By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Nash.
Et navn som i al sin enkelthed emmer af musik og sender direkte referencer til Nashville, countrymusikkens hovedstad i staten Tennessee. Hvilket sikkert ikke er noget tilfælde.

Her i fynske Odense er Nash synonymet for et spritnyt, internationalt plade-projekt med Lise Haavik, Anja Følleslev og Camilla Albers  som modne frontfigurer.

“Vi vil ud og spille live, både her i Danmark og i udlandet. Vores fælles drøm er, at få masser af streams og opmærksomhed på musikken som i fremtoningen er meget international, lyder det fra Lise Haavik, sanger, sanglærer, revy-skuespiller m.m., født og opvokset i nordnorske Narvik.
Lise Haavik kom til Odense tilbage i 1982 for at studere økonomi på universitetet, men blev hængende i byen, hvor hun for snart 25 år siden giftede sig med sin bulgarske mand, Stanislav Donek, musiker og pædagog. De har i mange år boet i Munkebjerg-kvarteret og har sammen to voksne børn, Alexander og Nina. Hun har tre gange deltaget i Melodi Grand Prix og vandt i 1986. Har desuden udgivet tre soloalbums – det ene med forrygende jazz-ballader. Sammen med Stanislav opførte hun i mange år revy på Lindenborg Kro ved Roskilde. Blot for at understege sangfuglens mangfoldighed.

Anja Følleslev: “Jeg har elsket country og americana, siden jeg var teenager og jeg har altid haft country, folk og roots på repertoiret.

Anja Følleslev, sanger, musiker, komponist og daglig leder af Studenterhus Odense, har udgivet en række produktioner. Blandt andre soloprojektet “The Red House”. Siden sin tidlige barndom har hun optrådt med “Strawberry Blonde” og senest “Solsort” med tvillinge-søsteren Betina. Har desuden været dybt engageret i “Songwriters Circle” på spillestedet Dexter. Anja Følleslev, Årets Fynbo i 2017, betegner sig selv som ærke-odenseaner.

Skolelærer, kirkesanger og børnebogsforfatter
Det er solisten og sangskriveren Camilla Albers derimod ikke. Hun kommer fra Tarup og bor nu i Kerteminde. Hun er skolelærer, bijobber som kirkesanger og har skrevet børnebogen “Digte fra hjerterummet – om bandeord og bare tæer”, som også er en sangbog.
Hun har udsendt et par cd’ere i eget navn, kan høres på flere streaming-tjenester og hun er sikker på, at mødet med Lise og Anja giver hendes musikerliv ny dimension.
Camilla Albers og Lise Haavik sang i 2019 kor på pigtrådsbandet Spacemakers album og da viste det sig, at deres stemmer klingede helt fantastisk sammen.

“Jeg blev så begejstret, at jeg på stedet spurgte Lise, om hun ville være med til at danne et band. Det skulle vi simpelthen”, husker Camilla.

Så fortalte Camilla om dengang, hun som barn lyttede til country- og americana-trioen Dolly Parton, Linda Ronstadt og Emmylou Harris.  “Jeg blev vildt begejstret over treklangen og den mindeværdige lyd, har jeg siden drømt om at genskabe – på min måde. Det gør vi sgu…”, sagde vi i munden på hinanden i en Spacemaker-pause.
Men der skal jo tre til treklang – og via en kringlet omvej syd for grænsen fik de Anja Følleslev lokket med på projektet. Derved var treklangen fuldbyrdet og Nash-projektet fødtes.
Skulle skrive potientielle schlagerehits til schlagerstjerner 
Camilla Albers og Anja Følleslev har ofte været på sangskrivercamps, både her i landet og i Tyskland. På en såkaldt schlagercamp i Tyskland, for danske og tyske sangskrivere og producere, med brancheorganisationen DJBFA som medarrangør, kom de fynske sangfugle ved et tilfælde til at arbejde sammen.
Masser af sang, musik, tanker, samtaler – og sød musik opstod.

Lise Haavik: “Vi har drømt om det, hver for sig. Da vi mødtes var vi enige om, at det var dét, vi skulle. Vi fungerer godt sammen, med hver vores  styrker. Tilsammen er vi magisk.    

Skulle skrive tyske schlagere
“Vores primære opgave var at skrive og komponere potentielle hits til tyske schlagerartister, men alligevel kom vi til at skrive et americana-inspireret nummer”, fortæller Anja Følleslev og smiler.
“Der skete det, at da jeg en meget sen nattetime sad og klimprede på guitaren, begyndte Camilla, ud af ingenting, at synge ovenpå – og så havde vi pludselig sangen “Dying A Little”. Det nummer fængede så meget, at de ikke et sekund var i tvivl om, at netop det skulle på repertoiret. Og nu hedder debut-singlen “Dying A Little”. 

Om sit forhold til americana-genren og til Nashville i særdeleshed fortæller Anja Følleslev, at hun og søsteren Betina tilbage i 2016 deltog i en sangskrivercamp sammen med fantastiske sangskrivere fra Nashville. Da åbnede de musikalske øjne og ører sig på en helt ny måde.

Med på campen var produceren og guitaristen Søren Jacobsen og det møde åbnede nye musikalske veje. “Det var meget inspirerende dage for os alle. Søren blev så begejstret for et par af numrene, vi skrev sammen, at han tog dem med på sin og Ivan Pedersens “Backseat partner in creme”-album og på det seneste “Sing Sing Sing”-udspil.

Og så nåede de til Samsø 
“Efter den gode oplevelse fandt vi det naturligt at teame op med Søren Jacobsen, da vi for alvor skulle arbejde med Nash”, lyder det enigt fra de modne kvinder.

Alsidige Camilla Albers. Fremragende stemme, skolelærer, børnebogsforfatter og nu en trediedel af Nash

Vel er projektet meget internationalt, men alligevel er single-udspillet særdeles dansk – ja faktisk meget fynsk. Lige bortset fra produceren Søren Jacobsen, som er født på Islands Brygge, men som i et par årtier har boet på Samsø, hvor hans pladeselskab Edderpop Production, som udgiver Nash, også befinder sig.
Når vi nu er ved det internationale islæt, så er sangene skrevet på engelsk og det vil den også være på de kommende produktioner. Fordi, som de siger, at engelsk er nemmest at skrive og føles endnu lettere at synge… americana skal synges på engelsk – og fynske piger”, lyder det smilende.
“Vi skal jo også ud i den vide verden med Nash…, fortæller Morten Kjærgaard, der kalder sig projektets fødselshjælper og som markedsfører Nash. “Sandheden er”, siger han, “at moderne amerikanske navne som The Chicks, Alison Krauss og Little Big Town har ramt Nash-pigerne lige i hjertekulen”.
Pigerne har noget at havde optimismen i
“Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at trioen har noget at have optimismen i. De fungerer suverænt sammen. De har ramt noget rigtigt. Nu kan Nash høres på digitale platforme som Sporty, Youtube, Tidal, Wimp og Napster. Til efteråret følger vi op med en EP, som er et mini-album med fem-seks numre og en halv times samlet spilletid. Og mon så ikke det ultimative album ligger lige for. Jeg tror Camilla får sin gamle drøm om et band opfyldt, et band som spiller americana og amerikansk countrypop”, siger Søren Jacobsen.
Hvis alt går vel, og hvorfor skulle det ikke dét, så iscenesættes der en release-koncert når EP’en er klar – det er den efter planen inden jul.
Nash-trioen har iøvrigt lagt forrygende korstemmer til Lasse Helners anmelderroste album “Over The Hill Still Got The Trill” – som til gengæld har stærke referencer til sydstaterne – og New Orleans.
Sådan mødes musikere, sangere, komponister, producere og sangskrivere på kryds og på tværs – nord og syd for grænserne.
Og sød musik opstår.

 

 

 

 

 

-M-

Related Posts

Selv om det efterhånden er 76 år siden, at 2. verdenskrig sluttede, så er der ingen ende på...

Da Anders W. Berthelsen for nylig kom på kaffe-visit her i privaten, havde han taget en lille koket...