By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Et håndskrevet papskilt klistret på glasdøren i Vestergade 1 fortæller i ganske få ord en trist historie om, at restauranten på 1. salen, “China Wok House”, er lukket.

Dog er ordet midlertidig en sandhed med modifikationer, da den landskendte “kineser-restaurant” ikke genåbner.
Ejeren gennem flere end 40 år har lukket sin restaurant på grund af sygdom. Ingen står parate til at tage over.

Ejeren af den markante ejendom, direktør Frederik Barfoed, bekræfter opsigelsen af lejemålet, som han nu overtager. Barfoed kan dog ikke sige noget om, hvad der nu skal være på det kendte hjørnes 1. sal – oppe over Lagkagehuset. Da det hele er så nyt.

“China House” åbnede allerede i 1972. De første to år var Kina-restauranten nabo til det fine Konditori Prior, hvor byens spidser ordnede deres forretninger, side om side med kaffe og kage-nydende damer med hat. Da Prior lukkede i 1974 overtog den kinesiske restauratør hele 1. salen – og det gik så godt, at han få år senere udvidede med selskabslokale på 3. salen.

Provinsens første originale kineser-restaurant
Med lukningen forleden er der sat punktum for en markant “etnisk restaurant-epoke” i Odense. “China House” var Fyns og en af Provinsens første originale kineser-restauranter – og blev hurtigt kendt over hele Fyn som en populær familierestaurant.
Åbningen for 49 år siden sendte chok-bølger gennem hele branchen, uden at den anede, hvilket etnisk boom som fulgte i årene efter.

Tre år senere i 1975 investerede Franco Romagnoli fra Bologna sine surt tjente sparepenge i byens anden “udenlandske restaurant” – og åbnede “Italiano” på Vesterbro 3, hvor han serverede Fyns første pizzaer. Senere åbnede han restauranter i Kongensgade og Klaregade.

I april 1977 åbnede Arne og Vipha Enevold Sørensen legendariske “Asia House” på Østre Stationsvej – og i flere år indtil lukningen i 2011 blev “Asia House” drevet af sønnen Mo Sørensen og hans kone. Efter nogle år uden egen restaurant, har parret videreført navnet, idet de nu på tredje år driver et populært asiatisk miniature-spisehus i Vindegade.

Tilbage til hedengangne “China House”, som restauranten hed de første mange år indtil wok og ta’ selv-buffet overtog det kulinariske domæne, så var det ikke alene spisekortet, men også betjeningen, baggrundsmusikken og interiøret som var særdeles autentisk.

Langhåret og ambitiøs   
En lille anekdote: Da denne skribent i tidernes morgen agerede redaktør på Stiftstidendes ambitiøse distriktsblad “Odense Posten”, som kæmpede en benhård kamp med den små-frække UgeAvisen, ansatte jeg en moderigtig langhåret freelancer, Niels Abildtrup, som glad og fro netop var an-kommet fra Journalisthøjskolen.
Nu ville han erobre Odense.

“Hvad skal jeg lave”, spurgte Veflinge-knægten beredvilligt, hvorefter jeg replicerede; “Læserne vil ha’ en eksotisk historie. Der er røre i restaurationsbranchen”, forsøgte jeg.

“Den klarer jeg”, lød det fra unge Abildtrup, som derpå frekventerede “China House” henne bag rådhuset.
Et par timer senere vendte han tilbage og konstaterede tørt; “Interviewet er hjemme. Du får ikke et ord om Peking And og nudelsuppe, men mere om den kinesiske restauratør, som er et fantastisk spændende menneske”, lød det klart i mælet.
“Fint, så kom igang”,

Han gik til friskt til tasterne og resten af dagen hamrede han en fremragende artiklen ned om byens ukendte kineserier – på skrivemaskine. Nu vidste odenseanerne, hvem der residerede på Ulsted’s kendte hjørne – oppe over byens fine tøjbutik.
Den unge mand kan andet end at spille fodbold i B1913, tænkte jeg vist. Og jo, det kunne han.

Niels Abildtrups livlige fjerpen beretter stadig om stort og småt til avisens hungrende læsere, som vil vide mere om det som rør sig i idrættens forunderlige overdrev.

Derimod er “China House”, som han lancerede for læserne for 40 år siden, nu endt med at blive til et kapitel i historiebogen.

 

Related Posts

Henrik Lykkegaard glæder sig, efter 22 somre på Dyrehavsbakken, til at få fynsk sommerluft under...

Når man ta’r sig sammen til at slukke mobilen og lade tanker om krig og fred, stress og jag blive...

FRA TINDERBOX TIL DEN GRØNNE Theresa Ann Fallesen, alias rapperen Tessa Det kan godt være, at...

Leave a Reply