By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Jan Olsen arbejder konstant med nye sange og udsender nyt album

Da singer-songwriter Jan Olsen for et par år siden, efter en længere pause ovenpå en svær lungebetændelse, vendte tilbage til musikerlivet, lagde han og The Bottletower Band stærkt ud med det anmelderroste album “Secret Love”.

Det lykkedes Jan Olsen, at komme sig over nedturen som holdt ham fra musikken og fra meget andet.
Nu er han hundrede procent tilbage i musikmiljøet, som dybt engageret musiker, sanger, komponist og sangskriver.

“Min indre musiker er født på ny, fyldt med energi og positive tanker”, lyder det veltilfreds fra Jan Olsen, 64, som så småt er ved at forberede præsentationen af endnu et album med vokal identitet, “Spirit Chant”, som han sender i handlen fredag den 10. juni. Aftenen forinden giver han og The Bottletower Band koncert med album-repertoiret på musikhuset Dexter.

“Det er heldigvis aldrig for sent, at genfinde glæden ved musikken. Jeg oplever tilmed ny energi og en skrivelyst som er berigende, og lige nu arbejder jeg konstant med nye sange. Det er bare ikke altid, der er behov for at få sangene konkretiseret og skudt så hurtigt af, som da coronaen lukkede alt ned og stjal to år af vores liv”.

Han vil ud på spillestederne
“Coronaen er årsag til, at det kun er en sluttet kreds, der rent faktisk har set og hørt mit 2020-album. Det er derfor, at jeg rykker nu”, siger han og tilføjer, at det også er ved at være tid at komme ud på spillestederne.
“Jeg vil ud og vise, hvad jeg står for i dag”, lyder det med optimisme i stemmen, hvorefter han afslører, at der arbejdes seriøst på, at sende det nye album ud på det svenske marked og også til Benelux-landene. Bestemt spændende projekter”.

Olsen var så tilfreds med “The Bottletower Band” og “Secret Love”, at det faldt helt naturligt at videreføre det gode samarbejde med producer og guitarist Peter Sund, Trine Lunau, vokal og perkussion, Palle Hjort, keyboard, Morten Jørgensen, bas og Peter Dombernowsky, trommer.

Vejen til det fuldendte samarbejde
“Det er altså ikke lige til at samle et band, hvor alle sender og modtager på samme frekvens. Men det gør vi i dette band”, konkluderer Jan Olsen, hvis på én gang følsomme og hæse sangstemme er som skabt til sange om vandrende musikanter, som han selv er en af. Som musiker føler han sig evigt vandrende i krydsfeltet mellem blues, rock og folk – og mere til.

“Jeg oplever mit livs mest produktive periode med sangskrivning hver eneste dag”, fortæller karismatiske Jan Olsen, som udsender sit andet album med “The Bottletower Band” på bare to år. Fotos: Ard Jongsma.

Hans livs egen vandretur begyndte på Nyborgvej i Odense, hvor han er født i et hjem med klaver. Få år senere flyttede familien til Odense-forstaden Dalum, hvor knægten voksede op – og gik på Tingløkkeskolen, hvor han tog realeksamen.

Siden 2003 har barndomshjemmet på Faaborgvej været hans base, hvor han bor med sin hustru Susanne Ove, der er forlagsredaktør, oversætter og forfatter. Med sin intuitive flair for sproglige virkemidler og sin viden om britisk litteratur, føjer hun en litterær dimension til hans sangtekster.

“Susanne og jeg lader os inspirere af alverdens ting, lige fra det moderne livs tildragelser til godt gammeldags drama, passion – og kærlighed”, forklarer den musikalske storyteller, som elsker at skrive, hvad han kalder billedskabende sangtekster.
“Flere af dem er resultatet af et dynamisk samspil med min Susanne”.

Musik i familien
Jan Olsen har ikke sit musikalske gén fra fremmede, da faren var habil spillemand på mandolin, violin og klaver – og i barndomshjemmet fyldte folkemusikken meget. “Der blev måske spillet lige lovlig meget tyrolermusik, men det var til at leve med, mest fordi det var min far som lærte mig legender som Big Bill Broonzy og Josh White at kende. Det var inden jeg selv fik smag for Jimi Hendrix – ikonet, som for alvor vakte min interesse for rock’n’roll”.

Tilbage til nutidens musiker, komponist, sangskriver og album-udgiver fra Faaborgvej, så betegnes Jan Olsens kunstneriske identitet og fremtoning, med sin karismatiske rustne og upolerede stemme, som unik på den danske scene.
Efter udgivelsen af “Secret Love” var roste flere musikskribenter hans intense tone og fortælleunivers, ligesom der blev draget paralleller til Nick Cave, Leonard Cohen og Tom Waits. En vurdering, han var ganske enig i – og stolt af.

Store armbevægelser og spidse albuer kender Jan Olsen ikke til. Han vælger, ganske naturligt for ham, sin ydmyge tilgang til tingene – og så går han sine helt egne veje. Det har han det bedst med – også når han orsdag den 9. juni kl. 20 præsenterer sit og bandets spritnye album “Spirit Chant”.
“Hold da helt op, hvor vi glæder os til den aften”.

—————

Fakta om Jan Olsen

1974-1978: Biblioteksmedhjælper. 1977-1978: Et møde med forfatteren Erik Knudsen på Krogerup Højskole fik stor betydning for sangskrivningen. 1993-1995: Pr-ansvarlig og koncertafvikler på Rytmeposten – i tre omgange. 1996-1998: Arbejdede på tv-produktionsselskab. Freelance-
skribent. 1998-2005: Produktionsplanlægger på TV2-Fyn. 2015: Går solo med første ep, “Fairground”. 2004: Indledte frugtbart samarbejde med “The Bottletower Band” alias producer og guitarist Peter Sund, Trine Lunau, vokal og perkussion, Palle Hjort, keyboards, Morten Jørgensen, bas og Peter Dombernowsky, trommer.

Jan Olsen har siden sine unge dage arbejdet flittigt som komponist, sangskriver, sanger og musiker. Tilbage i 90’erne var han en markant skikkelse i det lokale musikliv. Efter han som teenager legede med diverse garagebands, var han en del af det ambitiøse irsk-danske folk-rock band Still B, som han også skrev sange til.
Still B, som lokalt var fremme i skoene, stod bag et par gedigne produktioner og turnérede i Danmark, Tyskland og Irland.

 

Related Posts

Rygterne kan forstumme. Den tidligere revydirektør Pia Ullehus åbner om kort tid Fyns...

   

Alle tilladelser er hjemme og bestyrelsen har godkendt budgettet, så nu ligger det fast, at “Fame...

Leave a Reply