By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

”Svendborg Sommerrevy – Rottefælden” fejrer Jan Schou i anledning af hans 50 års skuespiller-jubilæum i et fyldt Svendborg Teater.

Blandt kunstnerne som optræder denne one night only søndag 20. marts er flere af jubilarens bedste venner – og største navne på revyscenen. Det er blandt andre Leif Maibom, Liselotte Krogager, Arne Lundemann, Flemming Krøll, Rasmus Krogsgaard samt Hilda & Keld Heick, som var jubilarens chefer i Nykøbing F. Revyen i i 1995, 1996, 1997 og 1998, indtil han fik fast engagement i Rottefælden, som han har haft siden.

Revydirektørparret Christine Astrid og Mikkel Schrøder er showets værter og konferencier.
Det ligner allerede nu en festaften med muntre og tankevækkende overraskelser, anekdoter og genfortællinger a’la kan du så huske dengang da … og så videre og så videre.

Tilbageblik i noget af Schous lange historie
50 år er uden sidestykke i den benhårde branche – men hvordan var det nu, at historien om revy-legenden begyndte allerede før hans to nye chefer, direktører og medspillere i årets revy blev født.

Jan Schou har sit eget særlige kapitel i dansk revys krønike. Det fortæller blandt andet om den forårsdag i 1972, da unge Jan Schous liv tog en drejning, som kom til at sætte præg på resten af hans liv.
“Skæbnen ville, at der samme dag dumpede to breve ind i mit barndomshjems brevkasse. Det ene fra børnehaveseminariet i Viborg, det andet fra Odense Teater. Jeg var ikke hjemme, men min mor ringede og spurgte, hvilket brev hun skulle åbne først. Dét fra Odense for pokker”, nærmest råbte jeg i telefonen.

”Så læste min mor op for mig…  du er optaget som elev i Odense, nærmest jublede hun”.

Et par måneder senere trådte 19 årige Jan fra Silkeborg smånervøs, men stolt ind ad personaleindgangen på Odense Teater. Vel vidende at han var den ene af bare otte elever ud af de godt 900 som søgte den eftertragtede uddannelse.
”Velkommen til Odense Teater og til en fantastisk verden”, lød det fra teaterskolens chef Grethe Holmer – og kort efter dukkede hendes mand, identisk med den navnkundige teaterdirektør Kai Wilton op og gav hånd.

Så skal der festes, hyldes og gratuleres 

Lærerige og begivenhedsrige år
”Så var jeg ligesom i gang”, husker Jan Schou, som blev udlært på teatret i 1975 . “Skønne, lærerige og begivenhedsrige år. Min første rolle som uddannet skuespiller var d’Artagnan i “De Tre Musketerer” og i den næste rolle var røven af kamelen i “Kardemom-meby”, griner den snart 70 årige revy-nestor, som var tilknyttet landsdelsscenen indtil 1981.

 

Derefter blev han efter eget ønske freelancer og sin egen lykkes smed.

 

”Min første forestilling som uerfaren elev var en tragedie – og det var forfærdeligt. Hele salen hulkede og det gjorde jeg også. Lige dér blev jeg enig med mig selv om, at jeg hellere vil ha’ publikum til at smile og være glade. Så da jeg være færdig på teatret, valgte jeg scenens lyse sider – lystspillet, musicalen, cabareten, varietéen og revyen. Sådan blev det”.

Ifølge bloggens departement for revy-historie, så revy-debuterede Jan Schou allerede i 1976, endda i hjembyen Odense. Altså for tæt ved 46 år siden. Instruktøren Erik Bent Svendlund overtalte ham til at bruge teatrets sommerferie til at spille en revy på Industripalæet i Odense – som var et eksperiment.
Trods et hold med kendte ansigter som Søren Elung Jensen, Jonna Hjerl og altid underholdende Eddie Karnill samt de unge talenter Jan Schou og Anni Hofting, så blev det ingen succes.
“Revyen var såmænd god nok, men odenseanerne ville ikke underholdning om sommeren”, fortalte Svendlund bagefter.

Første gang i Fælden i 1977
Jan Schou og Hofting, som kendte hinanden fra teaterskolen, spillede året forinden sommerteater i Silkeborg. “Vi må have gjort det godt”, for allerede året efter i 1977 debuterede Schou og Hofting i Rottefælden. Det blev Hoftings sidste revy. Men unge Schou var tændt af den intime atmosfære med et stærkt hold omkring sig – med blandt andre Pia Rosenbaum, Lotte Olsen og Esper Hagen. Torben Kjær var kapelmester og Birthe Backhausen en inspirerende instruktør.

Nej det er ikke den unge kommis-lærling nede fra Brugsen – men Jan Schou i 1977-udgave. Ung, glad og uerfaren på revy-scenen. Foto fra årets revyprogram.

Alligevel skulle der gå 21 somre inden han vendte tilbage til Caroline Amalieskoven i Svendborg. I mellemtiden havde han været rejsende i revy og cabaret rundt i rigets afkroge.

Allerede dagen efter Rottefældens karismatiske chef Frank Steen i 1998 havde set Jan Schou på slap line i Nykøbing F. Revyen, kom han spurgte denne artikels ophavsmand om jeg vidste hjem “ham Jan Schou var?”
“Hvorfor dog det”, spurgte jeg selvfølgelig. “Nå men bare fordi, at ham kunne jeg godt tænke mig at få med i Rottefælden næste sommer. Han er ung, super talentfuld og god til revy – men hvad synes du om den idé, hr journalist”, spurgte Frank Steen i et seriøst øjeblik.

En smule overrasket over det opklarende pørgsmål replicerede “journalisten”, at jeg skam godt ved, hvem han er.
“Jeg har interviewet Jan Schou og set ham i et par cabaret’er på Grand Hotel og nogle gange i hans egen Sans Souci Varieté i Kolding. Vel vil Jan Schou være et forfriskenede pust i Rottefælden. Og bor han forøvrigt i Odense”.
“Nå…” svarede Frank kort og godt. “Det vil jeg så lige sove på”, som han udtrykte det. Og det gjorde han.

Sagde ja midt ude på Storebælt
Efter en god nats søvn hjemme på sin skønne bondegård “Fredensborg” ved Kerteminde, tog revychefen sig mod til at ringe Jan Schou op – og her og nu, at servere et kontant tilbud.
”Det var en underlig samtale”, husker Jan Schou, som i sin bil var på vej hen over den nye Storebæltsbro – han skulle på arbejde i Keld og Hilda Heicks Nykøbing F. Revy.
“Hej det er Frank fra Rottefælden, vil du være kunstnerisk leder og spille med i Rottefælden i Svendborg næste sommer. Det er lige dig, vi mangler. Nå men, det kan du lige tænke lidt over”, konkluderede Frank Steen.

“Efter en kort pausen telefonen, hvor jeg lige skulle komme til mig selv – og forsøge at holde bilen på vejbanen ude på broen, svarede jeg vist …  nej for pokker, jeg skal ikke tænke over noget som helst. Selvfølgelig siger jeg ja tak på stedet. Tusind tak”. Noget i den retning lød mit svar fra bilen – midt ude på Storebælt.
“Og så var jeg i realiteten engageret til verdens ældste revy. Det var fantastisk. Siden kom jeg til at kende Frank som et idérigt, festligt og fantastisk menneske, som desværre døde alt for tidligt – i 2008”

Det store 50 års jubilæumsshow
Søndag den 20. marts hædres og fejres Jan Schou for sit imponerende 50 års jubilæum som særdeles aktiv skuespiller.

Den 5. maj runder han 70 begivenhedsrige år, men han gider af princip ikke tale alder.
“Al snak om alder kan gøre mig deprimeret, for så begynder jeg at tænke på al det, jeg så gerne vil nå …og som jeg ikke kan nå – at nå. Når nogle spørger, hvornår jeg skal på pension”, så svarer jeg i al sin korthed, aldrig i livet.
Det med at få folkepension, lader jeg pensionisterne om. Jeg har ganske enkelt ikke tid til at blive pensioneret. Det er da en voldsomt trist tanke”, fortæller entertaineren lige ud af posen og lægger ansigtet i alvorlige folder.

Et splitsekund senere smiler han med mund og øjne.
“Lige nu glæder jeg mig allermest  til at blive fejret og til at hilse på gode venner, kolleger og ikke mindst på det trofaste publikum, som. der er plads til den aften”.

Showet er en gave i sig selv 
Jan Schou fortæller, at han betragter showet som en jubilæumsgave fra Christine Astrid og Mikkel Schrøder.

“Fantastisak at mit nye direktørpar i “Svendborg Sommerrevy – Rottefælden” vil arrangere, iscenesætte og være værter for dette show – der er jeg virkelig stolt af. Sandheden er, at indtil for nylig intet anede om det som skal ske. De siger, at det vigtigste er, at jeg møder op. Så skal de nok klare resten. Jeg skal skam nok komme – det bliver mindeværdig og bevægende”.

Og når festen så er overstået og tømmermændene er listet ud ad bagdøren, så skal der prøves på revyen frem til første forpremiere. Torsdag den 2. juni er der galla-premiere på Rottefælden – i helt nyt regi, med nyt navn og nu midt i Svendborg.

Så letter Jan Schou for 24. gang på sin høje hat og byder velkommen. Still going strong.

 

 

 

 

Jan Schou er født og opvokset i Silkeborg, hvor han spillede sine første revyer. I 1975 blev han uddannet på Skuespillerskolen ved Odense Teater og han var fast ansat i ensemblet til 1981 – derefter freelancer. Tidligt i 80’erne markerede han sig som en alsidig scenekunstner. Allerede under ansættelsen på teatret var han med i revyer, lystspil og farcer – bl.a. på Amagerscenen, Røde Kro Teater og ABC-Teatret. Han har været med i alle landets 28 revyer – bortset fra Hjørring og han har kørt sin Schou Tour i Herning i 18 år. Hvert år siden 1999 har Jan Schou været på scenen i Rottefælden. De første halve snes år var han også instruktør og kunstnerisk leder. I 1980 blev han kåret som Årets Revyfund og i 2008 blev han Årets Revykunstner. 

 

 

 

Related Posts

Nede bag disken, der bugner af alting, sidder Lars Peder Marcussen og nyder en stille kop nymalet...

Da singer-songwriter Jan Olsen for et par år siden, efter en længere pause ovenpå en svær...

“Hold nu op. Det er jo vanvittigt. Jeg er nomineret til en Reumert og så for en rigtig teaterrolle....