By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Musikeren og sangskriveren Anja Følleslev er ny leder af “dansk rocks samråd”, netværks- og rådgivnings-organisationen ROSA, der samarbejder med alle dele af dansk musikliv og som i sit virke har rødder i pop, rock, elektronica samt beslægtede genrer.

Den kulturelle dynamo Anja Følleslev, 42, er født og opvokset i Odense, hvor hun siden sin barndom på flere fronter har markeret sig i musikmiljøet. Siden 2008 har hun været leder af Studenterhuset på Brandts og siden 2018 har hun stået i spidsen for studiestarts-festivalen Generator – et musikalsk træf, som byder nye studerende velkommen til byen.

Efter halvandet år som vicebestyrelsesleder (næstformand) i ROSA har Anja Følleslev overtaget topposten efter forfatteren og sangskriveren Kalinka Bjerke Nanna, 59. De to kvinder som bytter plads i bestyrelsen, har kørt et tæt parløb med henblik på etableringen af et nyt og gennemorganiseret ROSA.

Anja Følleslev, musiker, sangskriver og leder af Studenterhuset i Odense, er ny bestyrelsesleder i ROSA. Foto: Line Svindt

“Det er super fedt og en stor ære, at stå helt i front for en organisation som bestrider et ansvar for musikmiljøet i hele landet. Jeg er stolt og mere end klar til min nye rolle”, siger hun til borgkildesblog.dk

Erfaring med ledelse og kultur
“Jeg vil bidrage med min erfaring inden for ledelse samt en bred del af kulturlivet, ligesom jeg også har baggrund som arrangør – og så er jeg jo aktiv musiker og sangskriver”.

“Jeg er glad for, at have været med til at gøre ROSA knivskarp og det er nu, vi nu skal realisere nye tanker og idéer”, fortæller Anja Følleslev, der fra flere sider betegnes som en dybt engageret bestyrelsesleder, hvis liv er dedikeret musikken, samarbejdets kunst, viljestyrke, åbent sind, idéudvikling og unge menneskers trivsel.

De seneste fem år har hun siddet i komponistforeningen Autors bestyrelse, hvor hun får indblik i den kulturpolitiske dagsorden – og så bestrider hun en bestyrelsespost i MXD, Music Export Denmark, som har et særligt øje for musikernes internationale muligheder.

Slapper af i musikalsk selskab
Når sangeren, guitaristen og sangskriveren Anja Følleslev har bruge for at abstrahere fra sine ansvarlige pligter, så begynder skriver hun nye sange eller også finder hun sammen med sine musikalske legekammerater – oftest i projekter som har udgangspunkt i Odense.
Selv fremhæver hun sit livslange tætte musikalske samarbejde med tvillingesøsteren Betina, som også markerer sig som arrangør, idet hun siden 2013 har været leder og tilrettelægger af Poesi- og litteraturfestivalen “Spoken Word” i Odense. Betina er dybt engageret i det lokale musikliv, ligesom hun skriver sange og komponerer til soloprojektet Solsort. Hun har desuden været projektleder og er uddannet i designledelse i Kolding.

Anja Følleslev er en travl organisationskvinde, men giver sig alligevel tid til sine musikalske projekter – bl.a. søsteren Betina i Strawberry Blonde. Her det aktuelle cover.

Gang i flere projekter
Siden barnsben har søstrene spillet sammen – i flere år med “Strawberry Blonde”, som i 2009 debuterede med albummet “Glorious” – ugens album på P4. Senest har Anja også arbejdet med soloprojektet “The Red House” og med sin ambitiøse countrytrio “Nash” med Lise Haavik og Camilla Albers.

“Strawberry Blonde” gav i 2021 godt 60 koncerter, men på grund af Covid19 indskrænkede vi os til  at besøge alt fra haver og plejecentre til bosteder – og vi fik mange positive oplevelser med hjem”.

Navnet på duoen stammer i øvrigt fra Anja og Betinas naturlige hårfarve – rødblond eller måske rettere jordbærblond. Det aktuelle udspil, som hedder “Silver & Gold”, har fået mange roser med på vejen.

Meget jeg skal nå endnu
Da Anja Følleslev som 38 årig i 2017 blev hædret som “Årets Fynbo” fortalte hun til TV2Fyn, at hæderen betød uendeligt meget for hende og tilføjede hun; “jeg er ung og har mange ting, jeg skal nå endnu”.
Det var først og fremmest som Studenterhusets utrættelige leder, hun blev valgt af et panel og Stiftstidendes læsere. I motivationen hed det bl.a., at “hun målbevidst har stået i spidsen for at forvandle Studenterhuset fra at være en forhutlet ælling til at blive en stærk svane med flyvehøjde og stort vingefang”.

Skal være mere synlig
Tilbage til netværks- og rådgivnings-organisationen ROSA, der bl.a. skaber projekter, som musik-camps for piger og turnéer til efterskoler og højskoler – og som inspirerer og former kvindelige musikere til at skabe sig en karriere herhjemme og i udlandet.

“Jeg vil være med til at gøre organisationen mere synlig og netop den kendsgerning, at vi er en selvejende institution som har til huse i Aarhus, har en bestyrelse fra flere steder i landet og en bestyrelsesleder fra Odense, så bør det være en enorm styrke, som vi skal stå sammen om og udvikle. Som ærke-odenseaner, er jeg sikker på, at vi også oplever positive perspektiver for Odenses musikmiljø”, bemærker ildsjælen, som trods den nye toppost, ikke har i sinde, at forlader jobbet som daglig leder af Studenterhuset eller for den årlige Generator Festival.
“Måske skal jeg løbe lidt stærkere, men det gør heller ingenting. Jeg har dog været nødt til at sige farvel til bestyrelsesposten i komponistforeningen Autor for at finde tiden til min nye post”, slutter hun.

=============

FAKTA
Den landsdækkende organisation ROSA arbejder på at styrke vilkårene for aktive musikere, foreninger og arrangører. Det gøres ved at forstærke områder som rådgivnings-, informations- og netværksvirksomhed, dokumentation og dataindsamling, projektvirksomhed samt støtte- og tilskudsforvaltning.
Mens hovedkontoret har adresse i Aarhus, så bor søster-organisationer som JazzDanmark, Tempi og SNYK  i København. Parterne arbejder med hver deres genreområder og musikalske udtryk.
ROSA er finansieret via fire-årige rammeaftaler med Statens Kunstfond – og specifikke projekter støttes af foreninger, fonde og andre bidragsydere.

Related Posts

Nede bag disken, der bugner af alting, sidder Lars Peder Marcussen og nyder en stille kop nymalet...

Da singer-songwriter Jan Olsen for et par år siden, efter en længere pause ovenpå en svær...

“Hold nu op. Det er jo vanvittigt. Jeg er nomineret til en Reumert og så for en rigtig teaterrolle....