By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

At den jyske dialekt kan fremme sal​get. Bare du kan takle jysk. Rigtig jysk som en indfødt. Fortæller odenseaneren Torben Madsen, 70.
“Det er nogle år siden, men der tales altså stadig jysk i Jylland”, smiler Torben Madsen, der som sideløbende med sine jura-studier i Århus tjente til studier og dagligdag som sælger af bøger, leksikon – og sommerhuse”.

“Interessen for sælgerfaget fik jeg her på Fyn, da jeg var bogsælger ved dørene – eller trappeartist, som man kaldte det. Det job krævede sin mand”, fortæller Torben Madsen, psykoterapeut og forfatter til en lang række belærende bøger,.

Allerede som 20-årig sled adskillige skosåler op, da han gik rundt op og ned i Odenses etageejendomme, fra opgang til opgang – med bøger under armen, som familien ganske enkelt ikke kunne undvære.

Unge Madsen ringede på dørene og indledte introduktionen med ordene “go’ dag frue, undskyld jeg forstyrer… nu skal De bare høre…”, og så lyttede fruen, hvis det altså var en dame, andægtigt til den flinke unge mand”, husker Torben Madsen, som også sled mange ordrebøger op dengang  – ganske enkelt takket være sin jyske dialekt. Det er han overbevist om den dag i dag.

Succes-dialekten skal være medfødt
“Det er ikke fordi, jeg vil råde unge mennsker med salgsambitioner til at ta’ et kursus i “jysk for begyndere…” slet ikke Det du’r nemlig slet ikke. Den ædle dialekt, som forøvrigt er vidt forskellige alt efter, hvorfra sælgeren kommer i hovedlandet, skal være medfødt og oprigtig”, lyder det fra den fynske jyde Torben Madsen, som nu 48 år senere afslører, at fynboerne dengang i start-70’erne havde stor tillid til unge jyder, som med blink i øjet ringede på døreklokken. Men de fik også leveret varen.

“Sandheden er, at jeg fremmede salget ved blot at skrue op for den jyske dialekt, som jeg jo dybest set havde taget med fra hjemstavnen”.

Torben Madsen fremmede salget ved blot ved at skrue op for den jyske dialekt og charme, som han havde taget med fra hjemstavnen 

”Okay, der var dog en grænse for, hvor meget, jeg kunne skrue op for jydecharmen. Fynboerne skulle jo gerne forstå, hvad det var jeg fortalte dem – og det gjorde de også for det meste”, fortæller Torben Madsen med et smøret grin.

Fynboen fra Kolding
Torben Madsen er ikke som mange fejlagtigt tror, ærke fynbo. Næh, han er såmænd født i Kolding, men på grund af forældrenes skiftende arbejdspladser, kom han som stor knægt ad mindre omveje til Odense.

“Det var en god idé, har jeg ofte tænkt på”, siger Torben Madsen og tilføjer, at “første gang familien Madsen kom til Odense var tilbage i 1958, men allerede syv år senere vendte far, mor og børn tilbage til den jyske muld”.

“Men så varede kun tre år, inden familien vendte familien tilbage til Odense. Vi må havde været en slags hjemve”.

Frem og tilbage er lige langt. For tro det eller lad vær’. I 1976 trak Jylland igen. Denne gang i seks år. Og så vendte Madsen og kompagni for sidste gang tilbage til Fyn, og faldt så til ro i den fynske hovedstad.

“Og så blev jeg en så ægte odenseaner, som man overhovedet kan blive, når man i virkeligheden kommer fra den anden side af Lillebælt. Mærkeligt at tænke sig i dag”, funderer ærkefynske Torben Madsen.

Skulle nogen være i tvivl om hans herkomst, så svarer han gerne – med et velkendt blink i øjet; ”at det er ikke for at prale, men jeg er faktisk jyde…”

Unge sælger Madsen i Hjørdis Platos streg.

Lars Larsens dialekt udstrålede troværdighed 
Den dag i dag, mange år efter sin omsætnings-succes som trappeartist, er Torben Madsen i tvivl: “Den jyske dialekt sælger godt. Især den fra Kolding og omegn. Jeg var nu også god til århusiansk – dengang. Det var jo der, jeg studerede”.
Det mest oplagte eksempel på dialekt-succes er vel afdøde Lars Larsen, sengegiganten, som med enkle jyske manéer og budskaber, indikerede troværdighed, grundighed. Med sin snusfornuftige forretningssans og ligefremme charme og jordbundne jyske accent, kom Larsen med de gode tilbud ekstremt langt i erhvervslivet – langt ud over de danske grænser.

Når han skulle promovere sit sengetøj i tv-reklamer, så frabad Lars Larsen sig smarte fotomodeller eller kendisser, som talte rigsdansk, når han solgte sengetøj til nationen. Trods travlhed med sine flere tusinder butikker, klarede han promoveringen selv – og altid på ravjysk som den han var vokset op med i hjemstavnen på Thy. At han kaldte sit gamle sengetøjs-imperium for JYSK er heller ikke noget tilfælde.

Selv i Bulgarien, Marokko, Polen og på Azorerne kan de sige JYSK. Hvis senge, dyne- sig hovedpudegiganten hed Lollandsk eller Københavnsk, så var det gået helt galt. Det mener ærkefynske Madsen fra Kolding også. “Så havde Larsen og hans efterfølge ikke solgt så meget som et lagen eller pudebetræk.
“Nu hedder 2600 butikker fordelt i 39 lande JYSK. Butikken som gjorde Lars Larsen til landet fjerde rigeste mand – og måske den mest ærlige af dem alle sammen. Larsen var ikke alene stolt af sit land, men også Thy”, sagde han ofte.

 

Related Posts

Det er de mærkeligste ting, man som skriverkarl har ladet sig overtale til. Som nu seancen,...

  Sol sol kom igen,Solen er min bedste ven – igen. Længsel efter forår – og sommer, vi ved den er på...

DE fleste rigtige mænd har prøvet det. Men ikke ret mange taler om det. Måske er det tabu? JAMEN...