By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

“Det værste, der kunne ske for mig, paraden og tusindvis af fynboere og turister er sket. Eventyrslottet og de daglige forestillinger skal flyttes fra Lotzes Have til Eventyrhaven. Og hvad så nu?”.
Sådan lød det nærmest opgivende fra H.C. Andersen Paradens leder Torben Iversen, netop som han en forårsdag i 2017 havde modtaget instruks fra arbejdsgiveren Odense Kommunes By- og Kulturforvaltning, der kort og koncist meddelte, at det populære eventyr-teater efter tre årtier skulle flyttes fra Lotzes Have til “et sted” i Eventyrhaven. 

“Jeg husker det, som det var i går. Jeg kendte præmissen og ville nok være blevet overrasket, hvis vi fik lov til at blive. Vel havde vi hørt om “Det nye H.C. Andersens Hus” og Lotzes Haves forvandling. Alligevel var det vemodigt, da vi efter præcis 30 år måtte sige farvel til den skønne oase”, fortæller Torben Iversen, som nu begynder sin 35. sæson – med skævt smil, eventyrbog under armen og høj i hatten.

Der var engang, da Torben Iversen ude fra Nyborg, ung og ambitiøs, begyndte sin særlige H.C. Andersen Karriere i eventyrets tjeneste. Det var i det Herrens år 1988. Digterens fødeby blev året igennem  fejret med festivitas efter alle kunstens regler. Skriftkloge havde fundet ud af, at Odense, eventyrets hovedstad, havde set dagens lys for 1000 år siden. Byen blev illumineret. Iversen var oplagt og skabte sin parade af børn og unge, som kravlede ind i digterens velkendte figurer og bjergtog folk fra hele den store vide verden. Så det et rigtigt eventyr, som tilmed har sin rigtighed.    

Så er vi friske og frejdige klar til den 35. sæson i eventyrets tjeneste.

Teatertosset ung mand
Torben Iversen ville noget med scenen og teatret og var tændt på tanken om, at gøre noget ved kulturen i forbindelse med byjubilæet 1988. Han blev af kultursekretariatet opfordret til at lave “noget folkelig aktivitet og teater for børn og voksne”.
Så spurgte unge Iversen om nogen laver noget med H.C. Andersen?  Næh, det havde ingen tænkt på. “Nå, men så snupper jeg ham”, replicerede han – og uden at overdrive, kan vi vel konstatere, at siden den dag har Iversen og Andersen gået hånd i hånd – og  dannet par”

“Jeg har aldrig bildt mig ind, at selv om jeg velsagtens har spillet rollen over 10.000 gange, så er jeg ikke H.C. Andersen, ej heller i kunstnerisk klasse med ham eller noget som helst. Aldrig. Det har bare været mit held og mit lykkelige lod, at det er mig, der fik ham som livsopgave – mit livsværk. Jeg elsker digteren, historien om hans fantastiske liv er fascinerende og hans værker læses stadig over hele verden. Han skabte verdenskunst. At få lov til at spille den rolle og få lov til at fortolke hans historier er fantastisk. Jeg arbejder årets rundt digterens utrolige univers, med at lægge på, med at dygtiggøre mig og med at lære børnene deres roller – og iscenesætte paraden”, fortæller Torben Iversen.

Klar med første kapitel
Torben Iversen er klar med holdet af store og små skuespillere, som alle glæder sig til at spille teater under kastanjetræet. Første kapitel af sommerens slots-eventyr udspilles lørdag 25. juni, klokken 11.00 og så spilles der dagligt til og med 6. august,

Slottet, som står funklende klar, er i virkeligheden det tredje slot på 28 år.
“De to andre slotte har vi ganske enkelt slidt ned”, fortæller Torben Iversen, som er lykkelig over, at både han, spillerne og et stort publikum har vænnet sig til midtbyens hyggelige park, tæt ved Odense Å, som faktisk er samme rislende vandløb, som digteren lod sig inspirere af, når han satte sig til skrive sine historier. Åen var han nemlig dybt fascineret af, da han som dreng løb og legede i området.

I eventyret  “Klokkedybet” skriver H.C. Andersen blandt andet de berømte ord: I åen vokser gule åkander, brunfjerede rør og den sorte, fløjlsagtige dunhammer, så høj og så stor; gamle, revnede piletræer, svajede og drejede, hænger langt ud i vandet på Munkemose side og ved blegmandens eng, men lige overfor er have ved have, den ene anderledes end den anden, snart med dejlige blomster og lysthuse, glatte og pæne”. Og så videre og så videre. Jovist, åstedet var der dengang – og er her stadig.

Den idyllisk beliggende slotsscene står klar til at tage imod ukuelige H. C. Andersen alias Torben Iversen og hans parade.

Ubegrundet nervøsitet
Torben Iversen har aldrig lagt skjul på, at han var nervøs for, om turister, folk, fæ og andet godtfolk kunne finde frem til eventyret i Eventyrhaven, som på daværende tidspunkt officielt hed H.C. Andersen Haven. Så det både var og er den oplagte hjemmebane for paraden.

Til gengæld hedder haven med de fem rotunder ved det nye museum  “H.C. Andersen Haven”. Sådan er der så meget.

Sommer efter sommer viser det sig på forunderligste vis, at nervøsiteten i 2016 og 2017 var ubegrundet. “Sandheden er, at jeg er rigtig glad for at være her. Omgivelserne er smukke og meget inspirerende. Vi er allermest lykkelige – og lidt forundret – over, at vores  publikum kan finde os”, mener Torben Iversen som igen optræder med 24 små og lidt større skuespillere som HCA-figurer der præsenterer 24 eventyr på 24 minutter.

Og så er der gratis adgang.
Forestillingerne fra mandag til fredag begynder kl. 13 – eller i virkeligheden klokken 12.45 på Flakhaven foran Odense Rådhus. For når den stolte, svane kommer ud fra rådhusets hoveddør og hilser på den grimme ælling, ja så begynder eventyret.
Derpå vandrer paraden med trommeslageren og digteren i spidsen, hilsende til højre og venstre, når de går tværs over gaden, bag om domkirken, ned ad bakken, hen forbi H.C. Andersen-statuen, derpå langs åen – hen til slottet.
Der kan gæsterne ta’ plads i det grønne, Dannebrog hejses med fuld musik og den internationalt prisbelønnede forestilling begynder.

På lørdagene forbliver svanen i Byens Hus. Til gengæld vandrer H.C. Andersen og paraden op og ned ad Vestergade akkompagneret af trommehvirvler – fra kl. 12.30.

Nå, så snupper jeg ham”, sagde  Torben Iversen i 1988 – siden har Iversen og Andersen dannet par.

Nej til pension – ikke tale om
På spørgsmålet om, han har tænkt på at stoppe og gå på pension, svarer han prompte:
“Om jeg snart skal pension, nu hvor jeg har rundet de 61. Det er jo ingen alder. Nej aldrig i livet. Jeg har det jo godt med mig selv, med min familie og med eventyret. Jeg har hørt, at man går på pension, når man bliver gammel – og det er jeg langt fra”,  fastslår Torben Iversen i et seriøst øjeblik.

“Jeg fortsætter med at underholde folk alene og med paraden, synge og læse op, og det agter jeg at gøre så længe jeg kan og synes det er sjovt, og det er det lige nu. Derfor fortsætter jeg med at være høj i hatten”, siger han og tilføjer, at han er en eventyrlig optimist med masser af energi, som bl.a. er hentet ved de daglige svømmerture på Klosterbakken om vinteren og i friluftsbadet om sommeren.
“Jeg cykler skam frem og tilbage til friluftsbadet – mellem forestillingerne i Eventyrhaven. Jeg cykler også fra privaten til slottet. Det er daglig aktivitet”

Eventyrlige aktiviteter
Til glæde for bloggens læsere har “HC Iversen” udarbejdet denne oversigt over hans eventyr-aktiviteter fra 25. juni til 6. august: Først og fremmest H.C. Andersen Paraden i Eventyrhaven dagligt kl. 11 og 13 (dog ikke søndage) med 24 eventyr på 24 minutter præsenteret af 24 store og små – for store og for små”.

“Et eventyrligt møde, hvor eventyrfigurerne og Den grimme ælling mødes med den hvide svane foran Rådhuset – mandag til fredag kl. 12.45. Hver lørdag kl. 12.30 er der parade op og ned ad handelsstrøget, Vestergade. “Klassisk Musik & Eventyr” opføres første gang onsdag 29. juni  i samarbejde med Den fynske Opera. Der bydes på kammermusik under trækronerne, ord og toner som vil fryde og fornøje.

Eventyr på Fodrejse
Hele sæsonen tirsdag, onsdag og torsdag kl. 14 vandrer “HC Iversen” den særlige tur med “Eventyr på Fodrejsen” – med simultan engelsk tolk. Han går i digterens fodspor i barndomsbyen, hvor lyslevende eventyr dukker op og hvor han fortæller historier.

Uge 28 og 29 er der “Åbent hus og workshops” på Eventyrslottet. (Tilmelding)! Lærerig og aktiv sommerferie for børn og unge som har lyst til drama, improvisering og teater. “Nordisk Klassisk Musik & Eventyr” opførtes i  forbindelse med Blomsterfestivalen. Unge fra venskabsbyerne Norrköping og Trondheim spiller på slottets scene – og der fortælles nordiske eventyr! Den 29. juli sættes fokus på Ukraine. Flygtningebørn og deres voksne inviteres ind i H C Andersens unikke verden. (Tilmelding).

 

Related Posts

Hvordan mon H.C. Andersen ville have beskrevet livet i nutidens corona-epidemi og Covid-19 – om...

Ingen bygning i denne verden ligner tilnærmelsesvis det nye H.C. Andersens Hus. Og den kendsgerning...

For 75 år siden realiserede Kathrine og hendes mand Poul Andersen deres ungdoms drøm om at skabe et...

Leave a Reply