By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments
The Minds of 99 giver det næste halve år hele to koncerter i Odense.

Fem barndomsvennerf er identisk med band- fænomenet The Minds of 99, som har fået en række priser. Bandet synger på modersmålet; Dansk.

For det første giver superbandet en længe ventet koncert lørdag den 16. april i Jyske Bank Arena (OCC).
Koncerten er en del af “Infinity Action Tour” (navnet på det nyeste album), som skulle have foregået i januar og februar – men som på grund af corona er flyttet frem til april – og forlængst meldt udsolgt. Og der er venteliste
Ikke nok med det. Da netop arena-turen stort set er meldt udsolgt, så har Live Nation sat superbandet på plakaten på Tinderbox, som vender tilbage 23. til 25. juni. Også Mø venderhjem til Tusindårsskoven.
The Minds of 99 er et prisbelønnet dansksproget post-punk rockband, som allerede lagde fra havn i 2012. De er især kendte format levere nogle vilde live-koncerter.
The Minds of 99 har spillet på Orange Scene (Roskildefestivalen 2015 og 2018) og haft udsolgte koncerter på de største arenaer i Danmark, Ceres Arena (Aarhus, 2019) og Royal Arena (København, 2019) og sidste sommer spillede de fem barndomsvenner foran 50.o00 i Parken. Der er solgt op mod 70.000 billetter til deres forestående indendørsturné.
SARA GADBORG FÅR REVYDEBUT
Sara Gadborg, musical-diva med adresse i Bolbro, får langt om længe får sin fortjente revydebut – det sker til sommer på Ganløse Kro, hvor hun bl.a. skal spille sammen med Martin Knudsen, fynbo som snupper i sin 16. revy. Sara Gadborg skulle have været med i Rottefælden 2020, der blev aflyst på grund af Covid19.
KLENODIER I VELOUR I BAREN
Alt håndgribeligt har en historie. Det gælder de to velour-betrukne biografstole, som har fundet sin plads for enden af den nye lange bardisk i “Vin-yl Bar”, som er en populær afdeling af vinyl-butikken “RecordPusher”.

Hvis ikke chefen selv skulle ta’ et fortjent hvil i en  blød Kino-stol – hvem skulle så. Foto: John Borgkilde.

Især fredags-baren er et tilløbsstykke takket være musik-ken, intimiteten og sublimt udvalg af øl, vin og rom – f.eks. Ølgaards på fad. “Stolene er vores VIP siddepladser”, siger Bo Ellegaard med et smil. “De må dog gerne benyttes af alle gæsterne – også dem, som ikke er så glade for at sidde på de nye høje barstole”, fortæller chef-pusheren, som efter tre succesrige år med Danmarks første vinyl-web-butik i privaten, for syv år siden valgte at idéudvikle vinyl store-konceptet i Overgades måske mindste butik. Siden har Bo Ellegaard med kreativitet og idérigdom udvidet sin butik, så den i dag fremstår som en af den gamle handels-gadens mest karismatiske niche-butikker, som  trækker vinylens feinschmeckere til fra hele landet. Flere kendte solister har optrådt live hos pusheren og skrevet cover-autografer på nye albums – senest Lars H.U.G. Tilbage stole-klenodierne fra 1950’erne, så fortæller Bo Ellegaard, direktør og levende musik-leksikon: “Her skal være noget originalt for øret og for øjet – rariteter, billeder, magasiner, plakater og unikke box-set og sjældne vinyl-nyheder. I baren hænger et suverænt David Bowie-kunstværk. Stolene, som jeg købte af en privat i Lyngby, er en lille gimmick, passer i vores koncept. De gjorde tjeneste i Kino i Svendborg, hvor jeg i ti år drev MobyDisc, ikke langt fra biografen, som jeg skam tit besøgte – og nej, jeg kan da ikke udelukke, at jeg engang har siddet i en af dem og dirret af spænding”.

NOGET MAN ALDRIG GLEMMER
De fleste husker dagen, de hørte om en bebestemt begivenhed ude i verden. Mange husker hvor de var og hvad de lavede, da de hørte nyheden om terrorangrebet 11. september 2001 og måske også da de hørte om mordet på John F. Kennedy (1963), Martin Luther King (1968), John Lennon (1980) og Olof Palme (1986).

Jørn Jeppesen

Musikeren, sangskriveren og komponisten Jørn Jeppesen husker præcist, hvor han var og hvad han lavede, da han i radioen hørte om mordet på den svenske statsminister Olof Palme, som klokken 23.20 den 28. februar 1986 blev skudt på åben gade i Stockholm.
“Jeg var 19 og dybt berørt”, husker Jørn Jeppesen, som et år forinden blev student fra gymnasiet i Køge. “Husker jeg hørte nyheden fra bagsædet af min ven Mogens’ bil på vej fra Haslev til Køge. Jeg var politisk bevidst og tænkte straks over mordets politiske perspektiver. Næste morgen mødte jeg på arbejde hos Sparekassen SDS i Store Heddinge”, fortæller Jørn  Jeppesen, som nu 36 år senere ikke kan slippe oplevelsen. “Nu har jeg skrevet sangen “Den Nat Da Olof Palme Døde”, som handler om det jeg lavede og det jeg tænkte den nat. Verden er aldrig blevet den samme for den unge mand, jeg synger om”, fortæller den tidligere rytmeguitarist i Kim Larsen & Kjukken. Sangen er indspillet i Medley Studio med Søren Mikkelsen som producer. Jesper Haugaard har lagt bassen og Jens Langhorn passer trommerne, der begge spiller i Jeppesens band.

 

SKØN ANERKENDELSE AT BLIVE NOMINERET

Foto: Tivol.

Sara Gadborg er nomineret til “Årets kvindelige birollepræstation 2021” for sin rolle i musicalen “Waitress”. “En skøn anerkendelse”, siger Sara, som lige nu forbereder sig til eventyr-musicalen “Into the Woods” – premiere 18. marts i Tivoli’s Glassalen. Også Odense Teaters Malene Melsen er nomineret i birolle-kategorien – det er hun for sin ypperlige præstation i Henrik Ibsens klassiker “En folkefjende”. 

 

ANJA ER EN MEGET AFGØRENDE DEL AF HERRELANDSHOLDET I HÅNDBOLD 
Den odenseanske fysioterapeut Anja David Greve betegnes af ledere, trænere og spillere, som håndboldandsholdets mest værdifulde aktør – ved briksen i massagerummet og på bænken ved sidelinjen.

Privatfoto.

Vellidte og humørfyldte Anja David Greve har siden 2018 været en fast del af Nikolaj Jacobsens landsholdstrup, som endnu engang bejler til en titel. Helt ned i detaljer kender hun spilleres vitale dele – som hænder, arme og ben – og deres skadesproblemer. Som eneste kvinde er Anja David Greve ansat af DHF – til herrelandsholdet. Det er ikke kun landsholdet hun arbejder med – hun bruger også sin ekspertise, som en del af sundhedssektoren hos de to tophold Odense Håndbold (kvinder) og GOG (herrer). Anja David Greve bor i Odense med sin mand og deres to døtre og hun driver til daglig ADG Fysioterapi med fem ansatte.

 

FLERE RØDE LØBERE –  DEN 5. MAJ
Der bliver rift om at betræde de røde løbere torsdag 5. maj – som jo er en særlig dag i Danmarkshistorien. Samme dato i 1952, syv års efter befrielsen, fejrede impresario-fruen fra Silkeborg Edith Schou både  befrielsen og sin 30 års fødselsdag og det gjorde hun behørigt, da hun tilmed blev mor til en lille søn, hun kaldte Jan – måske har skarpsindige læsere regnet ud, at der er tale om skuespilleren Jan Schou, der den dag i maj runder magiske 70 år. Og mon ikke, der festes i Rottefælden. Præcist samme dag, den 5. maj, bliver der også brug for røde løbere, når Odense Sommerrevy slipper latteren løs på Engen og når Odense Teater har premiere på “Vi bygger en vej…” om årtiers polemik om Thomas B. Thriges Gade. Den trafikale forestilling er skrevet af instruktøren og dramatikeren Heinrich Christensen på bestilling af teaterchef Jacob Schjødt, som gerne vil afslutte sin første sæson som teaterchef med en Odense-relateret komedie.

Foto: J. Borgkilde

Samme Heinrich Christensen afslører i løbet af sommeren sin sceniske alsidighed, når han skal arbejde med den stort satsende musical “Pretty Woman – The Musical”, hvis engelske udgave går for fulde huse på West End, London – med musik af Bryan Adams. Den danske udgave skal på tourné som rundes af med fire forestillinger fra 17. november – på Odeon i Odense.

HJALMER STADIG PÅ VEJ
Pop-charmør Hjalmer Larsen drager på  landevejen med band og dugfriske sange fra et spritnyt album – som forventes ude i år. Han har pæn succes med appetitvækkeren “Kommer tilbage” –  samme titel har han smart nok givet sin forårstur, som omfatter godt snes koncerter. Hjalmer og bandet har premiere 25. marts på Portalen i Greve, hvor faren Kim Larsen havde for vane at indlede sine turnéer. Hjalmer og compagni giver koncert “hjemme på Posten i Odense” den 31. marts.

 

DET LIGNER ET SAMMENSTØD MED TO GANGE JACOB’S OPEN AIR SOMMERTEATER
Teater Slotsgården og Odense Teater vil nærmest dør om dør opføre, hver deres vidt forskellige klassikere.
Sikkert er det, at Odense Teater for første gang i historien har open air-premiere i Kongens Have  lørdag 21. maj, bare 100 meter fra teaterbygningen i Jernbanegade. Direktør Jacob Schjødt har i en nytårsudtalelse stol konstateret, at han runder sin første sæson af med Shakespeare-klassikeren “Romeo og Julie” under åben himmel. Han siger: “Vi har bedt guderne om godt vejr til kærlighedstragedien – fra  21. maj til 15. juni”.

JAN OLSEN I STUDIET – INDSPILLER NYT ALBUM
Jan Olsen
er inde i en produktiv periode. Bare 15-16 måneder efter, atden odenseanske singer-song-writer udsendte sit anmelderroste album “Secret Love”, er den produktive odenseanske singersong-writer tilbage i “The Farm Studiet”, identisk med et idyllisk bindingsværkshus i landsbyen Davinde – med nyt sang- og musikalsk materiale.

Jan Olsen giver vokalen fuld skrue ved en indspilnings-session i 2018. Privatfoto.

Kender vi garvede Jan Olsen ret, så forbliver han stilmæssigt i samme meget personlige spor, hvad angår sin markante stemme, fremførelse og det musikalske univers, som han også markerede sig med på den stærkt roste vinyl fra 2020.

Troligt og velovervejet har han de senere år arbejdet sig frem til en unik stil med tyngde, hvor denne pen er mest begejstret for hans swingende bluesagtige numre – forrygende bakket op af sit fremragende band. Jan Olsen håber at den kommende LP/download-udgivelse er klar til release i foråret 2022. Så er han tidsmæssigt garderet.

Lige nu arbejder han og bandet med en koncentreret og kreativ proces i studiet, hvor alt forløber efter planen. At Jan Olsens sange synges på let fabulerende engelsk, er ganske naturligt, idet han mener, at sangene egner sig bedst til signatur-sproget. Dog fortolkes en enkelt af sangene på fransk.

 

STYLIST-VALGFAG TIL FILM-BRANCHEN – I ODENSE
Optagelserne til filminstruktør Bille Augusts kommende film, det romantiske drama ‘Kysset’, som lige nu optages i henholdsvis Ungarn og på Fyn, blev startskuddet til et nyt stylist-valgfag – målrettet filmbranchen.

Stylister og frisører i ny uddannelse. Foto: FilmFyn.

Tilmed søsættes et efteruddannelseskursus for frisører, som er målrettet filmindustrien. Dermed ønsker Syddansk Erhvervsskole at folde film-konceptet ud over flere uddannelser. Filmen “Kysset” bliver er premieren på stylist-faget for de frisørelever som drømmer om at blive en del af filmbranchen.
Eleverne lærer, hvad film-produktion går ind på, og hvilken kontekst der skal arbejdes med som filmstylist og hvad jobbet iøvrigt kræver af evnen til samarbejde. Esben Smed og Clara Rosager har hovedrollerne i filmen, hvor Odenses garvede Kurt Dreyer er på rollelisten. Filmen får biograf-premiere den 18. august 2022.

 

TEATER- OG REVYKOSTUMER MED SJÆL – PÅ GALLERIET I OVERGADE
Kunne teater-, revy- og cabaret-kostumerne tale, så ville kunderne i “Galleri Salt”, Overgade 41, få en god historie med på vejen.

Inger Birkestrøm Juul med Grethe Søncks udstyrsstykke af en festkjole – med kåbe. Foto. John Borgkilde

“Jeg kan heldigvis supplere de visuelle oplevelser med små historier om såvel kostumer og kunstnere, som har båret dem på scenen”, fortæller en af ejerne Inger Birkestrøm Juul, som har skabt et teater-hjørne med Patricie Homolovas fantasifulde masker og figurer samt et kostume fra Teater Gyda.

Senest har revy-ikonet Jan Schou, Rottefældens nestor, været forbi med mageløse dragter, rober og kostumer samt en hjemmestrikket sweater med sol, måne og stjerner, fra en revy, hvor Schou agerede vejrprofeten Voldborg. Iøvrigt solgte DanBillet i flere år billetter til Rottefælden – netop i dette lokale.
“Kunstnerne har stillet såvel kostumer som masker til rådighed – i kommision. De udstillede arte facter i den teaterhistoriske udstilling kan altså købes.
Der er fantastiske klenodier at gå efter”.
“Når jeg sidder og fordyber mig i kostumernes detaljer, så kan jeg føle, at der stadig er sjæl inde i klæderne”, bemærker galleristen Inger Birkestrøm Juul, som selv har arbejdet med teater i mange år, bl.a. som instruktør og dramaturg. Hun håber, når corona-spøgelset har lagt sig, at realisere sin drøm om at skabe plads til “en lille scene med plads til teater og performance”. Så fyldes lokalet med kunst på flere plan.

 

MARIE KEY SOLO  

Marie Key tager på solotour i efteråret, hvor hendes andet stop er fredag 30. september på Magasinet i Odense. Dermed genoptager singer song-poéten sit soloformat. Den karismatiske sangskriver, sanger og guitarist fortæller, at hun vil    dykke ned i sit bagkatalog og spille hits som “Uden Forsvar”, “Landet” og “Fatter Det Nu” , ligesom hun spiller sange fra sit nyeste album fra 2020. Og ind imellem sangene fortæller hun historier om sig selv, sine reflektioner og om musikken – ikke helt uden humor.Foto: Live Nations Denmark.

 

 

EN GLAD MAND MED ANNE GLAD
“Den mand gør mig glad”, skrev en anmelder efter at have læst Phillip Fabers samtalebog skrevet af den odenseanske journalist og forfatter Rikke Hyldgaard, som aldrig har lagt skjul på sin glæde ved at synge.

Altid smilende Phillip Faber, komponist, pianist og dirigent, har valgt at tage den alsidige livsstilsekspert Anne Glad med scenen som spørger, når han i det nye år drager riget rundt med sit samtaleshow, en platform, som netop nu er oppe tiden. Heldigt at begge er fremragende fortællere. Phillip Faber blev verdensberømt i Danmark, da han med smil og smittende humør sang og spillede en smule optimisme ind i de små hjem under den første corona-bølge. Nu kan Faber altså ses og høres live. Mandag 7. februar vil han på Odeon i Odensee øse ud af sin viden om den danske sangskat – såvel i ord som i kompositioner, sang og historiefortælling –  han sætter sig også ved flyglet sammen med Anne Glad.b               

 

ODENSE SOMMERREVY BLIVER NU TIL “SOMMERREVYEN I AALBORG”
Odense Sommerrevy er en eksportvare. Ligesom i 2021 sendes årets sommerrevy-forestilling fra Engen til Aalborg Kongres & Kulturcenter, hvor den spiller fire aftener – sidst i august og først i september 2022.

Sommerholdet skal en tur til brændevinens hjemby.

Sommerrevyens adm. direktør Jani Lykke Methmann forhandlede alle deltaljer på plads med chefen for AKKC, direktør Nicolaj Holm. Parterne er tilfredse med at samarbejdet fortsætter for fuld styrke.
Desuden er parterne enige om en markant ændring af navnet. Når den fynske revy i tilpasset udgave næste dukker op i Aalborg, så hedder den “Sommerrevyen i Aalborg”. Nordjyderne skal nemlig ikke tro, at der er tale om en lokalrevy fra Odense – det ér en landsrevy. De deciderede Odense-numre erstattes af spritnye revynumre som har relation til Aalborg – og Nordjylland.

 

HANNE MERETE: MAN OPLEVER FILM PÅ EN NY MÅDE, NÅR MAN SELV ER MED

Hanne Merete og Mick Øgendahl Privatfoto

“De fleste er fantastisk venlige. Efter en lille filmsnak med Lars Mikkelsen sagde han tusind tak Hanne, fordi du gider være med. For uden jer kunne vi slet ikke lave film. Den udtalelse varmede, siger Hanne Merete Arnt Jensen pensionist fra Odense, som på bare godt et års tid var været med ni film – som statist. “Og det handler alså ikke bare om at komme og gå… det er koncenteret arbejde. Ofte fra morgen til aften”.

Senest var Hanne Merete med i en episode af DR Ultras nye ungdomsserie “Akavet”. Da “Buster” i 2020 blev optaget i Odense, manglede de statister og sprang jeg til – og blev straks grebet af atmosfæren i en spændende verden. Nu er jeg medlem af statistgruppen, som kontaktede mig, når de kan bruge min type”, beretter Hanne Merete.

 

 

,
Related Posts

I fem årtier splittede Thomas B. Thriges Gade såvel det centrale Odense som tusinder af...

H.C. Andersen Museet, Bangs Boder og eventyr-kvarteret har i al stilhed fået fast forbindelse...

Der var engang, da enhver købstad, forstad eller bydel med respekt for sig selv, havde hver sin...