By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

“Havde det ikke været for min skønne datter, Freja-Sofie, så ville jeg ikke have stået her i min nye fine blomsterbutik – i Overgade 41”. Sådan lyder det fra Anne-Mette Ebensgaard, der som ny butiksejer i den spændende gade, har planer om, at få kvarterets handlende til at stå sammen. Den kan være med fokus på historien, sjælen og charmen – og måske kan man blive enige om at skabe aktiviteter til at glæde for byens gæster og for kvarteret.

“Uanset hvor meget jeg får at lave i butikken, så skal jeg på torvet både  onsdag og lørdag. Det har jeg sat mig for – og det skal jeg nok nå. Foto: John Borgkilde 

“Blomsterpigens” eget lille eventyr begyndte, da hun ved årsskiftet fik en stadeplads på torvet og det er netop kulmineret med åbningen af “Ebens Blomster”. For første gang i sit farverige liv, kan hun kalde sig selvstændig.

“Da Freja-Sofie, især efter corona-tiden, kunne høre, at jeg trængte til at udtrykke mig kreativt med blomster, som jeg jo elsker, så rådede hun mig til, så hurtigt som muligt, at sikre mig en stadeplads på Sortebrøde Torv. Det er jo lige dig mor, og torvet er i vores kvarter”, lød det klogt fra Freja-Sofie. Det var i det sene efterår og så gik det stærkt. Allerede den første dag i år, kunne jeg rykke ind på den skønneste stadeplads af alle. Siden har jeg hver eneste onsdag og lørdag, været på plads i al slags vejr – og mødt rigtig mange søde kunder. Det har været en lise for sjælen”.

Elsker alt, hvad der blomstrer
Freja-Sofie, 19, er nykåret student og forbereder sig lige nu til en flere måneders InterRail-rejse med to veninder. Hendes kreative mor, som er uddannet blomsterbinder, designer og dekoratør elsker alt, hvad der har med blomster, grønt og planter at gøre.

Anne-Mette Ebensgaards øjne lyser op, da hun fanger et par, hvad der ligner tilfældige grene og stilke, og lader fantasien råde, samler dem og skaber en helhed den lille buket. Det er den passion Freja-Sofie har fulgt så længe hun kan huske, så da hun kunne se, høre og mærke, hvor godt det gik på torvet, da følte hun det naturligt, at inspirere sin mor til at ta’ næste step, nemlig at åbne butik med værksted i eventyrkvarteret, de så tit har talt om – allerhelst i sin elskede Overgade.

“Det er jo dét, du vil mor”, sagde Freja-Sofie til mig – og igen havde hun ret”, smiler Anne-Mette Ebensgaard, som er enlig mor til tre, hundeejer og underviser i blomsterbinding hos AOF.

Freja-Sofie tager snart på InterRail for med et par veninder, at få en oplevelse for livet. Når hun vender tilbage, vil hun hjælpe sin mor i butikken. Foto: John Borgkilde.

“Jeg har altid lyttet til min datter, for hun siger mange kloge ting. Derfor tog jeg mod til mig, tjekkede kvarteret af for muligheder og spurgte naboer, venner og bekendte og da både RecordPusher Bo Ellegaard og kunst- og rom-kender Lars Marcussen fortalte hende, at Galleri SALT var ved at lukke. Så jeg bød straks på lejemålet og minsandten om ikke jeg fik drømmebutikken. Hvor heldig kan man være”.

Kvarterets eneste blomsterbutik
“Det lyse rummelige lokale med den skønne klassiske facade, er som skabt til blomsterbutik og åbent værksted”, forklarer Anne-Mette Ebensgaard, der har det fint med at blive kaldt blomsterpigen. “Det er jo dét, jeg er…”

“For mig er arbejdet med blomster og planter både et håndværk, kunst og design. Og nu også mit daglige arbejde – i såvel Overgade som på Sortebrødre Torv. Stadepladsen beholder jeg. Den vil jeg aldrig kunne undvære”.

 

Det begyndte i Lottrups Gaard
Alting har en begyndelse og det havde passionen for blomster også. Efter gymnasiet var Anne-Mette Ebensgaard dybt engageret i blomsterfagets muligheder. “Jeg hjalp til i butikken, Lottrups Gaard, hvor  jeg fik lov til det meste. Det var en lærerig proces”.
Alligevel endte det med, at hun, uden at slippe interessen for blomster og planter, tog en uddannelse som folkeskolelærer med speciale i billedkunst og speciel-pædagogik. “Den uddannelse berigede min hverdag”, siger hun – og tilføjer, at hun ville vide meget mere om mennesker i hverdagen, og det vil hun stadig. Derfor ikke så underligt, at hun er fast lærervikar på Ejerslykkeskolen

Og iøvrigt også medlem af Odense Byråd. Men det vender vi tilbage til.

“Så blev jeg som SOSU-hjælper uddannet til professionel omsorg, pleje og praktisk hjælp, en mega-interessant uddannelse, der altid vil være brug for. Min vigtigste opgave var at samarbejde med borgeren om at skabe et godt hverdagsliv for vedkommende. Dér fik jeg en uvurderlig viden om mennesker, som passer perfekt i mit politiske arbejde, måske derfor følte jeg det naturligt, at følge op med at ta’ en Pædagogisk Diplomuddannelse”.

Jeg vil jo bare vide mere
På spørgsmålet om Anne-Mette Ebensgaard er ved at være mæt af arbejde, udfordringer, titler og uddannelser, nu hvor hun også kan kalde sig forretningsindehaver, svarer hun prompte; “næh da…. slet ikke. Jeg har det skam fint med at være kronisk nysgerrig. Det vil aldrig ændre sig. Så mon ikke, der dukker en ny uddannelse op som passer til min hverdag. Nogle kalder mig kronisk nysgerrig og jeg bliver nok heller aldrig færdig med at uddanne mig. I virkeligheden vil jeg jo bare vide mere”.

Anne-Mette Ebensgaard i sit rette element. Omringet af unikke blomster.

Uanset hvad, så er kvinden med de mange uddannelser, som også er folkevalgt, slet ikke er i tvivl om, at det er blomstervejen hun vil gå.

En blomstrende løbebane
Som teenager kreerede Anne-Mette sine første buketter i Lottrups Gaard og det gik så godt, at hun kom på gartnerskole i Beder ved Aarhus, hvor hun blev blomsterbinder.

Så kom hun i lære som blomsterdekoratør hos den navnkundige blomsterkunstner Hanne Hosbond i Aalborg, om hvem det siges, at hun sammen med ikonet Erik Bering skabte den tids blomstrende trends. En periode Anne-Mette Ebensgaard husker som lærerig og inspirerende.

Anne-Mette Ebensgaard udviklede sit iværksættergén, så fik hun hjemvé og vendte tilbage til Odense, hvor hun nu, takket været sin datters kloge råd, for første gang i sine 32 år i branchen, er sprunget ud som selvstændig. Endda i gaden, hvor hun bor i en baggårds-idyl sammen med datteren Freja-Sofie og sønnen Felix på 12. En voksen søn er fløjet fra reden.

Butikken i nummer 41 har en broget historik – ganske typisk for gaden. Der blev frem til 1986 forhandlet pikant trikotage til modne kvinder. Derefter overtog festlige Frank Steen lokalet. På 1. salen drev han booking-, billet- og koncertbureauet Danartist og salget af koncertbilletter gik så forrygende, at han klogeligt udvidede firmaet med en lillamalet butik – på gadeplan. Det småprovokerende farvevalg, som ofte fik sat sindende i bevægelse, brugte Frank Steen, selv en farverig sjæl, også på sin Lørup’s Vinstue – 100 meter derfra. I år 2000 afhændede han sine billetaktiviter til det nye Danbillet, længere oppe ad Overgade, hvor der solgtes koncert- og fodboldbilletter frem til 2017.

Frisør, mobiler, tatovør og galleri
Da Danartist lukkede i nummer 41 kom der blandt andet en damefrisør, så noget med mobil-tilbehør, så en portrætfotograf, en tatovør og senest et galleri. Nu lover den innovative blomsterpige med sine 32 års branche-erfaring, at der kommer mere ro over den velkendte adresse, og at den får en blomstrende fremtid i kvarteret, der gik så grueligt meget igennem i de 3-4 år, som det tog at bygge boliger, butikker og letbane. Længe var Overgade plaget af støjende lastvogns-transport af jord og beton til byggerierne af karréerne i den nye bydel, til letbanen og til det nye H.C. Andersen Museum. Bortset fra et par svært tilgængelige smøger for gående, var der i flere år ingen forbindelse mellem kvarteret og Vestergade. Det blev en dyr spøg for kvarterets handlende og flere bukkede under. Men nu skinner solen igen i kvarteret.

Inspirerer til fællesskabets muligheder
“Som ny forretningsdrivende agter jeg ikke at revolutionere kvarteret, derimod vil jeg se om det lykkedes, at inspirere andre til fællesskabets muligheder”.

“Derved kan vi stå sammen om at udvikle dagligdagen og huske os selv på kvarterets originale historie, særpræg og farverige frodighed”, lyder det fra “blomsterpigen”, Anne-Mette Ebensgaard, der som lokalpolitiker, valgt af socialdemokratiet i 2018, er igang med sin anden periode i byrådet, hvor hun bl.a. sidder i børn- og unge-udvalget.

“Som lokalpolitiker må man gerne ta’ sine private mærkesager med ind i byrådssalen, når de er relevante for byen og dens borgere. Så mon ikke jeg en dag fortæller, hvor vigtigt det er for byen, at passe på “den gamle bydel” som i høj grad har relationer til byliv, miljø, handel, historie, kultur og turisme”! 

 


Har “blomsterpigen” en yndlingsblomst? “Næh, det har jeg faktisk ikke. Mit kedelige svar er, at jeg kan li’ alle de blomster og planter, jeg vælger at have her i butikken. Skønne og dekorative, som animerer til at bruge fantasien. Blomster er levende og har udtryk, som vi mennesker. Nogle er smukke, når de er alene, andre lyser op når de er i farverigt selskab”.

———–

PS: I Middelalderen var Overgade byens første hovedstrøg – og vejen mod Nyborg. Dengang var der trafik med hestevogne på indfaldsvejene Overgade og Nedergade. I blomsterbutikkens brostensbelagte baggård, som oprindeligt var en købmandsgård, parkerede kuskene dagvognen og andre hestetrukne køretøjer. Der var også stald til to heste. Den fredede svalegang er bevaret.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Når man ta’r sig sammen til at slukke mobilen og lade tanker om krig og fred, stress og jag blive...

Nede bag disken, der bugner af alting, sidder Lars Peder Marcussen og nyder en stille kop nymalet...

Der var engang, da enhver købstad, forstad eller bydel med respekt for sig selv, havde hver sin...

Leave a Reply