By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Den uskønne sorte asfalt er langt om længe skrællet af og Overgade ligner sig selv. Og de handlende ånder lettet op.

“Det var da vist osse på tide, for magen til uskønne makværk skal man lede længe efter. Skønt at vi nu får gadens  brosten tilbage, dem, som skaber kvarterets originale stemning og historiske særpræg”.

Bortset fra en meget uheldigt “asfaltbomp” for enden af gaden – mod politigården, så er Overgade stort set vendt tilbage til sin velkendte hyggelige charme.

Det er jo en festdag i dag for hele gaden, men hvor er kommunen, lød det fra flere handlende, mens de fulgte den glubske gravko. Foto: John Borgkilde

I sommeren 2018 blev Overgade inddraget som trafikalt bindeled til og fra de nærliggenede byggepladser for at få logistikken til at hænge sammen, som lethed i officelle meddelelser.
Den trafik var årsagen til, at der blev rullet et enormt “gulvtæppe” hen over brostenene og dertil en godt 15 centimeter høj  asfaltkant – helt uden finish til nogle af siderne. Det forblev mildt sagt en visuel øjebæ.

Tidsplanerne kiksede
Beboere og handlende i kvarteret blev på skrift informeret om, at “tæppe-belægningen” vil blive rullet af, som det hed, senest i efteråret 2020. Siden da har beboere og handlende intet hørt fra de anvarlige – og kunne blot konstatere, at den profeti ikke kom til at holde stik.

Heller ikke tidsplanen til færdiggørelsen af den spektakulære flisebelægning af Overgade fra Skjolden til letbanen har kunne holdes. Leveringen af fliser og andet materiale blev stærkt corona-forsinket fra leverandørerne ude i Østen. Et stort stenbrud i Indien gik konkurs som følge af corona, og så måtte Odense finde andre leverandører.

Asfalt- og stoftæppe
Asfalteringen har rent teknisk været identisk med en 10-15 centimeter tyk fiberdug og stoftæppe, som over gadens godt 120 længde-meter er rullet hen over fliser og gamle brosten. Der var  dog kun asfalteret på selve kørebanen. Ikke på cyklestien og på parkeringsafsnittet i siden af gaden.

Når den sorte asfalt er skrællet af vil gaden igen ligne sig selv, og så sættes der et velkomment punktum for en turbulent og støjende periode – en periode, som ikke nødvendigvis handler om corona-nedlukning og restriktioner eller manglen på hjælpepakker.

Årsagen til eskaleringen af den tunge trafik med maskiner og lastvogne fyldt med jord, ler, mudder, møg og skidt kom bl.a. fra nedlæggelsen af Thomas B. Thrigegade, fra byggeriet af de store Rådhus- og Fisketorvs-karréer, samt fra forlængelsen af Overgade til Vestergade, som nu åbner med festivitas – samt ikke mindst kørslen med tonsvis af jord og støvet murværk til og fra nedrivingen af det gamle HCA-museum, børnekulturhuset og senere den omfattende udgravning og derpå selve byggeriet af det ambitiøse H.C. Andersens Hus-projekt, som nu – næsten – står klar.

“Det her er skønt for jeres gade”, lød det oprigtigt fra den smilende bilist, mens hun let og elegant smuttede uden om gravko og lastbil. Foto: John Borgkilde

Kvarteret er unikt både historisk og hvad angår butikker 
Alle i området er enige om, at den støjende trafik gennem årene har holdt tusinder af potentielle kunder og turister væk fra byens ældste handelsgademiljø, hvor  mange har kæmpet en barsk kamp for overlevelse. Nogle måtte bukke under.
Alle dem som tog kampen op og som er der endnu, burde hædres med en kommunal udholdenhedsmedalje.

Nu efter syv år med byggeri i nabolaget og tre år som decideret afskåret fra bymidten, så emmer det igen så småt af hygge og optimisme i gadens hyggelige cafémiljø med unikke spisesteder og specialbutikker som f.eks. vinylpladebutikken RecordPusher med en intim bar som oser af stamgæster og hygge, der er den suveræne kunst- og interiørbutik Dahl Falken, hvor den kreative ejer Anette Dahl Falken uafladeligt kreerer nye kunstværker i det inspirerende butiksmiljø, der er en arbejdende sølvsmedie, en vaffelbager, det eksklusive galleri Salt, en avis- og tipskiosk, et par delikatesse-caféer, byens ypperste sports-pub, bymuseet Møntergaarden, en sandwich-bar samt diverse frisører, et par livsstils-  og modebutikker og så ikke mindst Lars Marcussens underfundige kunst- og rom-butik henne om hjørnet. Her sidder han og nørkler med fine små litografisker kunstværker – inspireret af kvarteret. Han er også formand for foreningen bag Odenses Historiske Nattevægtere som de næste par måneder aften efter aften går rundt i kvarteret – med udgangspunkt i Overgade. (se anden blog-artikel)

Det farverige miks af butiks- og café-udbud og tilbud skaber tilsammen et originalt strøg med et afslappet handelsmiljø, som gør kvarteret – lige midt i Odense – til noget særligt. Forfriskende anderledes end den mainstream af selvfølgeligheder det såkaldte city – lige på den anden side af letbanen. – byder på

Historiens vingesus mangler heller ikke på byens gamle hovedstrøg, Overgade, hvor der allerede tidligt i middelalderen var heftig trafik med hestevogne og handelsfolk, som var byens travle indfaldsvej. Skulle man til Nyborg og videre med dampskib til Sjælland, så skulle man ad Overgade – et gadeforløb som dengang blev tituleret Algade, som var datidens mest almindelige navn for den centrale hovedgade. Alle større provinsbyer i Kongeriget har sin Algade – lige bortset fra Odense. Men der var engang.

H.C. Andersens eget kvarter
Apropos der var engang … så er det ikke for ingenting, at området kaldes “H.C. Andersen Kvarteret”. For det var just her han løb om med træsko på, som der står på mindepladen på Fattigskolens væg i Påskestræde og det var såvidt vides i det lille gule hjørnehus i Hans Jensens Stræde, cirka hundrede meter fra Overgade, at den senere nationaldigter fødtes den 2. april 1805.

Og bare otte-ni år senere kom den ranglede knægt Hans Christian i Fattigskole, hvilket han ikke havde meget lyst til. Han skulkede ofte, fordi han var mere nysgerrig efter at se verden uden for – uden lektier og spanskrør.

Og så var det såmænd nede for enden af Overgade, hvor gaden idag mødes med Sct. Jørgens Gade, at bare 14 årige H.C. Andersen den 4. september 1819 vinkede farvel til sin alkoholiserede mor. Med bare 13 rigsdaler gemt i inderlommen og masser af optimisme og livsmod gemt i hjertet, steg han på Postvognen til Hovedstaden – det var hans erklærede mål, at rejse ud i den vide verden, at skrive med fjerpen… og at blive rig og berømt.
Og det blev han.
Om de handlende i Overgade bliver rige og berømte vil vise sig. Men som én af dem optimistisk konstaterer, så er det først nu, hvor brosten tog fliser igen kommer til ære og værdighed, vores rigtige eventyr begynder.
Og jo, det er ganske vist.

 

 

 

 

 

Related Posts

Da Lars Arvad for godt en halv snes år siden stod og manglede et topnavn til en af sine første...

For et par år siden overtog Rasmus Ullehus driften af legendariske Lørup’s Vinstue på Sortebrødre...

Jeg husker den så tydelig, den stille middagsstund i starten af november 2006, da jeg kom gående på...