By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Den Fynske Landsby er lukket indtil den 1. april 2022. Alligevel er der høj aktivitet bag hegnet, hvor stråtagene tjekkes – og et par gårde og et stuehus males inde og kalkes ude. Piletræer og stokroser trimmes og dyrene lever videre i staldene, gadekæret og på markerne. Heste, grise, køer, får, ænder, høns, gæs og gårdkatte følger døgnrytmen, uanset om de bliver beskuet eller fotograferet. Det eneste dyrene forlanger er føde og lidt kæleri. S0m de plejer.  

Dog er ikke alt som det plejer i frilandsmuseet, hvor et stort hold fra Danmarks Radio og Mastiff Film arbejder på højtryk med lys-, lyd- og kamera-teknik og andet udstyr – dertil kommer en perlerække af skuespillere som lever sig ind  i 1800-tallets originale landbo-miljø.

Når hovedparten af Familien Danmark om præcist et år sidder tryllebundet foran tv-skærmen, så er det fordi de følger med i DRs familie-julekalender 2022 “Julehjertets hemmelighed”, som altså er  optaget på Fyn.
Julekalenderen fokuserer på en magisk juletid i midten af 1800-tallet, dengang julen var et sjældent og kærkomment pusterum på landet. Og på den fine herregård.

Julekalenderen produceres for DR af Mastiff Film, som står bag en række aktuelle spillefilmsucceser.

Optagelserne i fuld gang på Sydfyn til en aktuel film, som FilmFyn har været en væsentlig del af. Foto. FilmFyn.

Ledte i hele landet – valgte Fyn. Igen
Holdet bag optagelserne af de 24 afsnit har i over et år været på jagt efter de mest oplagte locations, som passer til den romantiske, dramatiske og tankevækkende julefortælling. Efter at have søgt i alle kroge af landet, fandt filmfolkene de to mest egnede på Fyn – nemlig Erholm Gods fra 1400 tallet og turistattraktionen Den Fynske Landsby midt i Odense.

Autentiske lokaliteter, som visuelt skal løfte den historiske stemning og  julefortællingen, som instruktøren har skrevet i samarbejde med forfatteren Jesper N. Christiansen.

“At julekalenderen 2022 foregår i midten af 1800-tallet kræver en kæmpe udfordring, hvad angår location, men efterhånden som vi gik på opdagelse på Fyn, var vi enige om, at det var her vi villle finde det miljø, som vi skulle bruge til at sætte billeder på fortællingen”, fortæller Mie Marie Borup, som er producent på julekalenderen.

———————————————————————————————————–

FILMFYNS STØTTEPOLITIK
FilmFyns formål er at skabe erhvervsmæssig vækst og beskæftigelse ved investering i produktioner, der helt eller delvist produceres i det fynske område, der omfatter Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Nordfyn, Nyborg, Odense, Svendborg og Ærø kommuner samt øvrige associerede kommuner, der yder direkte eller indirekte driftstilskud, alt med henblik på fremme af filmkunst og filmkultur i området. Derved støtter den regionale filmfond FilmFyn og samarbejdspartnere udviklingen og produktionen af danske spillefilm, animationsfilm, kort- og dokumentarfilm samt tv-serier med det formål at understøtte produktioner af høj kunstnerisk og populærkulturel kvalitet med en relevant fynsk fortællemæssig og/eller produktionsmæssig dimension. 

—————————————————————————————————————-

FilmFyn ikke I tvivl: En gave for Fyn
“Økonomisk, kreativt og produktionelt er det er en gave for os og for Fyn, at man har valgt godset og landsbyen”, mener Nina Brandt Jacobsen fra FilmFyn, som på vegne af den regionale filmfond er stolt over, at filmproducenterne igen har valgt “de fynske muligheder”.

Inklusiv ‘Julehjertets Hemmelighed’ har FilmFyn været med til at støtte seks forskellige TV-julekalendere siden 2015. Det gælder også TV 2’s ‘Tinka og sjælens spejl’, der ruller hen over skærmen til december.

At det så, hvad angår landsbyens daglige drift og normale sæson, er så heldigt, at optagelserne som regel foregår på et tidspunkt, hvor der ikke er et publikum som kan forstyrre optagelser, må siges at være særdeles heldigt. Tilmed kan det daglige arbejde med bl.a. renovering endda fortsætte uantastet.

Mange filmfolk kalder Fyn for “juleøen” – bl.a. fordi den 6. julekalender nu optages på Fyn. Det er dog ikke en sekvens derfra. Foto: FilmFyn.

“Det er dog ikke et særtilfælde, at branchen vælger at filme i Odense, som er en af FilmFyns ni ejerkommuner. Det er sjette gang at der optages en familiejulekalender i det idylliske landsbymiljø – uge midt i Odense.
Derfor kan man godt forstå, at det garvede filmfolk kalder Fyn for juleøen. Det ligner en ren foræring til turisme-myndighederne. Hvor de end er?

Den fynske filmvenlighed, som Nina Brandt Jacobsen udtrykker det, er et kendt fænomén blandt danske filmproducenter, siger hun.
Lige nu glæder produktionen sig over, at den fynske gæstfrihed og store historiske viden, som museumsfolket udviser. Endnu engang byder personalets eksperter ind med værdifuld viden om tidsperioden, som produktionen fokuserer på. Selvfølgelig gælder det også over viden om de haver, marker, bygninger, rekvisitter og interiør som også er med i kalenderens 24 afsnit – sammen med de originale dyrehold.

Landsbyen den perfekte kulisse
At Den Fynske Landsby er den perfekte kulisse til 1800-tals-film kan blandt andre Erik Clausen tale med om. Han valgte i 1994 som manuskriptforfatter og instruktør at omdanne frilandsperlen til midlertidig “filmby”, da han skabte “Min fynske barndom” her – filmen om Carl Nielsens liv fra gåsedreng og spillemand til regimentsmusiker, komponist og verdensberømmelse.

I 2001 blev dele af filmen “Grev Axel” om fidusmageren Axel optaget i landbyen og i 2018 blev flere scener til storfilmen “Lykke-Per” optaget her. Især scenerne fra barndomshjemmet.
Senest er enkelte scener til “Du som er i himlen” også herfra. Den har netop haft biografpremiere. Også scener til tv-serier som “Håbet” og “1864” er optaget her. “1864” fortæller historien om Laust og Peters opvækst langt ude på landet – i den lille gård, kaldet Melby-huset, der står, som da tv-holdet forlod den.

Tilbage til de aktuelle julekalender-optagelser, så er det et intenst arbejde, som strækker sig frem til starten af marts. Det vil på flere præge på det odenseanske byliv. Ikke mindst hvad angår omsætning.

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Henrik Lykkegaard glæder sig, efter 22 somre på Dyrehavsbakken, til at få fynsk sommerluft under...

Når man ta’r sig sammen til at slukke mobilen og lade tanker om krig og fred, stress og jag blive...

FRA TINDERBOX TIL DEN GRØNNE Theresa Ann Fallesen, alias rapperen Tessa Det kan godt være, at...

Leave a Reply