By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

“Det er det værste, der kan ske, at vores elskede eventyrslot og daglige forestillinger forflyttes fra Lotzes Have til Eventyrhaven. Hvad gør vi så…”.

Sådan lød det ærgerligt og nærmest opgivende fra lederen af H.C. Andersen Paraden Torben Iversen den forårsdag i 2017, da arbejdsgiveren Odense Kommunes by- og kulturforvaltning fortalte ham virkeligheden, som han i parentes bemærket stort set havde forudset.

“Vel var det svært og vemodigt efter flere end 30 år, at sige farvel til oasen midt i byen”, fortæller Torben Iversen, som netop har rundet tre snese, still going strong, med skævt smil og høj i hatten.

Nu er det ganske vist: En ny sæson står døren. Torben Iversen og hans store og små skuespillere glæder sig helt vildt til igen at spille eventyrteater. Såvel de garvede som de nye yngre spillere har øvet og øvet og nu sidder den snart i skabet, forlyder det fra eventyrland.

Første kapitel udspilles lørdag den 26. juni på slottet, som allerede står funklende klar “henne i hjørnet af den hyggelige park, tæt ved Odense Å, den samme å, som digteren ofte lod sig inspirere af, når han satte sig til rette for at skrive sine historier.
Det gælder blandt andet “Klokkedybet”, hvor H.C. Andersen skriver de berømte ord: I åen vokser gule åkander, brunfjerede rør og den sorte, fløjlsagtige dunhammer, så høj og så stor; gamle, revnede piletræer, svajede og drejede, hænger langt ud i vandet på Munkemose side og ved blegmandens eng, men lige overfor er have ved have, den ene anderledes end den anden, snart med dejlige blomster og lysthuse, glatte og pæne”. Og så videre. Jovist, åstedet er lige her.

Det eventyrlige slot, som i virkeligheden er en “teaterscene”, er ved at blive pudset op og står ganske klar til at tage mod paraden.

Ubegrundet nervøsitet
Dengang for fire år siden lagde Torben Iversen ikke skjul på, at han var rystende nervøs for, om folk og fæ og andet godtfolk fra den store vide verden, kunne finde eventyret i Eventyrhaven, som retteligt på daværende tidspunkt hed H.C. Andersen Haven. Et stednavn, som kuriøst nok og med kommunens velsignelse nu er flyttet hen oven på det nye H.C. Andersen Museum. Det grønne område mellem de fem rotunder benævnes nu H.C. Andersen Haven, og den ligger præcist dér, hvor Lotzes Have var engang. Og nu benævnes parken for foden af domkirken, helt officielt, som “Eventyrhaven”.

Nervøsiteten var ubegrundet dengang i 2017. Måske havde Iversen undervurderet sine faste kunder i butikken – og alle de andre. “Alt gik godt. Jeg og hele paraden har lige siden premieren i 2018 være glade for at være på denne skønne plet. Vi er lykkelige over, at det store publikum stadig finder os – det har været utroligt inspirerende”, bemærker Torben Iversen, der nærmest som en selvfølge tager endnu en tørn som “paradechef” i skikkelsen af H.C. Andersen.

“Det viste sig tilmed, at slottet blev mere tilgængeligt for vore gæster og at placeringen var med til at skabe synergi i forhold til byens andre kulturelle tilbud med digteren som omdrejningspunkt”.

Coronaen tog også hårdt på paraden
Vist har “H.C. Iversen” ligesom tusindvis af andre, som arbejder i kulturens tjeneste, været stærkt plaget af nedlukning og diverse corona-restriktioner, hvilket selvfølgeligt har resulteret i en meget tom ordrebog. Den er så småt ved at blive fyldt op igen.

Men nu skal det altså være – 24 små og lidt større skuespillere som HCA-figurer præsenterer fra 26. juni til den 7. august 24 eventyr på 24 minutter.
Og så er der gratis adgang.
Fra mandag til fredag lægges ud kl. 12.45 på Flakhaven foran Odense Rådhus. Når den stolte, smukke, hvide svane kommer ud fra rådhusets hoveddør og hilser på den grimme ælling, så begynder eventyret. Derpå vandrer paraden med digteren i spidsen, hilsende til højre og venstre, tværs over gaden, bag om domkirken, ned forbi H.C. Andersen statuen, op over den buede å-bro og så hen til slottet.

Der på græsset foran slottet kan gæsterne så ta’ plads i det grønne, Dannebrog hejses og den internationalt prisbelønnede forestilling kan begynde.

Om lørdagen derimod bliver svanen inde i Byens Hus. Så kan vi i stedet møde paraden på hovedstrøget, når den fra kl. 12.30 akkompagneret af trommehvirvler vandrer op ned ad Vestergade.

“Om jeg snart skal pension, nu hvor jeg har rundet de 60. Nej aldrig i livet. Man går da først på pension, når man bliver gammel”, mener Torben Iversen. 

Ikke tale om pension
60 år er ingen alder – heller ikke for skuespilleren Torben Iversen , der ikke vil høre tale om pension.

“Så længe jeg synes det er sjovt, og det gør jeg, så fortsætter jeg med at være høj i hatten. Paraden og jeg har jo også noget, vi skal indhente efter det dumme corona-år med virus og aflysinger. Også derfor fortsætter jeg – endda langt ud i fremtiden”, siger Torben Iversen med overbevising i stemmen.
“Paradens 33. sæson blev altså ikke til noget sidste år, på grund af forsamlingsforbud, så den snupper vi i år i stedet. Jeg er heldigvis en eventyrlig optimist med masser af energi, som jeg i øvrigt stadig henter i Svømmehallen på Klosterbakken om vinteren og i friluftsbadet om sommeren. Og jo, jeg cykler da frem og tilbage til friluftsbadet – fra Eventyrhaven. Det er et dagligt rituel og den slags skal overholdes”.

“Sidste år skulle vi have optaget en halv snes nye eventyrspirer – flest i Tommelise og Ole Lukøke-størrelse. De blev optaget, men nåede ikke at spille teater. Det kommer de til i denne sommer. Nu har de også ventet tålmodigt og længe nok”.

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Kerteminderne er per tradition et gæstfrit og fornøjeligt folkefærd. Der sker altid noget hyggeligt...

Brian Arnold Nielsen, 43, har taget sin livs største beslutning. Fra den ene time...

Selvom grevinde Alexandra ikke har kæreste og bor sammen med sønnen Felix i Charlottenlund,. Så hun...