By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

De to gamle venner Peter Borberg og Henrik Busborgs har en fælles svaghed – og kærlighed – til  Elvis Presley.
Borberg har bl.a. skrevet børnebogen ”Elvis, drengen, der blev kendt som konge”, og Busborg optræder på 20. år med sit populære luke alike Elvis band- og show.

Mens den danske biografi af rock-ikonet stadig må vente, så er det nogen tid siden, at d’herrer præsenteret en fremragende bog om Jørgen Ryg, som meget rammende har titlen “Jeg vil prøve det hele”.
Jørgen Ryg var på én gang skuespiller og komiker – og i sine unge år en sublim jazztrompetist. Han blev født 1927 og døde 1981. Alt for ung. 

“Der var aldrig skrevet en bog om Jørgen Ryg, og det var synd og skam – han var den ene af de fire store komikere i dansk films guldalder – 1960’erne. Kjeld Petersen, Dirch Passer og Preben Kaas har alle fået deres litterære hyldest. Nu er turen så kommet til Jørgen Ryg.

“Det er også på tide”, sagde Henrik Busborg, 55 årig odenseaner, til borgkildersblog.dk i 2019. Sammen med sin gode ven, journalisten og forfatteren Peter Borberg skrev Busborg portrættet/historien om den folkekære kunstner, som døde 54 år ung.

Bogens titel “Jeg vil prøve det hele” er meget rammende, for som kunstner var Jørgen Ryg umættelig. Han var autodidakt og ville ofte bekræftes og vise sit værd for dem som skulle være i tvivl om hans enorme talent.

“I dag er vi utroligt glade for at vi valgte at skrive nogen om Jørgen Ryg. Glade og stolte fordi vil fik – og stadig får – så mange inspirerende tilkendegivelser og skulderklap”, fortæller Henrik Busborg.

De sled hinanden op”
Bogen fortæller bl.a. om “kaotiske makkerpar” Jørgen Ryg og Preben Kaas, som var dansk teaters komiske par i 1960’erne. De oplevede stor succes, men den sled på dem begge. De røg i totterne på hinanden, deres private problemer tårnede sig op – og begge forlod denne verden alt for tidligt”, siger forfatteren Henrik Busborg, der har flere kasketter liggende på hattehylden.

Folkeskolelæreren Henrik Busborg er i sin fritid en respekteret motionsspiller, dommer og leder i badmintonklubben OBK, hvor han bl.a. har fulgt verdensstjernen Viktor Axelsens opvækst, som fjerboldspiller i Godthåbsgade.

Henrik Busborg, som besidder et fjerlet fortællesprog, har også skrevet en bog om den sky Axelsen, ligesom han har skrevet en eminent fodboldbog “Straffe”, som er en medrivende beretning om straffesparkets magi.

”Da Peter præsenterede mig for idéen om, at vi skulle skrive biografien om Jørgen Ryg, var je glad og stolt. Genial idé, tænkte jeg og sagde ja på stedet”, fortæller Henrik Busborg, der allerede som dreng kunne huske flere Jørgen Ryg-monologer udenad. Søndag efter søndag blev de ønsket i Giro 413 – dengang faimlien sad klinet til radioen og hørte Jørn Hjorting fortælle, at til Onkel Kajs 75 års fødselsdag, blev der samlet ind i hans gamle sutsko”. Dansk familiekultur på højt plan.
“Da jeg senere studerede film- tv- og videooptagelser med Jørgen Ryg, blev jeg dybt imponeret over hans geniale mimik, indlevelse og timing i sit stof”, fortæller Henrik Busborg til borgkildesblog.dk

Pløjet gennem 400 artikler
“Peter og jeg har i nu to år arbejdet på bogen – og vi har bestræbt os på, at få så mange detaljer med om hans liv”.

“Jeg vil prøve det hele” er på 400 sider – og rigt illustreret. Det er historien om Jørgen Rygs mange nuancer som menneske og skuespiller, men også udviklingen om dansk revy, film og showbizz i 1950’erne og 1960’erne. I starten af 70’erne var han en markant skikkelse i flere tv-teater-succeser.  Bogen er altså også et stykke dansk kulturhistorie, og det er vi da helt stolte over”, fortæller Busborg.

“Vi har pløjet over 400 avis- og ugebladsartikler igennem, set en masse film og tv-teatre, lyttet et hav af radio-udsendelser samt foretaget en række interviews med personer, kendte som ukendte, med relation til Jørgen Ryg.

“Vi har bl.a. mødt skuespillerne Tommy Kenter, Daimi, Per Pallesen og Ulf Pilgaard samt musikerne Bent Fabricius-Bjerre, Ib Glindeman og Alex Riel. Det var fantastisk, at høre hver deres historier. Vi har også mødt mennesker uden for rampelyset, som kendte den private Jørgen Ryg. Dertil den ene af hans to koner, Birgitte Poulsen, deres naboer fra Brønshøj, en soldater-kammerat og en kæreste. Jeg synes, vi nåede hele vejen rundt”.

Talentfuld trompetist
Hvad ikke så mange ved, så var Jørgen Ryg  i sine unge år en sublim og nyskabende trompetist, som især spillede moderne improviserede jazzrytmer i bebop-stilen. Han optrådte som solist med succes ude i Europa, hvilket bl.a. Alex Riel og Ib Glindemann bekræfter.

Odense-læreren Henrik Busborg, mest kendt for sine Elvis-shows, har netop udgivet sin tredie bog. Sammen med vennen Peter Borberg.

Busborgs og Borberg biografi fortæller også, at Jørgen Ryg ikke havde skuespilleriet fra fremmede, idet bedsteforældrene havde haft en karriere på de skrå brædder.
Jørgen Ryg var født med musikalsk talent. Han kom fra et hjem med klaver – og afslørede allerede som dreng, at han var meget musikalsk. Hans mor spillede piano og faren, der var barber, sang opera i sin fritid.

Desuden havde Jørgen Ryg kreative hænder, hvilket dagbladet Politikens læsere fik glæde af. Her arbejdede han på freelance-basis som illustrator.
Men det var skuespiller, han ville være. Han elskede at optræde, især i sine herligt underspillede roller.

Selv om den ambitiøse skuespillerspire dumpede to gange til elevskolens prøver, lod han sig ikke slå ud. Det lykkedes ham stædigt, at få foden indenfor på Dansk Skolescene, hvor han blev elev – og lærte faget fra bunden, hvilket passede ham perfekt.
Han havde aldrig fine fornemmelser – han ville bare det hele!
Der kun én vej – skuespillervejen.

Mødet og bruddet med Preben Kaas
I begyndelsen af 1960’erne mødte han jævnaldrende Preben Kaas, der blev hans inspirator og samarbejdspartner. Kaas og Ryg blev som makkerpar så populære, at alene navnene på plakaten var garant for udsolgte huse.

Men ikke alt var rosenrødt for de to egoer, som supplerede hinanden skidt – uden for scenen. Efter en dramatisk konflikt blev de enige om at gå hver til sit – og de fortsatte hver deres karriere med travlhed på revy, teater og film.

Monologens mester
Som skuespiller lykkedes det Jørgen Ryg at udvikle sin helt egen mimiske stil og blev monologens mester. Hvem huske ikke ”Enlig far”, ”Min kone vil skilles” og ”Romkagerne”, monologernes evergreens. Kunst på et højt plan.

Han var i stand til at intonere og dreje sproget med et “hav hav…” og så rette på hornbrillerne, så salen hulkede. Ofte havde monologen socialrealistiske undertoner og det var ikke altid publikum opfattede alvoren i nu’et.

Iøvrigt lykkedes det ham, til forskel for f.eks. Dirch Passer, at spille seriøse,  alvorlige og ofte tragiske roller – med kunstnerisk succes. Især mindes man hans stærke karakter i DR’s sort-hvide tv-film ”Syg og munter” fra 1974, som en midaldrende invalidepensionist, der kæmper med tilværelsens omskifteligheder.

I 1978 spillede Jørgen Ryg sin 25. og sidste film ,”Fængslende feriedage”. Seks år forinden modtog han en Bodil for bedste mandlige birolle – i “Lenin, din gavtyv”.

Stort alkoholmisbrug
Sideløbende med en stresset karriere udviklede Jørgen Ryg et voldsomt alkoholmisbrug. Det skete på en tid, hvor alkoholpolitikken på teatre, radio, tv og revyscenen stort set var ikke-eksisterende.

Spiritusproblemet løb løbsk for Jørgen Ryg og hverdagen blev ikke bedre af, at han led af mindreværd og præstationsangst. Han ville nedkæmpe dæmonerne med alkohol. Var ofte ramt af sygdom og det blev særligt alvorligt, da han fik konstateret kræft – først i struben, siden i mundhulen. Kræften endte med at tage livet af Jørgen Ryg.

Peter Borberg fik ideen til  en Jørgen Ryg-bog. Han har tidligere skrevet en børne-bog om Elvis Presley og en stor biografi om Storm P.

Slagtermesterens datter fra Odense
Jørgen Ryg var gift to gange. Først med Jytte Schlabs, der var datter af en slagtermester fra Odense, og senere med Birgitte Poulsen, som han levede sammen med frem til sin død.

Henrik Busborg betegner biografien som en tour de force gennem geniet Jørgen Rygs forunderlige, fantastiske og alt for korte liv. Han var en éner. “En genert, alkoholiseret, midaldrende ommer”, som Politiken meget rammende beskrev ham i et portræt.

 

 

Related Posts

The Royal Danish Theatre Ballet School i Odense danser traditionen tro ind i Rådhushallen, hvor...

Da Lui Larsen en lun juli-dag for fire år siden besøgte sin ungdoms yndlingsby Paris, havde han...

Når det internationalt anerkendte film- og produktionsselskab Zentropa, som står bag flere...