By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Når Fisketorvet i løbet af sommeren er gendannet og igen fremstår i sit oprindelige “tre-kantede” design, så er vandkunsten fra 1932 vendt tilbage til sin oprindelige plads – foran Ryans Pub. Nu med lys i bassinet. 

I det hele taget er det nye Fisketorvet så småt ved at tage form som et tiltrængt åndehul. Midt i gamle og nye ejendomme – med lysreklame-højhuset og den klassiske hvide sparekasse-bygning på den ene side og en spritny fem etagers bolig- kontor- og butiksejendom på den anden. Og i hver ende af torvet er der forbindelse til og fra Overgade og Vestergade samt til Dansestræde og Nørregade, som tilmed nu bliver gågade. Desuden bliver der en sidegade med direkte adgang til Bangs Boder og H.C. Andersens Hus-området – tværs over letbanen.

Et mindre, men markant torv
Fisketorvet genskabes i en mindre, men stadig aflang og trekantet udformning, ganske som den oprindelige torveplads var i århundreder. Det var hertil fiskespisende bedsteborgere valfartede i 1800-tallet – til de såkaldte sildeboder og den karismatiske 12 kantede fiskehal. Deraf navnet Fisketorvet.

Historisk stik af den 12-kantede fiskehal på midten af torvet. Et arkitektonisk mesterværk. Men lugten af fisk var for meget for den fine sparekasses direktion – og så blev klenodiet revet ned.

Imidlertid ødelagde den ildelugtende fiskehal udsynet til de fine borgeres stærke sparekasse, hvis ledelse ikke alene klagede over stanken, men også sendte et forslag til byrådet om flytning af fiskehallen.
Et forslag som byens vise fædre blankt afviste. De ville have fiskehallen nedrevet med ønsket om, at den ikke skulle bygges op andre steder.

Så den blev revet ned. Også dengang var pengenes magt stor.

Betalte springvand som står der endnu
I stedet bekostede Fyens Stifts Sparekasse et fornemt springvand – identisk med det, som står der den dag i dag.
I 1930 plaskede springvandet for sidste gang på det store torv. Sparekassen havde købt den smukke ejendom på torvet til hovedsædet for, som det hed dengang “at fremme sparsommeligheden, især blandt den arbejdende og tjenende klasse”.

Sparekassen rykkede ind den karismatiske bygning i italiensk renæssancestil, som iøvrigt stadig præger kvarteret. Ejendommen har dog stået tom siden et fejlslagent restauranteventyr drejede nøglen om.

Springvandet som detvst ud kort før det for fem år siden blev flyttet på værksted – på grund af byggeriet. Nu er det bogstaveligt talt genopbygget efter originale tegninger fra 1932. Det bliver spændende at se, hvordan de indbyggede lyskilder tager sig ud   i 1932m

Sparekassen ville investere i et nyt springvand
Da den stenrige sparekasse i 1932 ville markere sit 100 års jubilæum, lod den udskrive en arkitekt- log designkonkurrence med overskriften; “til  forskønnelse af torvet med brønd eller springvand”.  Store pengepræmier lokkede anerkendte kunstnere fra hele landet til at komme med forslag – og dem kom der  ikke færre 64 af.

Bevægelse og dynamik
Det blev ikke en fiskekone, som hende på Gammel Strand, der skulle pryde Fisketorvet, som den lokale presse ellers havde spekuleret i, men derimod blev det et relativt lille, men markant 8-kantet springvand med to legende nøgne drenge. Billedhuggeren Svend Rathsack (1885-1941) og arkitekten Iver Bentsen (1876-1943) stod bag det vindende forslag. De valgte at placere drengene på en smal sokkel og lade dem trække i hver sin retning, som man stadig kan se – derved trækker drengene om vandkunstens egen akse, som er med til at skabe bevægelse og dynamik, som var typisk for 1930’ernes kunstværker med fokus på kropskulturen.

Den glade giver, Fyens Stifts Sparekasse, blev iøvrigt stiftet under kummerlige forhold, mærkeligt nok med samme adresse som fattiggården i Overgade. Da sparekassen kom til klingende mønt, flyttede den i 1847 til lejede lokaler på Fisketorvet. Men det er en helt anden historie.

Brolæggere fra ind- og udland ligger på knæ ved vandkunsten. De små brosten lægges sirligt side om siden – og det ligner ikke et åndehul for stilethæle. Foto: John Borgkilde.

De legende drenges ferie og slut
Da det vindomsuste Fisketorvet for godt fem år siden blev nedlagt og omdannet til byggeplads, valgte kommunens Park- og Vej-afdeling at flytte vandkunsten til midlertidigt “ferieophold” på et værksted, hvor den har været igennem en større renovering. Så den kunne blive klar til nye tider – og nyt torv. Lige nu mangler de legende drenge. Snart kan bassinet fyldes med vand.

“Vandkunst er helt ned i detaljer genopbygget efter de originale nu 89 år gamle tegninger. Dog med den interessante tilføjelse, at bassinet nu beriges med indbygget lyssætning – en væsentlig detalje, som vil gøre værket moderne i sit udtryk. Derved mødes fortid og nutid på en æstetisk måde til glæde for hele kvarteret”, konstaterer formanden for Odense Kunstråd, byrådsmedlem Anders W. Berthelsen (S). Han fortæller, at kunstrådet har bevilget 75,000 kroner til “et visuelt løft”.

Anders W. Berthelsen, formand for Kunstrådet siden 2010, tilføjer, at Odense Kommune ejer de fleste skulpturer i bybilledet – altså også den ikoniske vandkunst, som bortset fra en enkelt meter, er placeret samme sted, hvor den under massiv bevågenhed fra byens tre dagblade, blev præsenteret i 1932 – og hvor den stod indtil for fem år siden. Snart vil de legende drenge igen stå øverst på deres sokkel – og så er næsten alting ved det gamle.

Skitse af Fisketorvet, lånt af  Fra Gade til By”, hvor man kan få et indtryk af  placeringen af de fire træer. Vandkunsten øverst skal  integreres i Ryan Pubs serveringsmiljø. Torvet belægges lige nu med små skårne chaussé-sten.

Skårne chaussé-sten og nye træer
Det genopstande torv belægges lige nu med små såkaldt skårne chaussesten, ligesom der netop er plantet fire træer med det ene formål at skabe et hyggeligt torvemiljø. Træerne bliver omkranset af specialdesignede halvrunde træbænke.

Odenses ældste pub, Ryan’s, vil skabe et serveringsmiljø med borde, stole, parasoller og varme-elementer, og derved skabe et såkaldt sydlandsk caféstemning, som vil kunne nydes det meste af året.

Som medlem af By- og Kulturudvalget hilser byhistoriker Anders W. Berthelsen det nye Fisketorvet velkomment. Han ser det som rigtig spændende med en lukket torveplads, som arkitektonisk fremstår aflang og trekantet.denlandske brolæggere lægger snorlige rækker af små skårne chaussé-sten.

 

Fisketorvet, som det så ud  i 1969. En række ejendomme var revet ned og torvet gjort til ukendelighed  for at gøre plads til Thomas B. Thriges Gade – og underjordiske p-pladser. Øverst til højre Venstre-avisen Fyns Tidendes daværende bladhus. Et meget moderne byggeri på den tid. Foto er venligst udlånt af Historiens Hus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Da Anders W. Berthelsen, 68, under en ceremoni på det nye Fisketorvet genindviede den 7-kantede...

Det bliver åbenbart ikke anderledes. Og tak for det. Waldorf er ikke bare en velsmagende...

Superliga-klubben Odense Boldklub har sikret sig intet mindre end en verdensstjerne. Det er ikke en...