By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Ved du hvad kultur er? 
Ja da. Er det ikke noget man pudser manogni-møbler med?
Citat: Robert Storm Petersen (fra 1938)

SPIRENDE STJERNEFRØ
Lukas Birch, som har skrevet erindringsbogen om Jan Schou “VI SKAL HA’ DET SJOVT IMENS”, betegnes som et spirende stjernefrø i revy- og musicalbranchen. Trods sine bare 21 år han allerede har gjort sig bemærket som arrangør, koreograf, instruktør, forestillingsleder og direktør for sine tre revyer samt tekstforfatter i flere revyer. Allerede som 14 årig skrev han tekster til Cirkusrevyen.

Jeg er en stolt ung mand, fordi jeg fik lov til at udgive min gode kollega Jan Schous erindrings-bog. Det var en fantastisk proces, fortæller Lukas Birch. Foto fra Facebook.

Nu kan han altså også kalde sig forfatter. Det er ikke et ukendt fænomén for unge Birch at omgås skuespillere i stjerneklassen. Til efteråret skal han nemlig på landevejen med samtale-showet “Alletiders Ulf”, hvor han på tomands-hånd med Ulf Pilgaard tager publikum med på en minderig rejse i alvor og spøg – og løfter sløret for, hvad han kalder “overraskende røverhistorier, som aldrig har set dagens lys”. Stort set samme koncept som Schous samtalebog. Bare som tourné. Kronisk lattermilde Lukas Birch er vildt stolt over, at forbilledet Jan Schou sagde ja til projektet. “Her bagefter er jeg også glad for, at alle bogens historier, som under snakken ofte udviklede sig til monologer, har en pointe. Det er vigtigt. Og så lærte jeg meget af samtalerne med min 48 ældre kollega, især når han fortalte om branchen på godt og ondt og om de faldgruber, som findes overalt.

Jo tak, jeg ved skam godt, jeg skal træde varsomt”.

GADETEATER
Formanden for “Odense Historiske Vægtere”, Lars Peter Marcussen fortæller, at alle “rigtige mænd” i realiteten kan blive optaget som vægter. “Vedkommende skal være engageret i byens historie, have interesse for HCA-kvarteret, være god til at fange folks opmærksomhed, være udadvandt, have fortællertalent og lyst til at formidle. Men kan dog læres hen ad vejen,. Vægterne kan engageres til sær-rundture for private selskaber samt til foredrag – for mindre honorar. Vægtersæsonen begynder den 1. juli.

SÅ SKER DET KNAS’ME ENDELIG!
Den herligt småskøre juleforestilling “Knas i Alpehornet” vender stærkt tilbage i september. Det fortæller chefen for Odenses eget baggårdsteater, Teater95b, Kasper Møller som stadig indtager rollen som den altid uheldige, evigt indsigtsløse og selvudnævnte verdensmand, hr. Waldorf.
“Vi samler håndfladerne mod himlen og be’r til at tredje gang er lykkens gang for vores opsætning!”, siger han.

Sølle to gange nåede den syvende Knas-udgave at blive spillet, inden coronaen nedlagde kulturlivet i dette land. Også i Tyrol, hvor løjerne foregår på adskillige højdedrag. Lene Kryger nåede lige inden for med sin velskrivende anmelder-pen og samme dag hun gav forestillingen fem funklende jule-stjerner i Fyens.dk sørgede Mette Frederiksen og Søren Brostrøm landet om at lukke og slukke for kulturlivet. Og så var der ikke ret meget mere at grine af. Spå hjalp det ikke så meget at Lene Kryger skrev, at hun ikke kan huske, hvornår hun sidst har grinet så meget, så højt og så inderligt som i Teater95B! Det var dengang.

Siden har posen med jule.-knas ligget i dvale – og nu er den igen gal i det sydtyske højland. Thi det er her på en alpetop i Tyrol, at “Knas i Alpehornet” foregår – og her vi møder skæve, skøre og skønne karakterer omkring hr Waldorf.
De medvirkende er Sara Gadborg og Tom Due. Anders Møller er stadig på tangenterne og Kjeld Høegh forsøger at holde snor i løjerne og de skøre figurer.
Waldrof alias teaterchefen fortæller; “Vi spiller 7. – 13. september kl. 19:30, d. 12. dog kl. 15 og billetsalget er begyndt”. Og tilføjer: “Vi følger løbende alle gældende restriktioner vedrørende Covid-19.
BRIAN ARNOLD OPTRÆDER  STADIG MED MOGENSEN-SANGE
Helt slippe John Mogensen, det har været umuligt for Brian Arnold, som her på bloggen har fortalt sin ærlige historie om “sine indre dæmoner, som særinteressen for John Mogensens liv og musik medførte” og som fulgte ham som en mare døgnet rundt, uanset hvor han var.
Det look-a-like-mantra er han kommet over – efter en meget svær tid.
Nu kan Brian Arnold tænke på andet end, at “Sidde på et værtshus” og “Dybbøl Mølle maler…”.
“Jeg kan sgu ikke undvære, hverken John Mogensen eller landevejen”. Nu tager jeg ud som forsanger med nyt John Mogensen Tribute-show – med “gæve og særdeles erfarne musikere, som leverer en respektfuldt hyldest til  John Mogensens musik og sange. Brian Arnold krydrer showet med anekdoter fra Mogensens hektiske liv med op og nedture. Dem som tog livet af ham i 1977. Det sker bl.a lørdag 10. juli på Carlslund i Fruens Bøge, der for første gang byder underholdning uden træskojazz.
MASSER AF ROCK OG RUL I SOMMER – TRODS ALT
Mange af etablerede danske bands står ligefrem i kø, for at gøre deres musikerhoser grønne i ønsket om at komme på plakaten, på alle de nye og lidt mere etablerede festivalen og koncert-serier, som der proklameres nu, hvor Covid-19-tallene rent publikumsmæssigt ser mere tilforladelige ud end de gjorde samme tid sidste år. Mange bands ligger ind med materiale, som de allerede sidste år skulle have fyret af, for at de dengang nye sange skulle have været markedsført live i forbindelse med potentielle pladeudgivelser.
Ikke alt går dog imidlertid efter planen, selv om håbet er lysegrønt – og apropos farven grøn, så har arrangøren bag den aflyste Grøn-tourné udsendt en meddelelse, som gør tusinder af Grøn-fans kede af det, men til gengæld vil glæde adskillige koncert-arrangører – ikke mindst i Odense. Sat på spidsen, så er det en branche med den enes død, den andens død … for så er konkurrencen om publikum ikke så stor. Det var netop reaktioner man kunne høre i Odenses koncertmiljø, da Tinderbox meldte ud, at festen er aflyst i 2021. Hvilket mastodont-festivalens multinationale ejerne nok sidder skumler over i deres luxembourgske skattely. Der er masser af sommer-rytmisk musik i Odense. Bl.a. en koncertrække ved havnen, Rock under Bøgen ved Bondestuen – og bare 300 meter længere henne af Sdr. Boulevard  på Ansgars Anlæg , spilles ud med “Hyg dig tyk”, som flytter fra Sortebrødre Torv samt “80’er pop-opg rock” i Kongens Have i forbindelse med H.C. Andersen Festivals.  Bare for at nævne noget.

NOGLE MÅ – ANDRE MÅ IKKE
Det er på alle måder en svær tid, vi lever i. Med eller uden mundbind, afstand, håndsprit, podninger og vaccinationer.
En tid, hvor noget af kulturlivet er genåbnet og noget af det, som slet ikke er genåbnet. Ikke ikke vil blive det lige med det samme.
Med andre ord: Nogle må gerne – andre må ikke. Se nu for eksempel Frøbjerg Festspil, som har fået lov til at spille musical til sommer – men kun Midt om natten. Der er premiere på frøbjergets smukke amfiteater, torsdag den 5. august.

CÆCILIE HAR VÆRET MED I 42 FILM
Som kostumier og rådgiver har Cæcilie Ning Hage, direktør på Tidens Samling, de seneste par år arbejdet intenst med den tyske besættelse – endda på to fronter. Ganske tilfældigt. For sideløbende med tv-serien Badehotellet, så har den initiativrige odenseaner haft fuld fokus på Anders Rafns ambitiøse biograffilm “De forbandede år”.

Cecilie Ning Hage, fortæller at hun føler sig privilegeret over, at være en del af så store produktioner, som er en væsentlig del af den danske filmskat.
Til daglig arbejder hun bogstaveligt talt bag kulissen, i sit enorme lager med bunker af effekter, rekvisitter, accessories og beklædning fra det 20. århundredes Danmark – altsammen er med til at dokumentere oplevelsen af en række film.
Tidens Samling i Odense har i 40 år leveret håndgribelig ekspertise til ikke færre end 43 film- og tv-produktioner. Blandt dem er bestsællerter som Åndernes Hus, Kun en pige, Drengene fra Skt. Petri, tv-serieerne Krøniken og Badehotellet samt film-hits som Marie Krøyer, Tarok, Dirch, Hvidsten Gruppen og tv-serier som Sygeplejeskolen og Mercur. Men også store biograffilm som Så længe jeg lever, Lykke Per (også tv), Der kommer en dag, Dan-Dream, Kollektivet, 9. april, Kapgang samt De forbandede år.

FORNEM MODTAGELSE PÅ THURØ 
Jan Schou, revykonge, som lige er i fuld på sin 22. Rottefælde-revy og er aktuel med en “samtalebog” meddeler, at han igen har flyttet residensen til skønne Thurø.

Og sikke’n modtagelse jeg fik på den skønne ø. “Jeg var i færd med at bære ting fra bilen ind i mit lejede hus, da min nye nabo dukker op bag ligusteren og sagde velkommen; du skal endelig bare skal sige til, hvis der er noget han kan hjælpe med. Fin mand tænkte jeg og svarede; ”jo tak, man ved jo aldrig”. Hvorpå naboen gav mig sit visitkort. Det gør man jo. Da han forsvinder om bag hækken kigger jeg nysgerrigt på visitkortet, hvorpå der står, at naboen er bedemand. “Det er da rart at vide. Og så er det ikke engang løgn”.

MULTIMUSIKALSK KAPELMESTER PÅ TEATRET
Anna Mose, multimusiker med rødder på Vestfyn, skal være kapelmester ved Odense Teaters spektakulære premiere-forestilling ”Terror/is/me”, som har premiere den 11. september. I ligestillingens hellige navn er det interessant at Anna Mose har samlet et rent kvindeligt ensemble, som skal leverer underlægningsmusikken til dramaet. Kvartetten omfatter ud over kapelmesteren selv etablerede musikere som Johanna Sulkunen, Kamilla Mathiasen og Randi Pontoppidan, der karakteriseres som spændende og alsidige musikere. På spildansk.dk hjemmeside betegnes Anna Mose desuden som en kunstnerisk blæksprutte, som både er vokalist, klarinettist, komponist, sangskriver, improvisator og iværksætter. Siden 2009 har hun været medlem af det eksperimenterenden vokalensemble IKI, der bruger stemmer og elektroniske maskiner som bærende instrumenter og improvisation som kunstnerisk redskab. IKI har en Danish Music Award-udmærkelse og fem udgivelser bag sig. Anna Mose har turneret i det meste af Europa.

SÅ ER DET (SNART) JUL IGEN
Caroline Henderson, 59, pop-, jazz-, blues- og kirkemusik-diva, som er født i Stockholm og opvokset i Philadelphia, New York og Paris, slog sig ned i Danmark i 1983 – og har været her siden. Caroline var 22 da hun fik sit første af tre børn. Hun er beæret med “Ridder af Dannebrog” og hendes største solo-hit hedder “Made in Europe”. For et år siden udsendte hun sit 11. album; “Den danske sang”.

Caroline Henderson glæder sig til kirkens nære nærvær og fællesskab. Igen i Ansgars Kirke.

“Jeg havde en inderlig lyst til at lave en personlig tidsrejse med musik, som indrammer mit syn på danskheden. For hvad er det at være dansk”, spurgte hun før turnéen, som blev aflyst på grund af corona. Caroline Henderson har sagt sin mening i interviews. I forbindelse med en fødselsdag, lagde hun ikke skjul på sin glæde over ikke, at have så mange rynker … endnu. “Jeg har stadig mine tænder (!), og jeg er stadig skidegod i sengen, hvis jeg selv skal sige det …”. Og det gjorde hun i op til flere interviews.

Lige så sikkert som det er juleaften 24. december, uanset hvad, så dukker de første julekoncert-annoncer op op ved denne tid. “Med forventningsglæde ser jeg frem til at møde et længe savnet publikum i kirkerne – for tolvte gang i træk. Glæder mig til nærvær og fællesskab”, siger divaen, som har tredje stop på kirke-turen 22. november i Ansgars Kirke i Odense, som alle årene har været med på turen – og altid med ekstra koncerter. Den 2. december synger Caroline julen ind i Svendborg. Denne signatur kan kun konstatere, at hvis vejret holder, så får vi ikke hvid jul!

Band-navne som emner af 60’er-nostalgi

KONCERTER FOR OG MED OLDIE’S
Hans Nobel har flere år stået i spidsen for foreningen Eventyrbeat, som arrangerer events med original rock-, pop- og pigtråds-evergreens. Nobel betegner sig selv som en glad oldie, som deler sin kærlighed til 60’ernes og 70’ernes ukomplicerede rytmer og “navne fra dengang, vi var unge” med fynboere som identificerer sig med rytmer, som aldrig går af mode. Uden store armbevægelser og dikkedarer holder den noble herre fast i sin forening, som fastholder interessen for oldie-musikken og præsenterer danske og udenlandske bands, som optræder med fordums begejstring og repertoire.

Nogle bands er dog mere originale end andre, men musikken og historien lever i bedste velgående.
The Spacemakers, der startede som pigtrådsgruppe i 1963 med Jørn Mader og Jørn Bonnesen i spidsen, er stadig still going strong. Og barndomsvennerne, to gange Jørn, danser stadig lystigt hen over scenen. Og ganske som dengang, så arbejdes der stadig med “en ny plade” – og det er blevet til mange i mellemtiden.

På 45. år er den ukuelige hitmager Klaus Strand-Holm stadig i spidsen for danseorkestret Klaus Og Servants- engang “Klaus & Servants”.

Også Walkers er på vej med kufferten fyldt med gamle 70’er-hits – og det er stadig Torben Lendager med den lyse stemme, som er vokal frontfigur.

Tjek Eventyrbeats hjemmeside m.h.t evt. til aflysinger/ udsættelser på grund af corona.

HØIRUP LANCERER SIT FØRSTE UDSPIL  – PÅ DANSK
Simon Høirup, erfaren odenseansk spillemand, som i flere årtier har været en anerkendt profil på den lokale musikscene, har indspillet flere albums – alle på engelsk. Nu har den sympatiske guitarist, sanger, komponist, sangskriver og orkesterleder udsendt sit første udspil på dansk sammen med en håndfuld kompetente legekammerater.

Værsgo og spil…

De ti sange på albummet “Gennem blåt glas” er  indspillet i studierne Kellox Productions og The Farm Music – og ifølge musik-mediet Capac lever han til fulde op til den klassiske singer-songwriter-model med hjemmegjorte sange og guitar i hånd. Som titlen antyder, er det sange, som helt i pagt med tidsånden anskuer verden fra et rastløst og lidt melankolsk perspektiv, skriver Capac. “Her synger Simon Høirup de mundrette, enkle tekster, der ligger tættere på hverdagssprogets prosa end på poesiens sproglige indgreb. Ærligt og ligefremt og uden iscenesættelse”.

Simon Høirup lægger ikke skul på sin glæde over legekammeraterne, og  fremhæver bl.a. Jakob Riis på den fedeste bas, Andy Jarosinski med sit originale klaverspil og Peter Dombernowsky på stready grooming drums – ligesom. han. uddeler roser i fuld flor til den anden trommeslager Mads Stephensen og de gennemmusikalske altmuligmænd Kell Dalager, keys og Peter Sund, guitar og mandolin for deres suveræne engagement. Trine Lunau med den kælne stemme er med på kor. VIL DU VIDE MERE, så læs artiklen om Høirup og pladeprojektet på bloggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

“Vi havde en fantastisk sæson med udsolgt telt, hver eneste aften og et samlet publikumstal på...

Superliga-klubben Odense Boldklub har sikret sig intet mindre end en verdensstjerne. Det er ikke en...

Efter 52 år i dvale er ikke alene Overgade forlænget med 60-70 meter og forvandlet til et lille...