By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

50 år er uden sidestykke i den benhårde branche. Men hvordan var det nu, historien om revy-legenden Jan Schou begyndte, allerede før hans nye chefer og medspillere i årets revy blev født. Og nu er. han igang med sin 24.  sæson i “fælden”, som nu hedder ”Svendborg Sommerrevy – Rottefælden” – på Svendborg Teater. 

Jan Schou har sit eget begivenhedsrige kapitel i dansk revys krønike. Her fortæller han borgkildesblog.dk noget historien, som begyndte den forårsdag i 1972, da unge Jan Schous liv tog en drejning, som satte præg på resten af hans liv.

“Skæbnen ville”, fortæller han, ” at samme dag dumpede to breve ind i mit barndomshjems brevkasse. Det ene fra børnehaveseminariet i Viborg, hvor jeg havde søgt en stilling og det andet fra Odense Teater, hvor jeg havde søgt optagelse på teaterskolen. Jeg var ikke hjemme, men min mor ringede til mig og spurgte, hvilket brev hun skulle åbne først – og fortælle, hvad der stod. “Det er noget med teater, fortalte mon…”. Jamen dét fra Odense. åbn det for pokker”, nærmest råbte jeg i telefonen.

”Så læste mor op for mig…  du er optaget som elev i Odense, nærmest jublede hun. Jeg tror jeg fældede en tåre. Drømmen var gået i opfyldelse”, fortæller han i dag – i en stille stund i skønne Svendborg.

Bare et par måneder senere trådte 19 årige Jan fra Silkeborg smånervøs, men stolt som en pave ind ad personaleindgangen på Odense Teater. Vel vidende at han var en af bare otte elever ud af de ikke færre end godt 900, som havde søgt den eftertragtede uddannelse.
”Velkommen til Odense Teater og til en fantastisk verden”, lød det fra teaterskolens chef Grethe Holmer – og kort efter dukkede hendes mand på. Han var identisk med den navnkundige teaterdirektør Kai Wilton op. Han gav hånd og sagde go’dag.

Lærerige år
”Så var jeg ligesom i gang”, fortæller  Jan Schou, som blev uddannet skuespiller i 1975. Og  han elsker stadig at fortælle om dengang, det hele begyndte i den by, der blev hans forever. Ja han elsker i det hele taget fortælle. For han husker godt – og fortæller på en sjov og underholdende måde. Men glemmer ikke de mørke sider af historien. Dem har der også været.

Dog konkluderer han, at det var skønne, lærerige og begivenhedsrige år på Odense Teater.”Min første rolle som uddannet skuespiller var selveste d’Artagnan i “De Tre Musketerer” og i den næste var jeg røven af kamelen i “Kardemommeby”. Også dengang gik det op og ned i showbizz”, griner den 70 årige revy-nestor, som var tilknyttet landsdelsscenen Odense Teater indtil 1981.

”Min første forestilling som uerfaren elev var en tragedie – og det var forfærdeligt. Hele salen sad hulkede og det gjorde jeg også. Lige dér blev jeg enig med mig selv om, at jeg hellere vil ha’ publikum til at smile og være glade. Ikke flere tragedier. Men jeg spillede dig sæsonen færdig på teatret, og valgte derefter scenens – og livets lyse sider, nemlig lystspillet, musicalen, cabareten, varietéen og revyen. Især revyen. Sådan blev det”.

Fik revy-debut for 47 år siden – i Odense
Ifølge bloggens departement for revy-historie, så revy-debuterede Jan Schou allerede i 1976, endda i hjembyen Odense. Altså for tæt ved 47 år siden. Så der er et nyt jubilæum lige om hjørnet.

Instruktøren Erik Bent Svendlund overtalte unge Jan til at bruge teatrets sommerferie til revy på Industripalæet i Odense – det var et eksperiment. Og det lykkedes ikke. Set ikke. Trods et godt hold med kendte teater-ansigter som Søren Elung Jensen, Jonna Hjerl og Eddie Karnill samt de unge talenter Jan Schou og Anni Hofting, så blev det alså ingen succes.
“Revyen var såmænd god nok, men odenseanerne ville bare ikke den slags underholdning om sommeren”, fortalte Svendlund bagefter.

Første gang i Fælden i 1977
Jan Schou og Hofting, som kendte hinanden fra teaterskolen, spillede året forinden sommerteater i Silkeborg.
“Vi må have gjort det godt” for allerede året efter i 1977 debuterede jeg og Hofting i Rottefælden. Det blev desværre Hoftings sidste revy – og min første. Mærkeligt”.
Unge Schou var tændt af den intime atmosfære på en revyscene med et stærkt hold omkring sig – her var det med blandt andre Pia Rosenbaum, Lotte Olsen og Esper Hagen, som havde været i Rottefælden i 1972. Jeg husker også, at  Torben Kjær var kapelmester og Birthe Backhausen en inspirerende instruktør.

Nej det er ikke kommis-lærlingen nede fra Brugsen – men Jan Schou i 1977-udgave. Ung, glad og uerfaren på revy-scenen. Foto fra årets revyprogram.

Alligevel skulle gå ikke færre 21 somre før han vendte tilbage til Caroline Amalieskoven i Svendborg. I mellemtiden havde han været rejsende i revy og cabaret i rigets afkroge. Han ville det hele – alle steder på land og i by. Han ville frem for alt suge til sig – og lære.

“Jeg har aldrig følt mig for rutineret til at lære”.

Da Frank ringede til Jan
Allerede dagen efter Rottefælde-revyens karismatiske chef Frank Steen i 1998 havde set Jan Schou på slap line i Nykøbing F. Revyen, spurgte han denne artikels ophavsmand om jeg vidste hvem ham Jan Schou var?
“Hvorfor dog det”, spurgte jeg selvfølgelig, som den nysgerrige skriverkarl, jeg også var dengang. “Nå …. men bare fordi, at ham kunne jeg godt tænke mig at få med i Rottefælden næste sommer. Vil det ikke være en god idé”, spurgte han.

“Ja da…. svarede jeg vist .

“Jeg synes han ung, talentfuld og god til revy – men hvad synes De hr journalist”, spurgte Frank Steen i et seriøst øjeblik.

Jeg fortalte Frank Steen, at jeg havde interviewet denne Jan Schou, set ham i et par cabaret’er på Grand Hotel og i hans egen Sans Souci Varieté i Kolding. Så well vil Jan Schou være et forfriskenede pust i Rottefælden påstod jeg. Og så bor han forøvrigt i Odense, kunne jeg tilføje..
“Nå…gør han det”, svarede Frank under vores møde på Danartist’ legendariske kontor, Overgade 41 på 1. sal.
“Det vil jeg så lige sove på”, som han udtrykte det. Og det gjorde han så.

Sagde ja midt ude på Storebælt
Efter en god nats søvn hjemme på sin skønne gård “Fredensborg” i Hundslev ved Kerteminde, tog revychefen sig mod til at ringe Jan Schou op – og her og nu, at komme med et kontant tilbud.
”Det var en underlig samtale”, husker Jan Schou -. og skraldgriner. “Jeg var i bil på vej hen over den spritnye Storebæltsbro -på nej på arbejde i Keld og Hilda Heicks Nykøbing Falster Revy.
“Telefonen ringede …… hej det er Frank fra Rottefælden. Kunne du tænke dig at blive kunstnerisk leder og spille med i Rottefælden i Svendborg næste sommer. Det er sgu’ lige dig, vi mangler, lød det fra Frank – helt uden omsvøb. “Nå men, det kan du lige tænke lidt over”, konkluderede han.

Jan Schou: “Jeg holdt samtalen igang – og  en kort tænkepause, hvor jeg lige skulle komme til mig  – og forsøge at holde bilen på vejbanen ude på broen, svarede jeg vist …  nej for pokker, jeg skal ikke tænke over noget som helst. Selvfølgelig siger jeg ja tak på stedet. Tusind tak”. Noget i den retning lød mit svar fra bilen – midt ude på Storebælt.

“Og så var jeg i realiteten engageret til verdens ældste revy. Det var fantastisk. Siden kom jeg til at kende Frank som et idérigt, festligt og fantastisk menneske, som desværre døde alt for tidligt – i 2008”

Den 5. maj rundede han 70 begivenhedsrige år, men han gider af princip ikke tale alder.
“Al snak om alder kan gøre mig så deprimeret, for så tænker på al det, jeg så gerne vil nå …o g ikke kan nå – at nå. Når nogle spørger, hvornår jeg skal på pension”, så svarer jeg i al sin korthed, aldrig i livet.
Det med at få folkepension, lader jeg pensionisterne om. Jeg har ganske enkelt ikke tid til at blive pensioneret. Det er da en voldsomt trist tanke”, fortæller entertaineren lige ud af posen og lægger ansigtet i alvorlige folder.

Et splitsekund senere smiler han med mund og øjne.
“Lige nu glæder jeg mig allermest  til at blive fejret og til at hilse på gode venner, kolleger og ikke mindst på det trofaste publikum, som. der er plads til den aften”.

Showet er en gave i sig selv 
Jan Schou fortæller, at han betragter showet som en jubilæumsgave fra Christine Astrid og Mikkel Schrøder.

“Fantastisak at mit nye direktørpar i “Svendborg Sommerrevy – Rottefælden” vil arrangere, iscenesætte og være værter for dette show – der er jeg virkelig stolt af. Sandheden er, at indtil for nylig intet anede om det som skal ske. De siger, at det vigtigste er, at jeg møder op. Så skal de nok klare resten. Jeg skal skam nok komme – det bliver mindeværdig og bevægende”.

Og når festen så er overstået og tømmermændene er listet ud ad bagdøren, så skal der prøves på revyen frem til første forpremiere. Torsdag den 2. juni er der galla-premiere på Rottefælden – i helt nyt regi, med nyt navn og nu midt i Svendborg.

Så letter Jan Schou for 24. gang på sin høje hat og byder velkommen. Still going strong.

FAKTA OM Jan Schou som er født og opvokset i Silkeborg, hvor han også spillede sine første revyer. I 1975 blev han uddannet på Skuespillerskolen ved Odense Teater og han var fast ansat i ensemblet til 1981 – derefter freelancer. Tidligt i 80’erne markerede han sig som en alsidig scenekunstner. Allerede under ansættelsen på teatret var han med i revyer, lystspil og farcer – bl.a. på Amagerscenen, Røde Kro Teater og ABC-Teatret. Han har været med i alle landets 28 revyer – bortset fra Hjørring og han har kørt sin Schou Tour i Herning i 18 år. Hvert år siden 1999 har Jan Schou været på scenen i Rottefælden. De første halve snes år var han også instruktør og kunstnerisk leder. I 1980 blev han kåret som Årets Revyfund og i 2008 blev han Årets Revykunstner. 

 

 

 

Related Posts

H.C. Andersen Festspillenes formand Rune Kallager fortæller tit og ofte, at uden sponsorer,...

Det lille gårdrum bag det originale gule hjørnehus, også kaldet fødehjemmet og H.C. Andersens Hus...

Samtidigt med, at Lise Haavik så Melodi Grand Prix i fjernsynet, dukkede der et væld af festlige og...