By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

julehyggestemning omkring Sortebrødre Torv

 

 

 

 

Oplev det nostalgiske H.C. Andersen Julemarkedet de to første weekender i december i de hyggelig gader og stræder omkring Sortebrødre Torv.

Her kan du glæde dig til 60 boder med alt fra specialiteter til kunsthåndværk. Derudover vil der være massevis af aktiviteter og hyggelige indslag i løbet af dagen med blandt andet Cirkus Flikflak, H.C. Andersen Paraden, kreative workshops og meget andet.

I år har vi ekstra fokus på gratis oplevelser for hele familien, du kan fx lave julegaver ud af genbrugsting eller bygge din egen halmbuk.

Det er gratis at besøge julemarkedet.

Åbningstider
Lørdag d. 3. december kl. 10-18
Søndag d. 4. december kl. 10-16

Lørdag d. 10. december kl. 10-18
Søndag d. 11. december kl. 10-16

 

For et par år siden dristede ejergruppen sig til, trods hård konkurrence med etablerede open air-koncerter, på særligt udvalgte fredage og lørdage, at omdanne baggårds-p-pladsen til koncertområde – med siddende gæster og stjernenavne på scenen. Eksperimentet lykkedes.

Der var stort set udsolgt til samtlige Musik ved Bøgen-koncerter med en familievenlige topnavne som Poul Krebs, Dodo & The Dodos, Johnny Madsen, Carpark North, Christopher, Annika Aakjær, Sko/Torp, Poul Halberg & Friends, Sanne Salomonsen, Electric Guitars., Anne Linnet og Tim Christensen borger for høj kvalitet. Billetsalget til sommeren 2023 er i fuld gang til langtidsholdbare danske navne. Sømændene lægger ud 26. maj med fest og glade dage – allerede dagen efter kommer Lis Sørensen med silkestemmen. 2. juni spiller Keinstein rock’n roll fra Esbjerg og dagen efter sørger Back in Black for rendyrket AC/DC a’la carte, 16. juni sørger Danser med Drenge i nykonstrueret udgave for underholdningen. Dagen efter er der noget galt i Danmark, når Rasmus Bjerg og Sofie træder op i rollen som John Mogensen, som han var det i filmen “Så længe jeg lever”. 1. september deles Sko/Torp og Halberg and Freinds om scenen og dagen efter slipper Michael Falch de vildeste fugle løs i et brag af et punktum på koncertrækken ved bøgen – i baggården.

 

JULEKNAS I KALENDEREN – UDSAT TO MÅNEDER

Foto fra hjemmesiden

Sara Gadborg, ustyrlig talentfuld og alsidig skuespiller, hygger sig lige nu, for 10. gang iøvrigt, i rollen som manuskriptforfatter, idet hun skriver på årets juleforestilling på Teater95B inde i baggården – i Vestergade. Det er nemlig den 10. knas-komedie i rækken. Af dem, hvor alting kan ske.
Det er en stjernemunter juleforestilling, som per tradition ikke omfatter et eneste ord om jul. Om der er forvilder sig et afpillet juletræ inden for i Fyns mindste, men hyggeligste teater vil vise sig. Det passer helt fint med spilleperioden, som fra 7. til 14. februar 2023. Den sandhed bør ikke afholde bartenderen fra at mikse en julecocktail, måske endda tilsat skotsk whisky, til det højtidsstemte publikum.
Den piv-travle odenseaner skriver manuskriptet til “Knas i Kilten”  bagstage og i garderoben (spiller lige nu Pretty Woman – the Musical), på caféen henne om hjørnet eller i toget hjem til Odense .
“Så slipper jeg fantasien løs, og du kan tro, jeg hygger mig, når skøre tanker vælter frem i pennen, og bliver til knasende virkelighed”. Hun tilføjer, at “selvfølgelig, så får historien altid en overordnet storyline … men meget skal ifølge traditionen gå galt. Og det gør det. Allerede i foråret gik bl.a. knas i kalenderen. Derfor udsættelsen.
“Til gengæld, så passer udsættelsen os fint, eftersom også vi her på teatret altid proklamerer, at julen varer lige til påske. For os så varer den denne gang lige til februar…”

Odensebogen er Odense Kommunes byhistoriske årbog. Den rummer hvert år næsten 200 sider om byen og dens indbyggeres historie, nogenlunde ligeligt fordelt på erindringer af ældre odenseanere, historiske artikler og masser af billedstof. Årbøgerne rummer fortrinsvis stof om de sidste 125-150 år – siden byen blev industrialiseret, og siden fotografiet blev almindeligt. Nu udkommer den.
Hørt ude i byen, at flere og flere skuespillere er overbevist om, at i en grå tid, som den vi oplever lige nu, er underholdning, sang og musik en effektiv humør-pille, som vi tilmed kan få – uden recept. Afhængighed kan ikke udelukkes. Vi må ikke glemme den underfundige danske humor, de skæve jokes, sunde grin og det gode humør, lyder opfordringen.

SVINEDRENGEN PÅ SPIL FOR 10. GANG
En prinsesse kommer en dag forbi en svinesti, hvor den fattige Svinedreng holder til, med sine grise. Prinsessen får øje på en magisk gryde der, når man stikker fingrene i dampen, så kan man dufte hvad alle mennesker i kongeriget skal have at spise. Thi sådan begynder H.C. Andersen eventyret Svinedrengen, som han skrev i 1841.

Vinderplakaten 2022.

Digteren selv, har fortalt at historien kan genfortælles på flere måder. Den vurdering deler H.C. Andersen Festspilledes instruktør og “medforfatter” Carsten Friis, som har sat Svinedrengen i scene tre gange og næste sommer skal han igen igang med det skønne eventyr, som i 1965 var det allerførste, som festspillene tog fat på. Endda med levende grise på scenen. I 2023 sættes det romantiske eventyr op for 10. gang. En konkurrence om den bedste plakat er afsløret (th), Den signalerer om eventyr, fest, farver med en Svinedrenge, en prinsesse, en gryden og tre dansende grise. Eller svin om man vil. Vinder af 5000 kr er Karoline Dahrling Hughes, designer og forfatter.

Kan du li’ at spillen teater og kunne du tænke dig en sommer som svinedreng, og er du ikke fyldt 18, så sæt et flueben i kalenderen ud for den 21. og 22. januar. Spå er der nemlig audition til H.C. Andersen Festspillenes 2023-forestilling “Svinedrengen” på friluftsscenen i Den fynske Landsby. Interesserede kan klikke sig ind på festspillenes hjemmeside.

 

 

 

NY DAGLIG LEDELSE PÅ DOK5000
Først gik DOK500o’s driftsselskab konkurs, så forsøgte et Aarhus-baseret selskab, at få styr på huset ved Odense Havn. Også de gik konkurs. Driften blev ikke  bedste af corona-lukningen i 2020. Ejendommens ejer, firmaet “Olav de Linde” overtog midlertidigt styringen af den karismatiske hal, som er et klenodie af et stærkt moderniseret kornlager fra 1916. Nu ligger det fast, at ansvaret for driften af de 1800 kvm, som til spisning og møder huset op til 2.240 personer, fra årsskiftet overtages af firmaet “Evenues” med Noomi Lind Rønne, Lasse Skytte og Allan Hansen som nye forpagtere. Firmaet kalder DOK5000 for “et inspirerende og anderledes mødested med elementer som enkeltvis eller samlet kan skabe interessante muligheder for fra konferencer og møder, til koncerter, teater og udstillinger”.

 

PRINS HENRIK BLIVER EN SKØN ROLLE AT ARBEJDE MED
Peter Schrøder, 76, har prøvet meget, spillet mange store titelroller, men ikke siden han for over 30 år siden udbasunerede onlineren: “Det’ fand’me uhyggeligt, du” i DR-TV’s satireserien “Den Gode, Den Onde og Den Virk’li Sjove” har den erfarne skuespiller overrasket så meget, som da han for nylig sagde ja tak til sin måske mest markante rolle i sin 49 år lange karriere.

Foto: Rønnov-produktionen.

Han skal spille Prins Henrik i “Musicalen Margrethe”, som opføres i landets tre største byer i anledning af dronningens 50 års regentjubilæum. Musicalen får urpremiere på Det Kongelige Teater, Gamle Scene, 23. juni 2023 og opføres derefter 17.-20. august i Odeon i Odense. Derefter rundes af i Aarhus.
“Jeg er forbavset, for jeg ligner ham jo slet ikke, så hvorfor har de  lige valgt mig”, var Schrøders første reaktion ved lanceringen på Det kongelige Teater. Mens dronningens figur varetages af fire forskellige skuespillere, som repræsenterer fire af regentens aldre, så er der kun én som spiller Prins Henrik – Peter Schrøder. Som skuespiller er det jo ingen look-a-like konkurrence, så det er prins Henriks karakter jeg skal spille. Det er med stor respekt, jeg siger ja til rollen. Kongehuset gør et godt job, og jeg har også hilst på dronningen flere gange. Prins Henrik var en dødham-rende kultiveret og morsom mand, så det bliver en skøn rolle at arbejde med”.
Peter Schrøder er iøvrigt far til Rottefældens direktør og ejer Mikkel Schrøder – men det er en helt anden historie.

FORNEM FORMIDLINGSPRIS TIL H.C. ANDERSENS HUS
H.C. Andersens Hus har fået overrakt det prestigefyldte europæiske undervisningspris ”DASA Award” for sin såkaldte “andersenske pædagogik”, som er blevet kendt og allerede efterspurgt i musemskredse ude i verden.

H.C. Andersens Hus får prisen, fordi den hvad angår formidling og læring  har en særlig evne til at få udstilling og undervisning til at hænge sammen. Det såkaldte læringsunivers er så ambitiøst og innovativt, at det for nylig indbragte museet den prestigefyldte europæiske undervisningspris ”DASA Award”.

Dommerne lagde vægt på kvaliteten af og muligheden for læring. Prisen har fokus på samspillet mellem læring og den personlige formidling og interaktion mellem elever og museum.

Til at modtage prisen på vegne af Museum Odense var overinspektør Mette Stauersbøl og museumsinspektør Mette Kiilerich (billedet t.h.) i Luxembourg, hvor den store europæiske undervisningspris uddeles én gang om året af EMA (European Museum Academy).

“Det var et stort øjeblik for os”, fortæller overinspektør Mette Stauersbøl – og en kæmpe ære, at museet vandt den såkaldte DASA Awarden med fokus påvort undervisnings- og læringsprogram. “Vi har i fem år arbejdet med at omdanne H.C. Andersens liv, værk og tænkning til et undervisningsforløb, som er relevant, kreativt og interessant for såvel børn som unge.”

 

BAG DUGGEDE RUDER OPGRADERES
For 42 år siden gav TV-2, det tidligere Taurus, sin første koncert i Odense. Mange husker sikkert  den minderige koncert, hvor kvartetten med den ganske særlige lyd og den ganske særlige forsanger Steffen Brandt fyldte Magasinet med poetisk Aarhus-rock og firnurlige sange. Lige siden har TV2 alias Sven Gaul, trommer, Hans Erik Lerchenfeld, guitar, Georg Olesen, bas og mesteren selv, som ud over at synge og fabulere og spiller mundharpe og keybords, været populære gæster i Odense. Selvironien er stadig intakt, så nu er ”Danmarks Kedeligste Orkester” opgraderet til ”Danmarks Lykkeligste Orkester”. TV-2 omgiver sig ofte af en hornsektion eller af solister, men i anledning af 40 år på landevejen (lidt forsinket jubilæum på grund af Covid19) tænkes stort, og det glade orkestrer indtager i foråret 13 af spillesteder sammen med ingen ringere end Danmarks Underholdningsorkester. Det ambitiøse projekt sender konstellationen til Odense, hvor den lørdag 18. marts giver koncert på Odeon i Odense.

 

NOGLE ER KENTER END ANDRE

Karismatiske Tommy Kenter går i fælden næste sommer. PR-foto.

Den karismatiske skuespiller Tommy Kenter, 72 og still going strong, bliver det funklende stjernenavn i Rottefælden næste sommer. Lone Rødbroe og Vicki Berlin, tager en sommer mere på Engen i Odense og så spiller Jesper Lundgaard, Teit Samsø og Jeanne Boel revy næste sommer i Sønderborg – med Thomas Pakula som kapelmester. Fælles for disse herlige navne er, at de er ved at varme op til årets julerevy i Sønderborg.

Revyen på Als bliver Tommy Kenters 17. revy og hans første i ni år. Som revyskuespiller fik den garvede entertainer gennembrud med visen “Bare jeg ikke…” i Cirkusrevyen – det var i 1979.
Han har været tekstforfatter og instruktør på elleve revyer. Hidtil er det blevet til 34 film med Kenter på plakaten.

I sommer var Kenter i en helt ny rolle, i manegen hos sin gamle ven Søren Østergaard i Zirkus Nemo – og han var forrygende – ikke mindst som klaverbokser som kan sin rock’n roll.

 

SUPER-PENDLEREN JEPPESEN
Jørn Jeppesens, musiker, impresario og booking-bureau-ejer, møder mange på sin vej i det musikalske landskab.

Thomas Nordkvist og Jørn Jeppesen.

En af dem han gennem årene talte bedst med var Thomas Nordkvist, også er kendt ansigt i branchen. Nu har de garvede branchefolk åbnet, hvad Jeppesen kalder “et uafhængigt bookingbureau. Navnet er “Helter Skelter” og adressen; Nyvej 16B på Frederiksberg. 

“Nogle taler man bedre med end andre. En af dem jeg altid har haft en fornuftig snak med er Thomas. Afskillige kreative samtaler er nu resulteret i et booking-bureau. “Thomas har erfaring fra større bureauer – og vi supplerer hinanden rigtig godt”, siger Jørn Jeppesen. Trods den lange vej til arbejde i København, så har han ingen planer om at flytte. “Familien er glade for Odense, hvor vores børn også bor. Det betyder meget. Jeg har det fint med at være superpendler – når det er nødvendigt”, forklarer Jørn Jeppesen.

 

 

ANDERSEN VILLE SELV VÆRE BALLETDANSER
Hvad er “Klokken”?
Klokken er også et såkaldt allegorisk eventyr, som H.C. Andersen skrev i 1845. I digterens fortryllende univers er “Klokken” et symbol på det underfulde i vores tilværelsen, dér hvor naturen og poesien mødes. Det lyder som et godt. sted at være. Kun to, en kongesøn og en proletardreng, finder frem til “Klokken” – nemlig i “Naturens hellige Kirke”. Sådan et eventyr kan visualiseres på mange måde. Også med ballettens behændige  kunst. Den udfordring har Det Kongelige Teater Balletskolen Odense taget op. En symbiose mellem to kunstarter som er årets juleforestilling.

Ventetid – inden optagelsesprøve på skolen .

I Andersen univers begynder eventyret således: “Om aftnen i de snævre gader i den store by, når solen gik ned og skyerne skinnede som guld oppe mellem skorstenene, hørte tit snart den ene snart den anden en underlig lyd, ligesom klangen af en kirkeklokke, men det var kun et øjeblik den hørtes, for der var sådan en rumlen med vogne og sådan en råben og det forstyrrer. “Nu ringer aftenklokken!” sagde man, “nu går solen ned!”.

Balletskolen i Odense udfordrer digterens fantasifulde pen ovn er i fuld gang med at skabe en juleforestilling, som har premiere fredag 9. december på Odense Rådhus.I skolens udgave, forvandles eventyret til en symbiose af “fascinerende danseforestilling i klassisk ballet og moderne dans – med en kraftig opfordring til alle unge om at finde deres helt egen vej i livet”, som skolen selv formulerer det. H.C. Andersen elskede ballet så meget, at da han som teenager kom til København med med lange ben og åbent sind, da søgte han ind på Det Kongelige Teaters balletskole på Kongens Nytorv. Det gik dog helt galt for fynske Hans Christian, så han satte sig hjem i sin lille lejlighed og digtede i stedet. Og nu 200 år senere drager balletbørn og unge nytte af samme Andersens fantasifulde sans for eventyret. Det er i sig selv et smukt eventyr

“MARGRETHE” TIL ODENSE SOM MUSICAL
Den 5. maj 2017 foretog Dronning Margrete den officielle åbning af Odenses kongres og kulturhus ODEON – det skete ved en et stort anlagt galla-show, hvor Dronningen blev fortalt, at visionen med huset var at skabe et kulturelt kraftcenter. Regenten vender tilbage til huset torsdag 23. august 2023 – dog ikke egen høje person, med personificeret af op til flere skuespillere, som hver for sig optræder som H.M. Dronning Margrete II – og som repræsenterer perioder af Dronningens fantastiske liv.

ODEON har nemlig, som det ene af bare tre danske scener sikret sig, den helt nye musical, som er skabt i anledning af 50 år på den danske trone. Handlingen bygger på Dronningens livsrejse fra fødslen i 1940 og frem til i dag. Det er nok at tak’ fat på. Især omkring regentens aktuelle gøremål for musicalens forfattere.

Musicalen er en musikalsk mosaik, som fortæller dronningens livshistorie om skæbne, pligt, arv og et helt kongerige.
Også om Dronningens kærlighed til Danmark og danskernes kærlighed til hende. 
Musicalen, der omfatter 24 skuespillere og 18 musikere, er ved at blive skrevet af Høg·Aagaard- Svanekier.
Den nykomponerede musik er Wolfgang Käfer i gang med at skrive. Musical-eksperten Mikkel Rønnov dirigerer orkestret og den fra Odense Teater så kendte Mads M. Nielsen iscenesætter. Den ambitiøse musical får urpremiere på Det Kongelige Teater 23. juni 2023.

Next stop er ODEON, hvor forestillingen opføres fire gange. Det bliver som led i “H.C. Andersen Festivals 2023”, der investerer et større beløb for at få forestillingen til Odense.
Med samme udgangspunkt spilles musicalen sidst i august i Aarhus, som en del af Festugen.


DIVAEN SARA FRA BOLBRO – HAR STOR ROLLE I PRETTY WOMAN – THE MUSICAL

Sara Gadborg (billedet) har den ene af de to store kvinderoller i Broadway-klassikeren “Pretty Woman – the musical”.
Mange vil huske Pretty Woman som en romantisk filmkomedie. Som musical har den fået tilført sange af rockikonet Bryan Adams. Nu har musicalen premiere i Tivolis Koncertsal. I dagene 17.-20. november opføres musicalen i Odeon, Odense. En forestilling som er iscenesat af Heinrich Christensen, der også stod bag den satiriske succes om Thomas B. Thriges Gade på Odense Teater. Altså en helt anden teatral boldgade.
Musical-divaen fra Bolbro, Sara Gadborg, sanger, skuespiller, manuskriptforfatter, stylist, dubber, kostumier og lydbogsindlæser, er en garvet skuespiller med en guddommelig stemme, som bl.a. har haft hovedroller i store opsætninger som Evita i Evita, som Killer Queen i We Will Rock You og som Ursula i Den Lille Havfrue.

 

SØREN HUSS ER KLAR TIL FORÅRSTOUR
Der har været en del stilhed omkring fynske sanger, sangskriver og musiker Søren Huss, som har været mentalt underdrejet på grund af en depression, som bl.a. betød aflysning af en større tourné.  
Efter et psykologforløb er den nyborgensiske spillemand nu klar med band, nye sange og forårstur med 12 koncerter, hvor han blandt andet gæster Magasinet fredag 14. april. Inden Søren Huss, 47 , udgav sit første soloalbum i 2010, var han forsanger i succesrige Saybia, som med få undtagelser har holdt pause siden 2008. “Jeg glæder mig vildt meget til at komme ud og spille igen”, siger han i en video på Facebook. Han tyvstarter dog med en mini-turné. Den 13. december gør han comeback med tre koncerter – den første i kulturhuset Bastionen, bare 250 meter fra sit hjem i det centrale Nyborg. De efterfølgende dage giver Huss-orkestret koncert på Bremen Teater i København og i Musikhuset i Aarhus. Så må den museale rust være banket af.

 

OUTLANDISH I NY UDGAVE 

Outlandish har kreeret spritny musik, arrangeret ny tourné og indspillet ny single, som agerer forløber for det længe ventede album,der er ude i september. Bandet lander på Magasinet i Odense fredag den 7. oktober.

Duo’en Waqas og Lenny (og det veltrimmede band, som d’herrer har spillet med i en halv snes år, er med ved Odense-koncerten, hvor de serverer en blanding af de store hits og ny musik, heriblandt Aicha, Guantanamo, Walou, I Only Ask Of God, Callin’ U, Look Into My Eyes, Warrior/Worrier, og ikke mindst det nye hit “Might Not Be Right”.

 

ILDFUGL SVÆVER I I JERNBANEGADE
“Stjernedanseren Maxim-Jo Beck McGosh, prisbelønnet og anerkendt danser fra et af Danmarks mest anerkendte ensemble, er en klar opkvalificering. Hun er stjerne på den moderne dansescener”, fortæller Inge Fjord, forstander på Det Kongelige Teater Balletskolen Odense,

Maxim-Jo har den profil, vi har søgt til vores fakultet af undervisere inden for den moderne dans.
Med Maxim-Jo tegner vi en stærkere og mere komplet profil indenfor den moderne dans og den klassiske ballet. Maxim-Jo er uddannet moderne danser og har danset over hele verden med de største og mest anerkendt huse og koreografer herunder stjernenavne som Tim Rushton, Itzik Galili og Marcos Moreau. Mange husker hende som ‘Ildfuglen’ i Dansk Danseteaters opsætning, og hun har da også været en fast del af Dansk Danseteater igennem 10 år.
De professionelle danseben er lagt på hylden for at blive en fast del af undervisningsensemblet på Balletskolen i Jernbanegade. Maxim-Jo Beck McGosh fortæller, hun er vild med at arbejde med semi-professionelle unge mennesker. Det er ikke inspirerende at arbejde med unge, der sætter deres sjæl, hjerte og engagement i dansen, det er magisk, siger hun.

 

TO MILLIONER ER GÅET I FÆLDEN 
Ægteparret Mikkel Schrøder og Christine Astrid har sluttet deres første sæson som  ærter og ejere af Rottefælderevyen, som ifølge historiebøgerne så dagens lys i 1881 – det var oppe i Caroline Amalie Lunden. Dermed er det såvidt vides verdens ældste revyteater. Schrøder fortæller, at fælden dagligt havde 43 medarbejde med i sommer. “Vi arbejder med revy året rundt. Kort efter premieren begynder vi på næste års revy på Svendborg Teater. Mikkel Schrøder fik sin uofficielle Rottefælde-debut, da han som 11 årig stod på en ølkasse og hjalp til i baren, mens hans far Peter Schrøder var på scenen. I 2023 klapper Rottefælden for 137. gang og så er revyen snublende tæt ved at ramme to millioner gæster siden åbningen af Rottefælden.

DIGTERENS KVARTER
Apropos der var engang … så er det ikke for ingenting, at området kaldes “H.C. Andersen Kvarteret”. Det var just her han som dreng løb om med træsko på, som der står at læse på Fattigskolens væg i Påskestræde og det var såvidt vides i det lille gule hjørnehus henne om hjørnet, i Hans Jensens Stræde, at den senere nationaldigter fødtes den 2. april 1805.Og bare otte-ni år senere kom den ranglede knægt Hans Christian i Fattigskole, hvilket han ikke havde meget lyst til. Han skulkede ofte, fordi han var mere nysgerrig efter at se verden uden for – uden lektier og spanskrør. Og så var det såmænd nede for enden af Overgade, hvor gaden i dag går ud i ét med Sct. Jørgens Gade, at bare 14 årige Hans C
hristian fik så meget udlængsel, at han den 4. september 1819 vinkede farvel til sin alkoholiserede, men kærlige mor. Med bare 13 rigsdaler gemt i inderlommen og masser af optimisme og livsmod gemt i hjertet, steg han på Postvognen til Hovedstaden – det var hans erklærede mål, at rejse ud i den vide verden, at skrive med fjerpen… og at blive rig og berømt. Og det blev han.
Om de handlende i Overgade bliver rige og berømte vil vise sig. Men som én af dem optimistisk konstaterer, så er det først nu, hvor brosten og fliser igen kommer til ære og værdighed, at vores rigtige eventyr begynder.
Og jo, det er ganske vist.

 

SMÅFILOSOFISK
Hvorfor er kunst og kultur så vigtig en del af vores hverdag, blev jeg for nylig spurgt? Jeg kløede mig i nakken og forsøgte så med: Kultur er jo et uhåndgribeligt begreb, som er lige så uundværlig som det daglige brød. Kunst og kultur kan opfattes fra mange vinkler. Du kan være kulturbærer og kulturskaber, hvad enten du befinder dig i kunstens eller for eksempel sportens bevægelige verden – eller på arbejdspladsen. Kulturministeren er også sportens minister. Kultur handler også om alt fra tonen på kontoret, i omklædningsrummet, i en e-mail, på kontoret – til hvor højt du griner. Kultur er som åndelig føde; sund og rig på vitaminer. Kultur er ligesom madpakken svær at undvære. Og feder ikke. Læste engang at Robert Storm Petersen alias Storm P skal have sagt noget i retning af, at kultur, er noget, man pudser møbler med? (det var det i 30’erne), hvorefter han tørt konstaterede; kunst er det, man ikke kan, for hvis man kunne, så var det jo ingen kunst. Den lader vi stå et øjeblik.

 

MORGENROCK-PREMIERE MED DISSING & LAS

Morgenrock’en er snart tilbage på Dexter som musikalsk efterårsbudbringer. Fyns bedste musik-tradition lægger ud lørdag 29. oktober med “Dissing & Las” – som dermed er til-bage i Vindegade.

Så er der dømt hygge, skønne rytmer og underfundige tekster. Svært at forklare, hvad det er, de gør, d’herter, men de skaber en særlig stemning fra det øjeblik, de går på scenen. “Vi glæder os til igen at spille sange fra vore albums, som fungerer så godt i det særlige morgenrock-miljø.  Og mon ikke også Svante kigger forbi denne formiddag, det tror jeg”, forudser Rasmus Dissing.
“Når det hele flettes sammen, så løfter sangene sig på magiske måder, som alle, også os, kan mærke, og tage med hjem”. Og så en slags kulinarisk ouverture er Morgenrock selvfølgelig identisk med en bugnende brunch-buffet.

 

KULTUR SOM MEDSPILLER
En dag spurgte jeg mig selv, hvorfor kultur så vigtig en del af vores hverdag? Og efter lidt betænkningstid svarede jeg: Kultur er et uhåndgribeligt begreb, der er lige så uundværlig som væske og det daglige brød. Kultur er til fordybelse og sundt for opleveren. Kultur kan opfattes fra mange vinkler. Du kan være kulturbærer og kulturskaber, hvad enten du befinder dig i kunstens eller sportens verden eller på arbejdspladsen – eller derhjemme. Sammen med dig selv. Kultur kan være en god medspiller. God for sindet. Kultur handler om alt fra tonen i e-mails, til hvor højt du griner … kultur er som åndelig føde sund og rig på vitaminer og er ligesom madpakken, svær at undvære.  Med andre ord, så er kultur åndelig føde.

TV-2 PÅ ODEON MED STORT ORKESTER 
For 42 år siden gav TV-2, det tidligere Taurus, sin første koncert i Odense. Mange husker sikkert  den minderige koncert, hvor kvartetten med den ganske særlige lyd og den ganske særlige forsanger Steffen Brandt fyldte Magasinet med poetisk Aarhus-rock og firnurlige sange. Lige siden har TV2 alias Sven Gaul, trommer, Hans Erik Lerchenfeld, guitar, Georg Olesen, bas og mesteren selv, som ud over at synge og fabulere og spiller mundharpe og keybords, været populære gæster i Odense. Selvironien er stadig intakt, så nu er ”Danmarks Kedeligste Orkeste” opgraderet til ”Danmarks Lykkeligste Orkester”. TV-2 omgiver sig ofte af en horn-sektion eller solister, men i anledning af de 40 år på landevejen (lidt forsinket jubilæum på grund af jubilæum)  tænkes der stort, og orkestret indtager i foråret 13 af landets større spillesteder sammen med ingen ringere end Danmarks Underholdningsorkester. Det ambitiøse projekt sender konstellationen til Odense, hvor den lørdag 18. marts giver koncert på Odeon i Odense.
Related Posts

“At spille i et ensemble er en livsstil, man ikke kan ændre fra den ene dag til den anden. fortæller...

Anders Gjellerup Koch deler sit travle liv op i fire kapitler. Familien, teatret og wellness og...

“I kunsten kan livet kendes” står skrevet med bogstaver i guld oppe over Odense Teaters 108 år Store...