By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Da singer-songwriter Jan Olsen for et par år siden, efter en længere pause ovenpå en svær lungebetændelse, vendte tilbage til musikerlivet, lagde han og The Bottletower Band stærkt ud med det anmelderroste album “Secret Love”.

Det lykkedes Jan Olsen, at komme sig over nedturen som holdt ham væk fra musikken og meget andet. Nu er han for alvor vendt tilbage til musikermiljøet, som kreativ og engageret musiker, sanger, komponist og sangskriver.

Denne gng er albummet identisk med en cd

“Min indre musiker er født på ny, fyldt med energi og positive tanker”, lyder det tilfreds fra Jan Olsen, 64, som så småt er ved at forberede præsentationen af endnu et album med vokal identitet. Det andet på to år, som sendes i handlen fredag 10. juni. Aftenen forinden giver han og The Bottletower Band koncert med album-repertoiret på musikhuset Dexter.

“Det er heldigvis aldrig for sent, at genfinde glæden ved musikken. Jeg oplever en ny energi og berigende skrivelyst. Lige nu arbejder jeg konstant med nye sange. Det er bare ikke altid, der er behov for at få sangene konkretiseret og skudt så hurtigt af, som da coronaen lukkede alt ned og stjal to år af vores liv”.

Vil ud på spillestederne
“Coronaen er årsag til, at kun en sluttet kreds, rent faktisk har set og hørt mit 2020-album. Det er jeg sgu ked af. Det er også derfor, at jeg rykker nu”, siger han og tilføjer, at det også er ved at være tiden til at komme ud på spillestederne.

“Jeg vil ud og vise, hvad min musik står for i dag”, lyder det med optimisme i den hæse stemmen.
“Desuden arbejdes der seriøst på, at sende det nye album, en cd, ud på det svenske marked og også til Benelux-landene. Det er meget spændende projekter, at være en del af”.
Jan Olsen var så tilfreds med sit The Bottletower Band på “Secret Love”-projektet, at det faldt ham helt naturligt at videreføre det gode samarbejde med såvel producer og guitarist Peter Sund som Trine Lunau, vokal og perkussion, Palle Hjort, keyboard, Morten Jørgensen, bas og Peter Dombernowsky, trommer.

Fotocollagen fra The Farm studiet oser af aktivitet under indspilningen til det aktuelle album. Foto: Ard Jongsma,

Det fuldendte samarbejde
“Det er ikke lige til at samle et band, hvor alle sender og modtager på samme frekvens, men det gør vi i dette band og det har været et fantastisk kreativt forløb”, forklarer Jan Olsen, hvis på én gang følsomme og hæse sangstemme er efter eget udsagn som skabt til sange om vandrende musikanter, han selv føler sig som en af.
Som musiker og storyteller er han evigt søgende og vandrende i krydsfeltet mellem blues, rock og folk – og mere til.

Hans eget livs vandretur begyndte på Nyborgvej i Odense, hvor han er født i et hjem med klaver.
Få år senere flyttede familien til Odense-forstaden Dalum, hvor knægten voksede op – og gik på Tingløkkeskolen, hvor han tog realeksamen.

Barndomshjemmet er hans base
Siden 2003 har barndomshjemmet på Faaborgvej været Jan Olsens base. Her bor han med sin hustru Susanne Ove, der er forlagsredaktør, oversætter og forfatter. Med sin intuitive flair for sprogligevirkemidler og sin viden om britisk litteratur, føjer hun en litterær dimension til sangteksterne.

“Susanne og jeg lader os inspirere af alverdens ting, lige fra det moderne livs tildragelser til godt gammeldags drama, passion – og kærlighed”, forklarer den musikalske storyteller, som elsker at skrive, hvad han selv kalder billedskabende sangtekster.
“Flere af dem er resultatet af det dynamiske samspil med min Susanne”.

“Jeg skriver sange, hver eneste dag”, fortæller karismatiske Jan Olsen, som udsender sit andet album med “The Bottletower Band” på bare to år. Fotograf: Art Jongsma.

Musik i familien
Jan Olsen har ikke sit musikalske gén fra fremmede, idet faren spillede mandolin, violin og klaver – og i
barndomshjemmet fyldte folkemusikken meget.

“Der blev måske nok spillet lige lovlig meget tyrolermusik, men det var til at leve med, blandt andet fordi min
far også lærte mig legender som Big Bill Broonzy og Josh White at kende, inden jeg selv fik smag for Jimi Hendrix – ikonet, som for alvor vakte min interesse for rock’n roll”.

Tilbage til nutidens musiker, komponist, sangskriver og album-udgiver, så betegnes Jan Olsens kunstneriske identitet og fremtoning, med sin rustne og upolerede stemme, som ganske unik solist på den danske scene.

Den intense tone
Efter udgivelsen af “Secret Love” i 2020 fremhævede flere musikskribenter fynboens intense tone og hans særlige fortælleunivers, ligesom der blev draget paralleller til for billeder som Nick Cave, Leonard Cohen og Tom Waits. Den vurdering, var han stolt af.
Store armbevægelser og spidse albuer kender Jan Olsen ikke til. Han vælger sin ydmyge tilgang til tingene, og går helst sine helt egne veje. Det føler han helt naturligt. Det gælder også, når han skal præsentere sit “Spirit Chant”-album og koncerten på Dexter, torsdag den 9. juni kl. 20.
“Hold da helt op, hvor vi glæder os til at fyre den af, den aften”.

—————

Fakta om Jan Olsen
1974-1978: Biblioteksmedhjælper. 1977-1978: Et møde med forfatteren Erik Knudsen på Krogerup Højskole fik stor betydning for sangskrivningen. 1993-1995: Pr-ansvarlig og koncertafvikler på Rytmeposten – i tre omgange. 1996-1998: Arbejdede på tv-produktionsselskab. Freelance-skribent. 1998-2005: Produktionsplanlægger på TV2-Fyn. 2015: Går solo med første ep,
“Fairground”. 2004: Indledte frugtbart samarbejde med The Bottletower Band, producer og guitarist Peter Sund, Trine Lunau, vokal og perkussion, Palle Hjort, keyboards, Morten Jørgensen, bas og Peter Dombernowsky, trommer.

Jan Olsen har siden sine unge dage været en flittig komponist, sangskriver, sanger og musiker. I 90’erne var han en markant skikkelse i det rytmiske musikmiljø. Som teenager legede han med diverse “garagebands”, inden han blev medlem af det ambitiøse irsk-danske folk-rock band Still B, som han også skrev sange til. Still B stod bag et par gedigne vinyl-produktioner og turnérede på spillesteder i Danmark, Tyskland og Irland.

 

 

 

Related Posts

Nede bag disken, der bugner af alting, sidder Lars Peder Marcussen og nyder en stille kop nymalet...

“Hold nu op. Det er jo vanvittigt. Jeg er nomineret til en Reumert og så for en rigtig teaterrolle....

INSTRUKTØREN OPTRÆDER PÅ SCENEN Odense Sommerrevys fyrige energibundt Vicki Berlin skal i dagene...

Leave a Reply