By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Lars Arvad er på vej tilbage til scenen i det ikoniske telt på Bakken.

Ikke for at spille revy, men derimod som Fornøje Frederik i den legendariske juleforestilling “Nissebanden – i julemandens land ” , der opføres i Cirkusrevyens telt fra den 21. november til og med 19. december. 

“Bar’ det altså snart var jul…. ka’ ikke vente…”, fabulerer Lars Arvad med et tilfreds smil. 

Der er noget magisk over Lars Arvads særlige interesse for telte. Ikke et fempersoners familietelt til far, mor og tre drenge, når de efter sommerrevy-sæsonen tager på den årlige ferietur sydpå med faste pladser ved Gardasøen og Lido’en. Så lufter de familiens rummelige campingvogn.
Det er de store telte, som tiltrækker revychefens opmærksomhed. Så det er ikke helt tilfældigt, at hjertensbarnet Odense Sommerrevy for sjette gang foregår i et stort cirkustelt. Premiere den 5. maj 2022

Ham skal jeg nok kurere
“Fascinationen for revy i store telte begyndte tilfældigt, da mine forældre i efteråret 1996 var til familiefest, hvor Cirkusrevyens navnkundige chef Torben “Træsko” Petersen og hustru også deltog. Efter natmaden endte de til en go’natter eller to på fars og mors værelse. Der var vist meget at snakke om den nat. I hvertfald hørte Torben om mine forældres håbefulde søn, der gik på gymnasiet i Odense og som iøvrigt var teatertosset og vild med at spille teater på Fjordagerscenen. Ud mod de små timer havde revybossen inviteret unge Arvad til en uges praktik i landets største revyteater”.

“Hvis Lars vil vide noget om en revyproduktion og er han klar til at gå til hånde, så send ham over til mig, så skal jeg nok få ham kuréret”, lød den celebre invitation.
Han fik fri fra Mulernes Legatskole og en tidlig morgen mødte han frisk og fro op på Dyrehavsbakke og, fik sit unge livs første indtryk af revyens mekanisme og en hektisk dagligdag med blandt andre Ulf Pilgaard, som var klar til sin 11. cirkusrevy-sæson – sammen med Jess Ingerslev og unge talenter som Gordon Kennedy, Søren Østergaard, Jeanne Boel og Pernille Schrøder. I skøn uvidenhed om, at teenageren fra Fjordager 14-15 år senere, skulle engagere Jeanne Boel og Pernille Schrøder til sin ny opfindelse “Odense Vinterrevy”(2009-2015).

Skønt igen at få lov til at spille komedie, og endda sammen med min gode kollega og samarbejdspartner Flemming Jensen. Det bliver stort.

“I dag er jeg ikke i tvivl om, at ugen som altmuligmand op til premieren 1997, skabte et solidt fundament til mit professionelle liv som skuespiller og revydirektør”, fortæller Lars Arvad.
“Når han næste år kan markere sit 25 års cirkusrevy-jubilæum med skævt smil og blink i øjet, så kan han tænke tilbage på dagene, da hans første store drøm gik i opfyldelse.
“Sandheden er, at hvis Torben Træsko den nat ikke havde givet mig det tilbud, så ville mit liv have set noget anderledes ud, skønt det havde noget med skuespilleri at gøre. Men telt og revy, havde jeg nok ikke tænkt på, hvis det ikke lige havde været for de hæsblæsende dage backstage. Livet er heldigvis fyldt med tilfældigheder”, funderer Lars Arvad, der husker mødet med teltet på Bakken som kærlighed ved første blik. Lige siden har han været tryllebundet af revy og store telte.

Drømmene stod i kø
Endnu en drøm blev opfyldt, da Lars Arvad i 2006 blev uddannet fra skuespillerskolen i Aarhus. “Jeg ville simpelthen være skuerspiller med det blå stempel, som betød rigtig meget for mig. Han tog sig også tid til at ta’ hjem til Fyn og besøge hjemstavnen for at spille med i revyen “Panik i Teltet”, som han selv grundlage i 1999 i teltet, som blev rejst på det grønne område bag butikstorvet hjemme i Bullerup.

Efter uddannelsen og tre år i Aarhus Teaters faste ensemble og mange spændende roller, vendte han hjem til fødebyen med kufferten fyldt med skitser til en fremtid i revyens tjeneste. Drømmesenariet var, at skabe sin egen revy. Han havde en plan – og i 2009 lancerede han Odense Vinterrevy som spillede syv år frem.
Man skal kunne krybe før man kan gå, lyder et ordsprog, og selv om Arvad var meget ung og uerfaren i den benhårde revybranche, så formåede han alligevel at overraske det fynske kulturliv, da han i maj 2016 realiserede sin ultimative drengedrøm.
Adskillige bedrevidende fynboere rystede opgivende på hovedet, da han første gang rejste Danmarks største sommerrevytelt på Engen i Fruens Bøge Skov. Vist var det en svær start med en del modvind, lige indtil eliten og folkedybet i by og på land troede på eksperimentet. Med lige dele talent, knofedt, stædighed og optimisme skabte Lars Arvad Provinsens største revysucces.

Lige nu ser han og hans organisation frem til at byde velkommen til den sjette sæson i Odense Sommerevy med endnu et stærkt hold. Sammen med sin hustru Michelle, har han på rekordtid skabt en folkelig kulturtradition på Fyn og sideløbende en event-organisation, som for nylig stod bag flere Anarkist-shows på Albani – og som i februar producerer en vinterrevy med unge spirende skuespillertalenter, som vil udfordre revyen.

Lars Arvad blev i 2020 kåret som Årets Fynbo og sidste forår blev han valgt til formand for brancheforeningen RevyDanmark – som omfatter landets 21 professionelle revyteatre.

Flemming Jensen instruerede  i 2018 sin ikoniske juleforestilling på Odense Teater med scenens ypperste navne på rollelisten. Her får holdet de sidste instrukser inden premieren mens den tidlige julesne drysser smukt foran teatret i Jernbanegade. Foto: Niels A. Andersen.

Arvad som Fornøje Frederik
Drømmene sitrer stadig i hans glade krop. For endnu en drøm går i opfyldelse for den 42-årige skuespiller og revymand fra Agedrup. Snart er han nemlig tilbage i teltet på Bakken, hvor drømmene tog fart – for næsten 25 år siden. I november og december skal han være med i familieforestillingen “Nissebanden – i julemandens land”.
“Jeg troede aldrig nogensinde, det ville lykkedes at vende tilbage til det ikoniske telt. Jeg skal ikke spille revy, men derimod en folkelig komedie, som jeg glæder mig vildt meget til. Det er meget længe siden, jeg har spillet rigtig teater.
“Nissebanden – i julemandens land” er den klassiske juleforestilling, som Odense Teater havde succes med så sent som for et par år siden. Tilmed bliver jeg en del af et fantastisk hold, med forfatteren Flemming Jensen som Fiffig-Jørgensen, Anna Heerulff  som Puk, Pia Rosenbaum er fru Fiffig-Jørgensen, Ann Hjort som bibliotekaren og Sofie Pallesen som Gemyse”.

Kim Hammelsvang som Lunte
I Nissebanden anno 2021 skifter forfatteren og instruktøren Flemming Jensen rolle, idet han overlader den risengrødspisende og smørklatkastende grødnisse Lunte til fynske Kim Hammelsvang. Så er den figur i gode hænder.
“Jeg er ganske enkelt blevet for gammel og for tyk til Lunte”, indrømmer forestillingens korpulente forfatter og instruktør Flemming Jensen, der debuterer som Fiffig-Jørgensen, brugsuddeleren, som vil have julemanden til at flytte til Holme-Olstrup. Og så er der den nye dreng i klassen, Lars Arvad, som er identisk med Fornøje Frederik, der som søn af Fiffig-Jørgensen også får titlen som brugsuddeleren, hvis største opgave er, at forvandle Holme-Olstrup til international metropol – som skal kaldes “The Bruhs…” – men lykkedes det? Resten er top-hemmeligt.
Derimod kan vi afsløre, at det stadig er risengrød, som gør næsen rød. Hvis nogle skulle være i tvivl.        God jul.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Selv om det efterhånden er 76 år siden, at 2. verdenskrig sluttede, så er der ingen ende på...

Da Anders W. Berthelsen for nylig kom på kaffe-visit her i privaten, havde han taget en lille koket...