By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Billedet er ikke godt, men situationen er tankevækkende, siger Peter Rahbæk, som her ses med sin far dagen før han forlader barndoms-hjemmet i Skjern – og flytter til Odense for at studere. Og bliver der.

Peter Rahbæk Juel er genvalgt som førstemand i landets tredjestørste kommune. “Det var ikke et kanonvalg”, indrømmede borgmesteren på valgnatten. Til gengæld glædede han sig over, at socialdemokratiet stadig har flest vælgere og at partiet stadig er det største i Odense”.

 

 

Men hvordan blev den besindige vestjyde Peter Rahbæk Juel egentligt fynbo? Det fortæller han om i dette interview. 

Han fik en tryg og harmonisk opvækst i et typisk provins-samfund, ikke langt fra Ringkøbing – i et by-miljø, hvor alle kender hinanden.

Allerede som stor knægt lærte Peter Rahbæk Juel at ta’ ansvar, at passe på hinanden og at værdsætte fællesskabets glæder – i såvel hjemmet, som i skolen og i foreningslivet.  

Peter Rahbæk Juel er født og opvokset i den rå forblæste natur. Han kom til verden i Holstebro, men allerede mens han gik i underskolen havde han boet i hele tre bysamfund. Det krævede at man skulle være omstillingsparat.
Da han var barn boede familien i Struer, hvor faren arbejdede på B&O og da Peter var stor dreng flyttede familien så til stationsbyen Skjern, som i mange år har været mest kendt for sin dygtige håndboldklub, hvor Peter nød kammeratskabet og det trygge kammeratskab – og så var han tilmed en habil håndboldspiller.
Peter Rahbæk Juel fortæller, at han stadig følger sin barndomsklub tæt, enten, når det stjernebesatte ligahold spiller på tv eller også, hvis tiden tillader det, “tager han hjem til Skjern, for at heppe på drengene i “Ringkøbing-Skjern Kulturcenter”.

Borgmesteren indrømmer gerne, at han betragter det som en gave at være født og opvokset i Vestjylland. Det var nemlig dér, han skabte sit mentale fundament, og hvor han, hvis han selv skal sige det, fik snusfornuften, roen og overblikket forærende som en naturlig del af opvæksten.
Dyder som han nyder godt af til dagligt som Odenses borgmester.

Forældre med overskud
“Far og mor arbejdede meget og ofte hårdt”, fortæller han, “Men de fandt alligevel et imponerende overskud til at nå det hele”. Et mentalt overskud, som Peter Rahbek Juel altid beundrede. “Mine forældre var der, når vi børn skulle bruge dem – og de formåede på smukkeste vis, at samle familien i et varmt fællesskab. I barndomshjemmet, var der altid en dør på klem. Det glemmer jeg ikke”.

”Vi var fem søskende, men alligevel fik min mor og far et plejebarn. Det var naturligt for dem”, fortæller Peter Rahbæk Juel, som er opdraget med den enkelte, men vigtige læresætning om, at ”har du mulighed for at hjælpe, så har du også forpligtelsen”

Der var i det hele taget masser af hjerterum i parcelhuset i udkanten af Skjern. Mor var sygeplejerske og far var radio- og tv-mekaniker hos B&O, indtil han fik et godt job i den gryende vindmølleindustri. ”Der var altid run på derhjemme med mange unger. Jeg husker det som sjovt, berigende – og belastende”.

Du kan komme langt
Efter folkeskolen kom Peter på handelsskole, hvor det skulle vise sig, at et skulderklap og ganske få, men rosende ord fra handelsskolelæreren fik afgørende betydning for teenageren fremtid. Læreren formåede nemlig optanke en god portion selvtillid hos Peter, og da læreren fortalte ham, at ”med de analytiske evner du besidder, kan du komme langt…”, da begyndte Peter virkelig st tænke i sin fremtids muligheder .

Ordene fra handelsskolelæreren var lige hvad flyvefærdige Peter manglede i bagagen. For som han siger i dag; ”Den sætning gav mig for alvor troen på, at jeg kunne andet end at komme i lære i en lokal bank eller butik- som de fleste i Skjern kom”.

Savnede udfordringer
Læreren fik ganske ret. For da Peter som den første i familien var blevet student, da savnede han for alvor udfordringer og han gav ofte udtryk for, at han ville mere end Skjern – det lille bysamfund med bare 7.500 indbyggere. Han ville videre. Væk fra den afventende kultur, som Peter Rahbek husker den. Kort efter søgte han, igen som den første i familien, på universitetet. Han var målrettet.

Havde Socialdemokratisk Ungdom ikke budt på fede fester og søde piger, så havde Odense haft en anden borgmester i dag.

Førsteprioritet var historie og samfundsfag, da han nåede Odense Universitet, som det hed dengang. Måske det var lidt i trods. De fleste fra skolen og fra håndboldklubben, søgte nemlig til Aarhus for at studere. Det gjorde man dengang. Nok fordi, der ikke var så langt hjem.

Valgte Odense som havde alt
Interessant er det, Peter Rahbæk Juel valgte Odense, fordi byen, set med hans unge vestjyske øjne, var en metropol som havde alt.
”Jeg var slet ikke i tvivl – fordi Odense havde et spændende kulturliv med kunst, teater og musik, at fordi byen var rig på både elite- og breddeidræt. Jeg var ikke mindst imponeret over den levende bymidte og det pulserende caféliv, som jeg jo kendte hjemme i Skjern. Jeg tænkte tit på, at i denne by kan jeg umuligt blive ensom. Og jeg havde også hørt om de søde fynske piger”, indrømmer han – set i bagspejlet.

Peter Rahbæk kom aldrig til sat kede sig, og det viste sig, at han var relativt hurtig til at integrere sig. Men det var ikke den lokale politik, som optog den unge vestjyde. Men der skete noget afgørende i hans liv, da der kort efter han var flytte hertil, var kommunalvalg i byen.

Det var ganske begrænset, hvad førstegangsvælgeren fra Skjern kendte lidt til lokalpolitik. Han havde dog hørt om den markante socialdemokratiske borgmester Anker Boye – og hvad han lovede vælgerne. Måske derfor han gav bykongen sit kryds – selvfølgelig uden at ane, at han en lille snes år senere overtog samme Anker Boyes embede.

Tilfældighedernes spil
Peter Rahbæk Juel landede altså ret tilfældigt i Odense og lige så tilfældig skulle hans entré på den politiske scene visse sig at være.
Der var ingen antydning af politiske ambitioner hos unge Peter, da en studiekammerat fra universitetet en dag overtalte ham til at melde sig i DSU – Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Det var en del af integrationen.
Først og fremmest fordi, DSU var kendt for sine fede fester.
”Det var svært motiverende”, husker Peter, som her i DSU mødte flere venner for livet. Blandt dem, en ung politisk engageret kvinde, Christina Juel, som også var jyde.

Borgmester Peter Rahbæk Juel foreviget i byrådssalen, der har været hans arbejdsplads siden 2006. I 2008 blev han rådmand, først i den ene og så den anden forvaltning – og i 2016 fik han borgmesterkæden om halsen i Danmarks tredje største by. Og nu er hans altså gået igang med endnu fire år for bordenden.

Sød musik opstod. Peter og Christina blev kærester og senere gift – og fik børnene Gustav og Dines. Parret slog sig ned i Skibhuskvarteret, hvor det stadig bor.

Politisk aktive Christina Juel kom i byrådet i en ung alder, men forlod relativt hurtigt politik, da hun fik job som specialkonsulent i Odense Kommune. Nu er hun afdelingsleder i ”økonomi og løn” i Faaborg-Midtfyns Kommune.

”Borgen” ændrede alt
Et stærkt inspirerende studieophold på Christiansborg fik afgørende betydning for Peter Rahbæk Juels karriere. Han afbrød studierne midlertidigt og politikerambitionerne tog fart. I 2006 blev han medlem af Odense Byråd, og det var indledningen på en lokalpolitisk kometkarriere. Rahbæk Juel var først rådmand i kommunens Ældre- og handicap-forvaltning i 2008 og 2009 og frem til 2013 Social- og beskæftigelsesrådmand.

Da Anker Boye i 2016 meddelte, at han ikke genopstillede, overtog hans vestjyske ”kronprins” borgmesterkæden.
Peter Rahbæk Juel udviklede sig til en politisk profil og vælgerpopulariteten kulminerede, da han ved næste valg blev noteret for 28.435 personlige stemmer. Det højeste antal på Fyn i 12 år.

——-

Artiklen er skrevet af blog-redaktøren i 2019 til en fin lille bog, som “Jydsk Forening for Odense og Omegn” udgav i anledning af foreningens 125 års jubilæum. Som bogens forfatter var jeg klar på  konceptet: At jeg ville interviewe fynboere, som var flyttet til Fyn som ærke-jyder. Og hvordan de integrerede sig. De første “indvandrere” kom til Fyn i 1890’erne, da de valgte Fyn frem for Amerika, fordi der var gode store arbejdspladser og fine lønninger.

 

Peters vestjyske dyder
Da jeg spurgte, hvorfor han taler mere fynsk end vestjysk, svarede han promte; ”Der må vist være groet fynsk mos på min vestjyske dialekt, som jeg stort set har glemt. Derimod har jeg ikke glemt det fundament, jeg skabte i min opvækst”, siger borgmesteren, som igen fremhæver barndomshjemmets og håndboldklubbens evne til at skabe rum til fællesskab og evnen til at passe på hinanden.

Vigtige dyder, som prægede de jyske emigranter, som for 125 år siden slog sig ned på Fyn og nogle af dem stiftede ”Jydsk Forening i Odense” som deres hjemstavnsforening .
”Som borgmester i Odense, er jeg meget stolt over, at en forening af jyske tilflyttere, ganske som jeg selv er, har været levedygtig i så mange år, og som kan fejre et imponerende jubilæum. Hjertelig tillykke”, skrev Peter Rahbæk til Jydsk Forening for Odense og Omegn.

 

Af John Borgkilde 

 

Related Posts

Den spritnye sangduo Sanne Gryholt og Roland Sørensen alias Nalle ser dagens lys, når der fløjtes...

  Jazzmusikken vender tilbage på Ungarsk Vinstue efter 40 år i dvale.   Pater Johan t.h. iscenesatte...

Rygterne kan forstumme. Den tidligere revydirektør Pia Ullehus åbner om kort tid Fyns...