By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Ved du hvad kultur er? 
Ja da. Er det ikke noget man pudser manogni med?
Citat: Robert Storm Petersen (fra 1938)

 

SCHERFIGS DRØMMENDE JUNGLE-UNIVERS
Meget skal indhentes nu, hvor kulturlivet (næsten) givet frit. Det gælder blandt andet Kunstmuseum Brandts, hvor kommunisten, forfatteren og billedkunstneren Hans Chrsitan Scherfig står på plakaten.

Junglens mystisk: Et typisk Scherfig-motiv.

Udstillingen “Hans Scherfig – myter og drømme” var klar til åbning, da museet måtte lukke ned på grund af corona og lige siden har Scherfig og hans farverige dyreunivers ventet på genåbningen. Nu er udstillingen klar, varer frem til den 19. september. Som billedkunstner var Hans Scherfig mest kendt for sine let fabulerende litografier af junglens dyr. Ved siden af sit rige forfatterskab var han en fortræffelig billedkunstner. Maleri var hans oprindelige udtryksform, men en øjensygdom nedsatte hans syn til cirka to procent og det var ifølge ham selv, årsagen til, at skriveriet blev opprioriteret. I dag er Scherfig meget anerkendt for sine malerier. Ikke mindst de kubistiske. Mest kendt er han dog for sine litografier, som idylliserer junglens dyr på en måde, som af kendere kaldes naivistiske – en kategorisering, han ikke selv så nogen mening i.

DER ER SÅ MEGET MAN SKAL VÆNNE SIG TIL I ET NYT HUS
Pia Ullehus,
direktør i Rottefælden siden 2008, forsøger i denne tid, sammen med personalet, at vænne sig til flere nye ting og sager, “som skal sidde på rygraden”. Ikke mindst den logistiske kendsgerning, at hun om morgenen ikke skal køre “ind på arbejde ude i skoven”, som hun har gjort i årevis – men derimod går turen nu til Teatergade, midt inde i Svendborg.

Pia Ullehus: – Der er så meget nyt, man lige skal vænne sig til. Men hvor er det dog skønt, at vi har dette smukke teater at spille revy i.

“Nu skal jeg skal lige finde ud af, hvor revykontoret og billetsalget og alt andet befinder sig i den store teaterbygning !”.
Og så er der revyhunden. For er der én som Pia Ullehus og sikkert også mange  garvede Rottefælde-gæster vil savne; så er det hendes elskede shitzu-hund Honey, der i vinter blev syg og mæt af dage og som hun befinder sig trygt i   hundehimlen.
Når Honeys efterfølger, den lille hvide vovse, Pjuske, er kommet over sin første hvalpealder, så udnævnes den, formentlig over en lille ceremoni, til fast revy- og selskabshund. En privilegeret opgave, der kræver sin hund.
I denne sommer, må Pjuske dog blive hjemme – og vente til det bliver dens tur til at vimse rundt som revyprinsesse og blive klappet og ah’et. 

 

NOGLE MÅ – ANDRE MÅ IKKE
Det er på alle måder en svær tid, vi lever i. Med eller uden mundbind, afstand, håndsprit, podninger og vaccinationer.
En tid, hvor noget af kulturlivet er genåbnet og noget af det, som slet ikke er genåbnet. Ikke ikke vil blive det lige med det samme.
Med andre ord: Nogle må gerne – andre må ikke. Se nu for eksempel Frøbjerg Festspil, som har fået lov til at spille musical til sommer – men kun Midt om natten.
Der er premiere på frøbjergets smukke amfiteater, torsdag den 5. august.

TEATER MED BØRNEBØRNENE
Tina Kruse Andersen, det dybt engagerede teatermenneske bag Teater Gyda, spørger; Er du vaccineret og brænder du efter at komme i teatret med børnebørnene ?
Og bor du oven i købet i Odense eller omegn, så skal der ikke så meget mere til for at du kan få en oplevelse. Hvis du mener et coronapas er for bøvlet, så klik i stedet ind på linket her, så finder du ud af hvordan

Den gode børn- og voksen-teater-oplevelse er altså ikke langt væk, beroliger Tina Kruse Andersen. “Gå blot ind på Teater Gydas hjemmeside www.teatergyda.dk og find “Kongen af Osteriget”, som er en spritny komedie for børn, der er fyldt fem og dem, der er ældre – og deres forældre eller bedsteforældre.

Vil du med videre, så tryk på knappen billetbestillingen og så er du stort set klar. Bare 50 kroner pr. billet.
“Vi glæder os til at se dig på Vollsmose-scenen”, lyder det fra Kong Gulerod og Dronning Ingefær alias Teater Gyda alias Tina Kruse Andersens forrygende scenepersonale.

 

OGSÅ MARTIN BRYGMANN ER HELT VILD MED DEN GAMLE DIGTER

Entertaineren Martin Brygmann, som bl.a. huskes for “Det Brune Punktum” præsenterer nyt album i cd-udgave.

Det er ingen tilfældighed, at Matin Brygmann, skuespiller, komikere sanger og musiker, giver sit nye album titlen ”Fyrtøjet – en gnist i Andersens liv” – det er navnet på Carde Sommerspils forestilling  med premiere 1. juli, hvor Martin Brygmann spiller H.C. Andersen. Han har skrevet forestillingen  sammen med odenseanske Carsten Friis.

“H.C. Andersen er en del af mit DNA, fordi han var så forbistret god til at fortælle historier. Så jeg hædrer ham på min måde ved at producere albummet om Fyrtøjet.
Det har stort fokus på melodierne, som jo er musikkens historiefortæller”, siger Martin Brygmann. Udspillets 12 sange synges af blandt andre Kaya Brüel, Pelle Emil Hebsgaard, Andrea Lykke Oehlenschlæger og selvfølgelig Martin Brygmann selv.

Samme entertainer kan opleves i en helt anden rolle, når han fredag 30. juli optræder med musikeren Ole Kibsgaard ved den første “Hyg dig tyk”-koncert i Ansgars Anlæg i Odense.

 

CÆCILIE HAR VÆRET MED I 42 FILM
Som kostumier og rådgiver har Cæcilie Ning Hage, direktør på Tidens Samling, de seneste par år arbejdet intenst med den tyske besættelse – endda på to fronter. Ganske tilfældigt. For sideløbende med tv-serien Badehotellet, så har den initiativrige odenseaner haft fuld fokus på Anders Rafns ambitiøse biograffilm “De forbandede år”.

Cecilie Ning Hage, fortæller at hun føler sig privilegeret over, at være en del af så store produktioner, som er en væsentlig del af den danske filmskat.
Til daglig arbejder hun bogstaveligt talt bag kulissen, i sit enorme lager med bunker af effekter, rekvisitter, accessories og beklædning fra det 20. århundredes Danmark – altsammen er med til at dokumentere oplevelsen af en række film.
Tidens Samling i Odense har i 40 år leveret håndgribelig ekspertise til ikke færre end 43 film- og tv-produktioner. Blandt dem er bestsællerter som Åndernes Hus, Kun en pige, Drengene fra Skt. Petri, tv-serieerne Krøniken og Badehotellet samt film-hits som Marie Krøyer, Tarok, Dirch, Hvidsten Gruppen og tv-serier som Sygeplejeskolen og Mercur. Men også store biograffilm som Så længe jeg lever, Lykke Per (også tv), Der kommer en dag, Dan-Dream, Kollektivet, 9. april, Kapgang samt De forbandede år.

 

MASSER AF RUTINE PÅ ENGEN
Det er rutinerede kræfter, som bærer Odense Sommerrevy gennem ikke færre end 34 forestillinger – og dertil tre i Aalborg sidst i august.
Stig Rossen er dog ikke med på turen brændevinens hovedstad. Til den tid er han i fuld gang med en forlængst arrangeret turné.

Mette Markmann

Ud over Lars Arvad, direktør og medspiller, omfatter holdet, hans tro væbnere Vicki Berlin og Thomas Mørk, som begge er med i Arvads revyer for femte gang, Thomas Mørk er scenograf for anden gang. Og også kapelmester Morten Wedendahl har været med siden starten på Engen. Thomas Mørk var desuden med i Lars Arvads sidste af fem vinterrevyer på Magasinet. Netop dér startede Arvad og Mørk deres tætte kunsteriske parløb. Joy-Maria Frederiksen instruerer for tredie gang.

Erfarne Henrik Koefoed sommerevy-debuterer sammen med Stig Rossen og Mette Marckmann, som forøvrigt er gift med skuespiller og revyforfatter Jacob Morild – ligesom hun er kendt som solist i Trille Band. Marckmann har medvirket i en række film, tv-serier, teatret og 10-15 revyer. Bl.a. i Esbjerg, Sønderborg og Nykøbing F.

 

 

 

EFTER FÆLDEN GÅR SCHOU-TUREN TIL BORREBY GODS
Jan Schou, revykonge, som lige nu øver på sin 22. Rottefælde-revy, forbereder sig sideløbende til endnu et “landbo-show” på Borreby Gods ved Skælskør. “Jeg elsker at optræde her i godsets skønne teatersal, som emmer af historie og charme”, siger revy-veteranen.

På stråhat med “godsforvalter” Schou, som igen byder velkommen på  Borreby Gods .

“På søndag er det audition til “Høstfesten – det store Morten Korch Show 2021”, fortæller Jan Schou, “Har du en skuespiller gemt i maven, som kom frit frem til audition på Borreby Teater klokken 12 til 16”, lyder opfordringen fra idémanden, instruktøren, hovedrolle-indehaveren m.m.m.

“Vi skal besætte flere børne- og voksenroller. Årets “høstfest-shows” opføres fire weekender fra 10. september og frem til den 3. oktober 2021.”Godsforvalter” Schou tilføjer, at showet endnu engang bygger på et underholdende udvalg af gode gamle sange fra de velkendte Morten Korch-film og fra “de gode gamle dage i det hele taget”.

Traditionen tro så væver Jan Schou muntre dialoger, dans, herlige fællessange, smil og spas sammen til en herlig helhed – så det skal nok ende med at blive en festlig høstfest på Sydvestsjælland.
Interesserede kan sende en mail til jc@borrebyterater.dk

OG NÅR VI NU ER VED JAN SCHOU,
så meddeler han frejdigt, at uanset blæst, regn og rusk, så ér det altså rigtig sommer.
“Det er rigtig sommer, fordi prøverne er begyndt på Rottefælden. Og kæft, hvor går det godt!
Og det er endnu mere rigtig sommer, fordi jeg har flyttet residensen til skønne Thurø.
Og sikke’n modtagelse jeg fik ovre på den skønne ø.
“Da jeg er i færd med at bære ting og sager fra bilen og ind i mit lejede hus, da dukker min nye nabo op og siger velkommen – og tilføjer flinkt, at jeg endelig bare skal sige til, hvis der er noget han kan hjælpe med.

Fin mand, tænker jeg og svarer; ”jo tak, man ved jo aldrig”. Hvorpå naboen giver mig sit visitkort. Det gør man jo.

Da han forsvinder om bag ligusteren kigger jeg på visitkortet: Der står han er bedemand.

Og så er det ikke engang løgn.

MUSICAL-INSTRUKTØR ARBEJDER PÅ FLERE FRONTER
Carsten Friis, instruktør, inspirator og manuskriptforfatter m.m., har den særlige evne, at han kan multitaske – det vil sige, en særlig evne til arbejde med op til flere projekter på én gang.

“Det handler om, at have evnen til at lukke af for det ene, inden man begynder at koncentrere sig om det andet – eller om det tredje”, siger han og fortæller om de mange opgaver han ser frem til i de kommende måneder. For Carsten Friis er det helt naturligt, at han har gang i flere forestillinger på én og samme tid.
Lige nu er det en halv snes store produktioner.
Det har han det fint med. Og skulle det gå lidt for stærkt, så fyrer han gerne en vits af – og er der ingen der griner, så gør han det selv. Gerne højlydt .

Carsten Friis elsker atmosfæren omkring teatret, musicalen og revyen. Hans begejstring smitter, når han helt ned i detaljer som instruktør og forfatter bygger historien op fra bunden – og inden da tilmed individuel coaching af alle spillerne – fra fem til 75.
Stort set alle forestillinger, som han instruerer, har han selv bearbejdet.

“Det har jeg det simpelthen bedst med”, fortæller Carsten Friis, 50, som i tæt ved 30 år har iscenesat over 200 musicals.
Han blev for få år siden kåret som Årets Fynbo for sit utrættelige arbejde med børn og unge, der som han selv, vil teatret.

 

MULTIMUSIKALSK KAPELMESTER PÅ TEATRET
Anna Mose, multimusiker med rødder på Vestfyn, skal være kapelmester ved Odense Teaters spektakulære premiere-forestilling ”Terror/is/me”, som har premiere den 11. september. I ligestillingens hellige navn er det interessant at Anna Mose har samlet et rent kvindeligt ensemble, som skal leverer underlægningsmusikken til dramaet.
Kvartetten omfatter ud over kapelmesteren selv etablerede musikere som Johanna Sulkunen, Kamilla Mathiasen og Randi Pontoppidan, der karakteriseres som spændende og alsidige musikere.
På spildansk.dk hjemmeside betegnes Anna Mose desuden som en kunstnerisk blæksprutte, som både er vokalist, klarinettist, komponist, sangskriver, improvisator og iværksætter.
Siden 2009 har hun været medlem af det eksperimenterenden vokalensemble IKI, der bruger stemmer og elektroniske maskiner som bærende instrumenter og improvisation som kunstnerisk redskab. IKI har en Danish Music Award-udmærkelse og fem udgivelser bag sig. Anna Mose har turneret i det meste af Europa.

ANDERLEDES FORTÆLLING OM BEAT OG DET DER LIGNER

Kvinder med noget på hjerte – Susanne Ørum og Marianne van Toornburg. (foto: Facebook)

Marianne van Toornburg, musiker og komponist har slået følgende ord op på Facebook: “Der findes  fortællinger, der har så meget beat, at de får hjertet til at slå hurtigere. Der er musik, der har så gode historier, så du er nødt til at slå ørerne ud, mens fødderne tripper med. Men det her, er genren med Beatfortælling”.
“Jeg kalder det underholdning med kant og hang til sort humor, musikalske højder, sørgmunterhed og det dybe, stille vand”, forklarer plade-aktuelle Marianne van Toornburg, der i showet spinder sange og musikalske historier rundt om kollega og veninde Susanne Ørums fortælling om ”Pingvinreglementet” – derved  hænger alt sammen, forstærker hinanden og går op i en højere “medrivende, barsk, poetisk og helt egen helhed”. Susanne Ørum har medvirket på mere end 400 danske albums som vokalproducer og sanger, ligesom hun har sunget på en del film, tegnefilm, jingler m.m. Hendes album “Get Real” skulle være udgivet i 2020, men blev udsat på grund af corona. Ørum og van Toornburg henviser til hjemmesider, facebookopslag og medier med henblik på den aktuelle turné, som er lige på trapperne.

NORDATLANTISKE LENA
Lena Andersson, 46, sangerinde, komponist og musiker, er et af de mange navne, som koncertarrangører melder ud i håb om bedre tider for spillesteder, publikum og kunstnere. For som de siger, så skal livet jo gå videre – og helst masser af musik, fest og farver.

Nu til dags har hun fundet sig til rette som “skræmmende ærlig og dybfølt, poetisk melankoliker”, en  syngende storyteller, som skriver sine sange fra de inderste sider af sig selv – og det hævdes, at hun ikke holder ret meget for sig selv.

Hendes sange betegnes som let tilgængelige – melodier, der oftes er lækre håndspillede indie-pop produktioner, direkte fra Suderø.

Sangene har dig fundet vej  over hele verden – de kan bl.a. høres i amerikanske tv-serier som Dcrubs, Fecility og Kikita.
Hendes mor er færing og faren norsk-canadier – og snart optræder hun altså i Vindegade midt i Odense.

CORONAKORREKT OPEN AIR DUKKETEATER
Kim Westi Rasmussen, ukuelig dukketeater-direktør, er igen på landevejen med sit dansk-tjekkiske dukketeater “Svanen”. Det må have været årets første teaterpremiere.

Børnene er tryllebundet og pakket ind til en kulturoplevelse – og den fik de. 

“Og den gik mere end godt”, fortæller Kim Westi fuld af fortrøstning efter den perfekte 2021-premiere.
“Med diverse forholdsregler har vi taget hul på 27. open air-sæson – udendørs takket være være skønne TeaterTrailer. Heldigvis elsker børnene det. De glemmer vejret. Skønt at nyde synet af ungerne, som lever sig ind i H.C. Andersens “Kejserens nye Klæder”.

Lige nu lander “Svanen” i flere af landets børnehaver.
“Dejligt vi kan give børnene en eventyrlig kulturoplevelse – live”, siger Kim Westi, som en endnu engang styrer trådene som den “hemmelige bagmand” – i fint samspil med dukkemager Patrice Homolová.

Det var Patrice som for 27 år siden introducerede dukketeater-kunsten på Fyn.
Som tjekkisk skuespiller kom hun til Odense for at spille teater.
Så begyndte hun at danne par med Kim Westi, som blev begejstret for hendes dukketeater-univers.
Takket være fingerfærdigheder og fantasi, som hun havde lært i sin tjekkiske hjemby Hradec Králové, skabte hun sig et navn i Danmark – og blev en institution i den odenseanske kulturliv.
Hun lærte Kim Westi dukkekunsten, og siden da har parret skabt en perlerække af forestillinger, som har været vist fro store og små over hele Europa – over kendte fortællinger fra H.C. Andersen til Brødrene Grimm.

Poetiske Patrice har i mange år haft kreativ base i dukkemagerværkstedet på Møntergården. Kim Westi fortæller bloggen, at Patrice har skabt både dukker og scenografi til den aktulle HCA-forestilling som er på tour – og tilføjer, at deres søn, som går på konservatoriet i København, har komponeret musikken.

 

SÅ ER DET (SNART) JUL IGEN
Caroline Henderson, 59, pop-, jazz-, blues- og kirkemusik-diva, som er født i Stockholm og opvokset i Philadelphia, New York og Paris, slog sig ned i Danmark i 1983 – og har været her siden. Caroline var 22 da hun fik sit første af tre børn. Hun er beæret med “Ridder af Dannebrog” og hendes største solo-hit hedder “Made in Europe”. For et år siden udsendte hun sit 11. album; “Den danske sang”.

Caroline Henderson glæder sig til kirkens nære nærvær og fællesskab. Igen i Ansgars Kirke.

“Jeg havde en inderlig lyst til at lave en personlig tidsrejse med musik, som indrammer mit syn på danskheden. For hvad er det at være dansk”, spurgte hun før turnéen, som blev aflyst på grund af corona. Caroline Henderson har sagt sin mening i interviews. I forbindelse med en fødselsdag, lagde hun ikke skjul på sin glæde over ikke, at have så mange rynker … endnu. “Jeg har stadig mine tænder (!), og jeg er stadig skidegod i sengen, hvis jeg selv skal sige det …”. Og det gjorde hun i op til flere interviews.

Lige så sikkert som det er juleaften 24. december, uanset hvad, så dukker de første julekoncert-annoncer op op ved denne tid. “Med forventningsglæde ser jeg frem til at møde et længe savnet publikum i kirkerne – for tolvte gang i træk. Glæder mig til nærvær og fællesskab”, siger divaen, som har tredje stop på kirke-turen 22. november i Ansgars Kirke i Odense, som alle årene har været med på turen – og altid med ekstra koncerter. Den 2. december synger Caroline julen ind i Svendborg. Denne signatur kan kun konstatere, at hvis vejret holder, så får vi ikke hvid jul!

Band-navne som emner af 60’er-nostalgi

KONCERTER FOR OG MED OLDIE’S
Hans Nobel har flere år stået i spidsen for foreningen Eventyrbeat, som arrangerer events med original rock-, pop- og pigtråds-evergreens. Nobel betegner sig selv som en glad oldie, som deler sin kærlighed til 60’ernes og 70’ernes ukomplicerede rytmer og “navne fra dengang, vi var unge” med fynboere som identificerer sig med rytmer, som aldrig går af mode. Uden store armbevægelser og dikkedarer holder den noble herre fast i sin forening, som fastholder interessen for oldie-musikken og præsenterer danske og udenlandske bands, som optræder med fordums begejstring og repertoire.

Nogle bands er dog mere originale end andre, men musikken og historien lever i bedste velgående.
The Spacemakers, der startede som pigtrådsgruppe i 1963 med Jørn Mader og Jørn Bonnesen i spidsen, er stadig still going strong. Og barndomsvennerne, to gange Jørn, danser stadig lystigt hen over scenen. Og ganske som dengang, så arbejdes der stadig med “en ny plade” – og det er blevet til mange i mellemtiden.

Og så er der slagerorkestret Klaus & Servants, som også står bag ugentlige tv-shows med solister. På 45. år er den ukuelige hitmager Klaus Strand-Holm stadig i spidsen for danseorkestret Servants- engang “Klaus & Servants”.

Også Walkers er på vej med kufferten fyldt med gamle 70’er-hits – og det er stadig Torben Lendager med den lyse stemme, som er vokal frontfigur.

Tjek Eventyrbeats hjemmeside m.h.t evt. til aflysinger/ udsættelser på grund af corona.

 

HØIRUP LANCERER SIT FØRSTE UDSPIL  – PÅ DANSK
Simon Høirup, erfaren odenseansk spillemand, som i flere årtier har været en anerkendt profil på den lokale musikscene, har indspillet flere albums – alle på engelsk. Nu har den sympatiske guitarist, sanger, komponist, sangskriver og orkesterleder udsendt sit første udspil på dansk sammen med en håndfuld kompetente legekammerater.

Værsgo og spil…

De ti sange på albummet “Gennem blåt glas” er  indspillet i studierne Kellox Productions og The Farm Music – og ifølge musik-mediet Capac lever han til fulde op til den klassiske singer-songwriter-model med hjemmegjorte sange og guitar i hånd. Som titlen antyder, er det sange, som helt i pagt med tidsånden anskuer verden fra et rastløst og lidt melankolsk perspektiv, skriver Capac. “Her synger Simon Høirup de mundrette, enkle tekster, der ligger tættere på hverdagssprogets prosa end på poesiens sproglige indgreb. Ærligt og ligefremt og uden iscenesættelse”, lyder vurderingen.

Simon Høirup lægger ikke skul på sin glæde over legekammeraterne, og  fremhæver bl.a. Jakob Riis på den fedeste bas, Andy Jarosinski med sit originale klaverspil og Peter Dombernowsky på stready grooming drums – ligesom. han. uddeler roser i fuld flor til den anden trommeslager Mads Stephensen og de gennemmusikalske altmuligmænd Kell Dalager, keys og Peter Sund, guitar og mandolin for deres suveræne engagement. Trine Lunau med den kælne stemme er med på kor. VIL DU VIDE MERE, så læs artiklen om Høirup og pladeprojektet på bloggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Når man bogstaveligt talt kan gå frem og tilbage i tiden og samtidigt få den sande historie med...

Hurra hurra. Så åbner vi det danske kulturliv med et brag, lyder det med glade og ophøjede stemmer...

ROTTEFÆLDENS TEATER-FORESTILLING ER GÅET IGANG Landets ældste revyteater, Rottefælden, har i 137...

Leave a Reply