet ALT. (2019) fortæller han bl.a. om sit mest irriterende karaktertræk. “Jeg hader selvfedme, elsker tårevædede film, er lidt af en jubeloptimist og frygteligt glemsom”, indrømmer han. “Men det er vist også en af mine styrker”, tilføjer han – uden at fortælle hvorfor. Og så “forsøger jeg, at få det bedste ud af en situation, måske for at undgå konflikter. Nå, men den må jeg tage med min psykolog en dag”, siger han – og griner. På spørgsmålet om hvilke film, bog og sang, som betyder mest for ham, svarer Joachim Knop, at han, af en eller mærkelig grund elsker at se ”Cast Away”. “Tom Hanks er ellers ikke min favorit-skuespiller, og handlingen er ret enkel, men jeg græder altid, når det går op for hans kone, at han ikke er død alligevel. Og jeg elsker altså at græde til film. Og hvad så med bøgerne? “Jeg er ikke den store bogorm, men svenske Frederik Backmann har virkelig antændt min læselyst. Hans bøger om ishockeyklubben i Bjørneby er på én gang sjove, skræmmende og meget velskrevne. Kan slet ikke vente på filmatiseringen. Og så er der sangen … jo,  jeg elsker altså stadig sangen ”Just the way you are” med Billy Joel”. Nu skal filmstjernen Joachim Knop afprøve revy-genren – i Svendborg.

Ret skal være ret – nu med anretning
Revydirektør Pia Ullehus fortæller iøvrigt, at revyen benytter lejligheden til at ændre det gastronomiske koncept.
“Rottefælden har i flere årtier været kendt for sine platter, men vel vidende, at maden er en stor del af den samlede revy-oplevelse, så er det slut med platter og i stedet serverer vi en særlig anretning med lækre specialiteter. For at maden skal være helt i top, har vi allieret os med den kendte kok og gastronom Jakob Hirsch, som driver “Spisetid” i Svendborg – og ellers er kendt fra restaurant Resumé og Søllerød Kro.
Det er Jakob som kreerer revy-anretningen og vi forventer os meget af det velsmagende samarbejde”.

Carsten Friis tager sig igen af instruktionen, og ligesom de 16 forrige somre, så sørger kapelmester Jens Krøyer for musikken – og igen sammen med Guy Moscoso og Ole Caspersen.

Lidt historie om den ældste sommerrevy
Navnet Rottefælden bruges i flæng om Svendborgs sommerrevy, ”Rottefælderevyen” –  teaterbygningen i Caroline Amalielund, rummer både sommerrevyen og Baggårdteatret, Svendborgs egnsteater, som der er planer om at flytte til Frederiksøen inde i Svendborg. Rottefælden var i sin tid også betegnelsen på det rekreative område, der siden 1829 har været en del af skoven. Dengang i udkanten af byen.

Den første revy foregik i sommeren 1881 – og der har været opført revyforestillinger, hvert eneste år siden 1883. Lige bortset fra sidste år.

Direktør siden 2008, Pia Ullehus, oplyser, at corona’en og den aflyste revy sidste sommer har skabt lidt rod i historiebogen.
“Sidste år skulle det have været 137. gang med Rottefælderevy, så i år er det enten 137. gang igen, eller er det 138. gang? – minus 137. gang, hvis du forstår. Til gengæld ligger det fast, at det er første gang, at revyen ikke spilles i de originale Rottefælde-omgivelser. Men derimod som “teater-udgave”. Den glæder vi os vildt meget til. Ikke mindst fordi teatret er et smukt hus, der lige som revyen emmer af historie”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Hvem var egentligt denne Gustav Lotze, som gjorde så meget for byen, og som ikke kun lagde navn til...

Kultur !! Er det ikke noget man pudser møbler med? Citat: Robert storm Petersen   CÆCILIE HAR...

“Jeg er overvældet og glad over, at vores trofaste publikum har været så loyale, som det nu viser...

Leave a Reply