By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

FRA TINDERBOX TIL DEN GRØNNE

Theresa Ann Fallesen, alias rapperen Tessa

Det kan godt være, at rapperfænomenet Tessa er fra Vestegnen, eller Blæstegnen som hun rapper, men hun har faktisk også boet i en, som hun selv kalder ”lille flække uden for en by, der hedder Bogense”. Så lidt Fyn der der i Tessa alias Theresa Ann Fallesen, 24, guld- og platinsælgende rapper. ”Netop hendes fynske tilhørsforhold kunne man tydeligt mærke, da hendes store Tinderbox-publikum var friskt på at byde hende velkommen tilbage med super god stemning som hun selv skabte”, fortalte Danmarks Radios udsendte efter Tessas optræden på Tinderbox.
Skulle Tessa-fans uden for tinderboxen have lyst til at se og høre rap af rappe Tessa, så er der mulighed for at lade sig forføre, når hun optræder på Grøn Koncert, som rammer dyrskuepladsen i Odense onsdag den 27. juli. Også den odenseanske popprins Andreas Odbjerg, som optræder i 1000 årsskoven lørdag eftermiddag samt rockbandet Carpark North som i sidste øjeblik agerede stand in for Gerrge Ezra er med på det grønne program. Det samme er stærke navne som Christopher, Phlake, DAD og Suspekt – så fortvivl ikke.

MØD KUNSTNEREN PÅ BRANDTS

Billedkunstneren Kathrine Ærtebjerg er ikke alene en fremragende maler, hun er også en dygtig fortæller. Det kan man som gæst både se og høre på Kunstmuseum Brandts, når hun i serien “Mød kunstneren”, den 22. og 24. juli foretager fire rundvisninger i forbindelse med sin første store retrospektive museumsudstilling “De tusind gåders sted”. 

Kathrine Ærtebjerg dimitterede fra Det Kongelige Danske Kunstakademi for præcist 20 år siden. Mange kunstinteressede kender hende måske som en af de ti billedkunstnere, der har bidraget til at udsmykke Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg.
For sit kunstneriske virke har Ærtebjerg modtaget en række legater og hædersbevisninger, senest Ny Carlsbergfondets prestigefulde kunstnerlegat i 2021.

HANS NAVN ER BRANDT

“To gange godt en halv time for fulde gardiner, hvor vi undersøger, om man virkelig kan lave en revy med to personer. Det KAN vi. Kim Brandt har lavet en masse klassiske revyer, men er utrolig alsidig og rummer både poesi, crazy-komik og en musikalitet, der er yderst velegnet til sådan et revyeksperiment. Jeg er super-stolt over, at Kim Brandt har sagt ja til at være med de eksperimenterende løjer. Det er lige ham, at udfordre revyens univers, som vi gør”, lyder det fra Lars Arvad, som tilføjer, at REVYLUTION igen foregår i velsmagende samarbejde med Anarkist Beer and Food Lab., som serverer en farverig cocktail, hvor vi blander sunde grin med eksperimenterende revy, anarkistisk øl og nytænkende gastronomi.

AD ØSTERGAARDS ALLÉ…. TIL ØSTERGAARDS ZIRKUS

Søren Østergaards Zirkus Nemo runder traditionen tro sin turné af i Odense. I år den 31. august frem til 11. september – på plænen foran Dyrskuepladsens hoved-indgang. Minsandten om ikke det bilkørende publikum rådes til at køre ad  Østergårds Allé for at komme frem til teltet, hvor 72 årige Tommy Kenter er med som sæsonens gæstestjerne – og som en lille krølle på halen kan herfra suppleres den kendsgerning, at Kenter ikke er ukendt med cirkus. Som knægt i 1961 spillede han sit livs første filmrolle i “Cirkus Buster”. Det ved denne skribent, som var med i samme film. Uden dog at sige et ord. Og jo, Tommy blev Kenter end jeg. Efter han i 2021 var en suveræn mærkemand i “Spillemand på en tagryg” på Det Nye Teater, gav han udtryk for, at han nu kun manglede at spille én rolle, før han stopper som skuespiller. Nemlig Molières Tartuffe. Så nu får vi se

KENDTE NAVNE DER GIK I FÆLDEN OG REVY-DEBUTEREDE

Unge forventningsfulde talenter anno 1972 – fra årets revyprogram.

Rottefælden i Svendborg har ry for at skabe stjerner. Fælden er springbræt til noget støre.
Her er samlet en lille, men farverig buket stjerner, som revydebuterede på Sydfyn. Ib Schønberg (1928), Lisbet Dahl (1972) og Arne Lundemann (1972)  Ole Ernst (1973), Jess Ingerslev (1973), Jan Schou (1977), Flemming Jensen (1979), Karen Lise Mynster (1979), Søren Østergaard (1980)  Peter Schrøder (1986), og Silas Holst (2014). De har  alle revydebuteret  i Rottefælden. 

 

 

 

FANDENIVOLDSK LIVSTAG PÅ MOLIÉRE

Teatret Slotsgården er, med teaterleder, forfatter og skuespiller Jacob Moth-Poulsen som ukuelig drivkraft, tilbage i Odense Slotsgård. Denne gang for at ta’ et fandenivoldsk livtag med Molières mesterværk “Misantropen”, som Moliére skrev med underfundig pen i 1666 – præcist 50 år efter en anden mester, Shakespeare, døde i Stratford-opon-Avon.

Appetitvækker

Jacob Moth fik sammen med et par kolleger idéen til at genopfriske danske og franske koryfæer i skæve og finurlige udgaver. Han blev uddannet på Odense Teaters elevskole i 2013, men allerede året før sprang han ud som “teaterchef” med Holbergs “Erasmus Montanus”. Et par år senere flyttede han til Aalborg, men kærligheden til Odense, slotsgården og klassiker-konceptet var intakt – og han fortsatte ufortrødent. Senest i 2019 med “Tartuffe”, i 2020 var alt corona-nedlukket og i 2021 opførtes en herlig skæv udgave af “Damen i Natcaféeen”.Forestillingen der kører fra 16. juli til 20.august, betegnes som både en transformation og nydigtning af Molières vanvidskomedie “Misantropen”, der, som teaterchefen Jacob Moth udtrykker det “tryktester folkesjælens top- og bundlinje for god moral i et absurd, komisk teatersprog, der (460 år efter premieren i Paris) taler lige så meget til hjerte og mave som til hjernen”. “Vi glæder os til at give vort trofaste fynske publikum en ny Slotsgården-oplevelse”.

ROCK NALLE HAR FÅET SIT EGET MUSEUM

Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi troet, at der skulle åbne et permanent Rock Nalle-museum. Det er jo helt vildt. Nu må jeg være rigtig gammel, når jeg ligefrem er kommet på museum”. siger den 79 årige oldtimer.

-Jeg er overrasket og stolt, gu’ er jeg så”, siger Rock Nalle, alias Roland Lyhr Sørensen om det nye museum, som samleren Stefan Broberg Hansen uden støtte fra andre end Nalle selv, har åbnet. “Rock’n’Roll & Blues by Rock Nalle” kalder han det og det ligger downtown i Høve på Sjælland. I et rum står en B&O-radio fra 1950’erne, der minder Nalle om den radio, som satte det hele i gang på drengeværelset. “Alle os gamle startede jo med høre musik på Radio Luxembourg. På sådan en radio med skala, hørte jeg Little Richard, Jerry Lee Lewis, Fats Domino og Elvis Presley første gang. “Så stillede vi ind på “båndet”, den skulle have et slag, så var den der”, husker Nalle. Lyden fra Radio Luxembourg var lidt ustabil at fange på grund af forstyrrelser fra andre stationer. Husker at da gutterne hørte Radio Luxembourg, åbnede der sig en helt ny verden fort os.” siger veteranen som stadig tager ud og synger en gang blues med drengene.

FRA THOMAS B. THRIE-SATIRE TIL MUSICALEN PRETTY WOMAN

Foto: John Borgkilde

Satiren sprang ud i fuld flor i Odense Teaters farceagtige og anmelderroste komedie “Vi bygger en vej”, skrevet og iscenesat af Heinrich Christensen (billedet) frit efter den virkelige historie om Thomas B. Thrigesgades groteske tilblivelse – og nedlæggelse. Afsluttende med et letbane-tog, der bragede ind på scenen. Senere på året kan en helt anden side af Heinrich Christensen instruktørtalent opleves, når “Pretty Woman – the musical” tager på turné med ny musik af Bryan Adams og med Roy Orbisons kæmpehit “Pretty Woman”. Altså endnu en Hollywood-film-klassiker transformeres til musical-scenen – fra 17. til og med den 20. november på Odeon.              

SWAN LEE OG PERNILLE ROSENDAHL SNART FLYVEKLAR

Et af 00’ernes mest betydningsfulde danske indie-rockbands genopstår ret sensationelt. Swan Lee meldes flyveklar med nyt album og koncert-turné – i 2023!  Efter 17 år i rugekasse vender Swan Lee tilbage med samme stilsikre og drømmende udtryk som vi husker – og de flyver stadig rundt i et fængende pop-univers.

De er i god tid. Den berammede turné er først i 2023. Men det er sikkert og vist, at Swan Lee giver to fynske koncerter. Kulturhuset Tobaksgården i Assens 20. april – og Posten i Odense den 5. maj.

Selvom Swan Lee blot udgav to albums, står deres navn unægteligt skrevet som et af de mest elskede og betydningsfulde bands i dansk musikhistorie.

I 2005 var det hele overstået. Da chokerede Pernille Rosendahl, Emil Jørgensen og Jonas Struck dagen før de sagde ja tak til at spille i Operaen ved Kronprinsparrets Kulturpris.
Men også i dén branche har man lov til at have et standpunkt til man tager et nyt.

 

Related Posts

Henrik Lykkegaard glæder sig, efter 22 somre på Dyrehavsbakken, til at få fynsk sommerluft under...

Når man ta’r sig sammen til at slukke mobilen og lade tanker om krig og fred, stress og jag blive...

Straks man træder ind i restauranten, modtages man af tjenere med smil, glimt i øjet og...