Da Anders W. Berthelsen, 68, under en ceremoni på det nye Fisketorvet i oktober genindviede den 7-kantede vandkunst “Legende drenge”, da var det hans sidste indsats i kunstens tjeneste – som socialdemokratisk byrådsmedlem og formand for kunstrådet.
De sidste tolv år har Berthelsen, som udpeget af byrådet, været formand for Odense Bys Kunstfond, som sidste år blev forvandlet til slet og ret Odense Kunstråd, der holder styr på kommunalt ejede kunstværker i byen. Rådet rådgiver kommunen ved indkøb og placering af kunstnerisk udsmykning. Det er altså slut nu for Anders W., som har forladt byrådet.
“Odense er i evig udvikling, hvor alt forandrer sig”, siger han.
“Byens kunstværker er i særlig grad med til at trække tråde fra fortid til nutid. Det er vigtigt, at vi ikke forandrer alting, og at vi stopper op og lader kunsten gro, så vi ikke bliver fremmed i vores egen by. Det vil vi ikke være. Man skifter ikke kunsten ud fra den ene dag til den anden, men kunsten må gerne flytte sig – fra sted til sted. Velovervejet finde nye placeringer, som skaber nysgerrighed og overrasker i bybilledet – al kunst har godt af at blive set fra nye vinkler”, funderede Anders W. Berthelsen, da han genindviede et par markante kunstværker i bymidten.
Efter sit forlængst planlagte politiske farvel i november, vil han bruge mere tid på familien og vennerne, skrive flere byhistoriske bøger og arrangere flere guidede tema-vandringer i fødebyen.
Den første “genindvielse” foregik i Eventyrhaven, hvor billedhuggeren Gerhard Hennings frodige “Stående pige” efter en omtumlet tilværelse, nu har fundet sin femte og smukkeste placering – i en hyggekrog på plænen, tæt på åen og lige bag pergolaen. Der står “Susanne”, som hun også hedder, i al sin frodige nøgenhed og ser ud til at nyde oasens stilhed.
Fra mørkt lager ude i den friske luft
“Susanne” har bl.a. ladet sig forføre til et mørkt lagerlokale og som om, at det ikke var ydmygt nok, så blev værket flyttet til en plæne bag plejehjemmet i Albanigade, hvor hun aldrig kom til sin ret. Vel er “Susanne” en bedaget pige, men hun strutter stadig af sundhed og ligner ikke en, som er klar til hjemmet for gemte eller glemte kunstværker.

Efter en omflakkende tilværelse siden ankomsten til byen i 1960, kommer Gerhard Hennings frodige pige til ære og værdighed i et hyggehjørne i Eventyrhaven, som er femte placering i Odense. Foto: John Borgkilde
Takket være den dybt by- og kunstengagerede Lis Andreasens velargumenterede forslag til en ny og attraktiv placering, har skulpturen nu fået sin femte og formentligt sidste hjemsted. Lis Andreasen fortæller iøvrigt, at det er journalisten Samuel Rachlins mor Rachel som sidst i 1950’erne stod model til skulpturen.
Iøvrigt omtalte dansk-svenske Gerhard Henning (1880-1967) ofte sine nøgne, frodige og livskraftige kvinder. “Der er mange som mener, at mine piger har for tykke ben – det kan såmænd godt være, men jeg kan nu lide dem sådan. De står så godt på dem”.
De lod to nøgne drenge stå på en smal sokkel i midten af springvandet. Den dag i dag holder de fast i hinanden med hver deres venstre hånd, mens de trækker i hver sin retning. Ifølge kunstnerne, så skabte de en oplevelse af, at drengene roterer rundt om vandkunstens akse – og dermed indtryk af bevægelse og dynamik, der som begreber blev dyrket intenst i 1930’ernes kunst.
Springvandet blev i 2014 fjernet, da det stod i vejen for storbyggeriet og anlæggelsen af klinker til den nye torveplads. Nu er springvandet klar til at blive integreret i den irske pubs udeservering – og mon ikke det forfriskende springvand, mangen en sommeraften vil lokke pub-gæsterne til at sidde på kanten og nyde den visuelle vandplasken – og forfriskende genstande.
Seneste kommentarer