By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Det kan godt være komponisten Carl Nielsen er gemt – men han er ikke glemt.

Da Odense Bys Museer lod H.C. Andersens Museet rive ned for at give plads til det nye eventyrhuset, da blev store dele af digterens unika og klenodier flyttet fra Ramsherred til et hjørne af koncerthuset, hvor den verdensberømte fynske komponist Carl Nielsen havde haft sin museum siden 1988.
Carl Nielsen blev bogstaveligt talt sendt på magasin og i stedet rykkede 
en midlertidig HCA-udstilling ind.

Historisk hænger Carl Nielsen og Odense uvægerligt sammen. Det er ikke for ingenting, at den verdensberømte komponist har fået en hel bydel, opkaldt efter sig – nemlig Carl Nielsens Kvarter. Som er nabo til Odeons kulturhus.

I bogen “Min fynske Barndom” skriver Carl Nielsen blandt andet; “Da jeg i 1881 som soldat var færdig med sommermanøvren, som foregik i Jylland, og vendte tilbage til Odense, kom violinspillet i fastere rammer.”

“Jeg fik undervisning hos kantor Carl Larsen i Albanigade, der fra 1883 var klokker og kordegn ved Odense Domkirke. (…) En af de Odense-beværtninger, jeg ofte besøgte som ung militærmusiker, lå i en kælder i hovedstrøget, Vestergade. En ældre pianist ved navn Outzen, underholdt gæsterne mod kost og logi og måske nogle håndører. Han var af god familie, men var efter et ulykkeligt ægteskab havnet i alkoholisme. Socialt gik det ned ad bakke, skriver Carl Nielsen, men musikalsk forsøgte han stadig at holde fanen højt. “Jeg spurgte om jeg måtte spille med- og Outzen svarede ja, og snart begyndte jeg at spille violinsonater af Haydn, Mozart og Beethoven – og den musik passede fint på værtshuset”.

Over hundrede år senere blev Carl Nielsen hædret med “sit eget museum” i Odense, hvor han levede en del af sin ungdom. Efter, bogstaveligt talt, at være gemt af vejen i fire år, genåbner museet i helt ny udformning sidst i 2021. Museet indrettes nogenlunde efter samme skabelon og design, som det underjordiske H.C. Andersen-museum.
Fælles for de to Odense-berømtheders nye museer er, at der begge steder mere sættes fokus på værket og mennesket end på det biografiske indhold. Hvad Nielsen angår, vil der bl.a. blive sat spot på hans ambitiøse arbejde med kompositionerne og hvordan han lod sig inspirere til stå skrive de store værker – end på selve livshistorien, der ellers er underholdende nok. Samlivet mellem de to egoer og stjernekunstnere, billedhuggeren Anne Marie og komponisten Carl Nielsen gik mildt sagt ikke stille af.

Datteren Anne Marie skrev engang, at hendes forældre var stærkt knyttet til hinanden, trods farens sidespring. “Båndet skælvede, men brast ikke”, som datteren formulerede det

Det celebre unge par Carl og Anne Marie mødtes i kunstnerkolonien i Paris. Efter nogle hede døgn konstaterede komponisten (ifølge dagbogen) at “Frøken Brodersen er egentlig meget køn.”. De ser sig straks som par og fejrer forlovelse med festivitas på Café de la Recence i Rue Saint-Honoré, et kendt vandingshul for tidens feterede skakgenier og nordiske kunstnere, som f.eks. maleren Edvard Munch og komponisten Jean Sibelius. Parret forsætter til Firenze, hvor de indgår ægteskab den 10. maj 1891. Foto: Odense Bys Museer.

I 2017, da kun få kendte Carl Nielsens museale skæbne, skabte Odeon et Carl Nielsen-hjørne med bl.a. dette portræt, malet af Anne Gyrite Schütt (foto). Til avisens udsendte, sagde borgmester Anker Boye  bl.a.; “Carl Nielsen mangler til tider at blive belyst og få lidt fokus…”. Billedet er venligst udlånt af pressefotograf Nils Mogensen Svalebøg.

Samme udstillings-designere
Hvad angår det kommende museum – i den ene ene af koncerthusets foyer, så har Odense Bys Museer overladt ansvaret for udstillings-design til Event Communications i London. Samme to kvinder, som på tegnebrættet arbejdet med indretningen af H.C. Andersens Hus. Da kvinderne på et pressemøde i Odense skulle fortælle om idéoplægget til H.C. Andersens kælderunivers, konkluderede de samstemmende, at “her skal intet være, som man forventer”.
Så mon ikke det også gælder den permanente komponist- og billedhugger-udstilling.
Den tidligere udstilling, som altså også omfattede informationer om Anne Marie Carl-Nielsens og arbejde, havde stået uforandret hen siden åbningen i 1988.

Der ser noget i barndomshjemmet
Frem til genåbningen forøges komponistens formidlingsaktiviteter i Carl Nielsens Barndomshjem i Nr. Lyndelse, med bl.a. små koncerter og foredrag. Det lille hus i udkanten af byen, var Carl Nielsens tredje og sidste barndomshjem.
Det blev tilbage i 1956 indrettet som museum, som på en fin måde fortæller historien om Carl Nielsens barndom i netop dette område – og om hjemmets familie-, arbejds- og musikerliv, som blev helt afgørende for Carl Nielsens udvikling, som særlig talentfuld musiker og komponist. Museets lille butik forhandler bøger og cd’er. Barndomshjemmet ligger 15 km fra Odense.

 

 

Related Posts

I et par mørke vintermåneder summede det af aktivitet i Den Fynske Landsby, hvor et par gårde og et...

Billeder fortæller sin helt egen historie. Også uden tilhørende tekst. Som Odensebogens...

Odensebogen 2023 er ved denne tid, traditionen tro, klar til at blive præsenteret for abonnenenter...