By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Det lille, berømte, gårdrum inde bag det originale H.C. Andersens Hus, det lille gule hjørnehus, er – lige som fødehjemmet, moderniseret, så det igen er kommet til ære og værdighed – 30 år efter, at baggården opnåede noget nær verdensberømmelse – desværre lidet flatterende berømmelse, som Odense Bys Museer helst ville have været foruden.

Det var den baggård som natten mellem 21. og 22. juli 1992 var centrum for et spektakulært indbrud, der blev omtalt i verdenspressen. En “reklame” som museet og Odense helst ville have været foruden.

Årsagen var, at en eller flere særdeles professionelle tyve brød ind i H.C. Andersens Hus, hvor de ubudne gæster i ly af en tavs tyveri-alarm og via et lille vindue og en lem i loftet, banede sig vej ind i museet. Her fandt tyveknægtene – hvem det end var – frem til et nøje udvalgt hermetisk aflåst montre og stjal ikke færre end tre af eventyrdigterens originale manuskripter. Ganske uerstattelige.

Museumschef Niels Oxenvad havde det ikke godt, da han overfor den samlede verdenspresse måtte lide den tort, at stå til ansvar for “at det det umulige kunne lade sig gøre”. Og hvorfor det berømte museums tyverisikring ikke virkede. Han skulle forklare, hvordan tyvene – man gik ud fra der var flere om indbrudet – uhindret og uden at skabe opmærksomhed, heller ikke ude “på gaden” – Hans Jensens Stræde. Og hvordan de var kommet ind i baggården, hvorfra de banede sig vej til monteret i udstillingsrummet – inde ved siden af. Og så hele vejen tilbage igen – ad samme snirklede vej.

Planlagt ned i detaljer
Tyveriet var planlagt langt ned i detaljer – alene den kendsgering, at tyvene fandt vej – formentlig i mørke – til det særligt udpegede montere afslører, at handlingen var gennemtænkt helt ned i detaljer.

Gamle digter Andersen må have græmmet sig i sin grav på Assistens Kirkegård i København.

Det usædvanlige tyveri foregik mens danskerne nød en vild og varm sommer og en massiv fodbold-EM-rus oven på 2-0-sejren over Tyskland.
Forbrydelsen i fodboldtræner Richard Møller Nielsens egen hjemstavn, lignede bestilt arbejde fra højeste sted på det kriminelle hieraki.
Netop på den var H.C. Andersens originale manuskripter og klip i høj kurs. 

Tyveriet blev efterforsket både her i landet og via Interpol i flere år. På grund af manglende beviser blev sagen opgivet relativt hurtigt efter.
Mange eksperter gav udtryk for, at politi og efterforskere lige tidligt nok opgav sagen.

Særlige pigsten vender tilbage
Fra en foyer i den forlængst nedrevne del af HCA Museet kunne man via et større vindue se baggården i al sin lidenhed, ligesom man også kunne se den fra et lille vindue i fødehjemmet. Og derfra skabe sine helt egne associationer.

Gårdrummet var oprindeligt belagt med klassiske pigsten, men de blev i de senere år samlet sammen – og lagt i depot. Man ville afvente, hvad historikerne ville.

Netop de indsamlede pisten bruges nu igen, idet den historiske gård skal have sin originalitet tilbage. Brolægning med pigsten eller knoldebrolægning anses som noget af det fineste blandt anlægsgartnere. Gårdrummet beplantes desuden med blomster og urter, så det bliver mere en baghave end en baggård. Men stadig klos op ad fødehjemmet – og farens skomagerværksted.

Når det nye H.C. Andersens Hus åbner – formentlig  i juli i år – så vil publikum få mulighed for at se baghaven fra et nyt foyerområde – og fra selve fødehjemmet.
Baggården, som er gået så grueligt meget igennem, var altså gemt, men ikke glemt. Og kommer igen til ære og værdighed.

Det er ganske vist.

 

Related Posts

“Vi havde en fantastisk sæson med udsolgt telt, hver eneste aften og et samlet publikumstal på...

Superliga-klubben Odense Boldklub har sikret sig intet mindre end en verdensstjerne. Det er ikke en...

Efter 52 år i dvale er ikke alene Overgade forlænget med 60-70 meter og forvandlet til et lille...