By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

I et par mørke vintermåneder summede det af aktivitet i Den Fynske Landsby, hvor et par gårde og et stuehus blev malet inde og kalket ude. Som de plejer. Træer og stokroser blev klippet og dyrene levede som de plejede i stalde, på kæret og markerne, uden at blive beskuet, klappet eller fotograferet.

Dog var alting ikke som det plejede i landsbyidyllen, hvor faste beboere som heste, grise, køer, får, ænder, landhøns, gæs og gårdkatte fulgte døgnrytmen og stort set kun forlangte den føde de plejede. Lige indtil den dag, da alt ikke var som det plejede i det for publikum lukkede friluftsmuseum. Da blev stilheden brudt af et større rykind af moderne tv-grej, masser af teknik, lyd- og lys-isenkram, kameraer samt teknikere og en perlerække kendte og ukendte skuespillere. Nu skulle der spilles tv-teater.

Når hovedparten af Familien Danmark fra den 1. december sidder tryllebundet foran tv-skærmen, så følger de julekalenderen på den ene af de to store kanaler. Det er nemlig dem, som har været på spil.
Mens nissepigen Tinka vender stærkt tilbage på TV2, så koncentrerer DR sig om de historiske aspekter i instruktøren Poul Bergs hyggehistorie om, hvordan julen kunne udspille sig på en fynsk herregård i gamle dage. Holdet bag optagelserne af de 24 afsnit var i over et år på jagt efter unikke historiske locations, som passede til den dramatiske historie.

Nissepigen Tinka vender stærkt tilbage, når TV 2s julekalender løber over skærmen. Så er der også gensyn med Josephine Højbjerg i titelrollen i julekalenderen ”Tinka og Sjælens Spejl”. I 2017 lærte seerne første gang nissepigen Tinka at kende

Filmfolkene fandt de to mest egnede julemagiske lokaliteter på Fyn. Som så mange gange tidligere er der filmet juleløjer rundt i Den Fynske Landsby og denne gang også på Erholm Gods ved Assens.

Der er tale om et nyt samarbejde mellem FilmFyn, Destination Fyn, Museum Odense og VisitOdense og de to store tv-stationer.

Juleøen Fyn
Møntergården, bymuseet i Overgade, Odense, er omdrejnings-punktet for den unikke julekalenderudstilling, som rækker ud over hele øen med aktiviteter på og omkring de lokaliteter, som er en del af det samlede projekt, der kaldes “Juleøen Fyn”. En festlig titel som forpligter mange år frem.
Blandt de steder, hvor optagelserne er foregået, og som kan opleves med julekalenderaktiviteter er smukke lokaliteter som Svanninge Bakker, Fyns Hoved, Jernalderlandsbyen ved Næsby, Kobbermosen Lykkesholm Slot og Bobakkerne på Helnæs.

Ambitionen bag samarbejdet, kaldet Juleøen Fyn, er at tiltrække tusindevis af julegæster allerede i år og dermed skabe et turisme-fundament for de kommende år. Både DR og TV 2 sender nemlig til næste år nye julekalendere i 24 afsnit, der er optaget på fynske location som bogstaveligt talt skal danne rammen om aktiviteter og besøg på Juleøen Fyn som supplerer udstillingen på Møntergården i Odense. Og omvendt

Vi har længe haft drømmen om en blivende julekalenderudstilling for på den måde at styrke de afledte effekter af film- og tv-serierne som er  optaget på Fyn. Vi ved fra andre dele af landet, men også fra udlandet, at film og tv-serier tiltrækker turister bogstaveligt talt i produktionernes fodspor. Det vil vi gerne arbejde videre med i forhold til kommende julekalendere, lyder det fra Klaus Hansen, som er direktør i FilmFyn.

Ny type “moderne udstilling” på museet
FilmFyn var tidligt i dialog med MuseumOdense og Møntergården som greb chancen for at iscenesætte en ny type udstilling.

Landsby- og herregårdsuniverset fra DRs aktuelle julekalender Grafik: Shortcut

Det er måske ikke en klassisk udstilling for os, men vi ser alligevel et stort potentiale i produktionen og det samlede “Juleøen Fyn”-projekt. Vi er glade for, det lykkedes at rejse midlerne, så vi på denne måde kan tiltrække gæster og formidle viden om filmproduktion på nye måder, fortæller Asger Halling Lorentzen, formidlingschef på Museum Odense. Samarbejdet mellem parterne inden for film- og turisme kører i en tre-årig periode.

Destination Fyn varetager projektledelsen af “Juleøen Fyn”, hvor udviklingschef Laura Laura oplyser, at hun ser et potentiale for at tiltrække danske turister til byen og Fyn i julemåneden. “Med den ny julesatsning, tror vi på, at vi kan skabe reason-to-go i en stærk kombination med de lokale  julemarkeder og andre juletiltag på øen.

Odense Kommunes økonomiudvalg bevilgede to millioner kroner til projektet, og parterne bag samarbejdet har rejst resten af finansieringen.

Julehyggen handler også om det fællesskab vi sætter så højt. En unik udstilling som denne, viser, hvordan Odense kan være en stor del af julen som den opleves på tv. Derved kan højtiden vare lidt længere og børnefamilierne få flere juleoplevelser at dele med hinanden. Samtidig får Odense flere besøgende til gavn for detailhandlen, kultur- og erhvervslivet. Jeg glæder mig til at besøge udstillingen sammen med forhåbentlig rigtig mange andre, siger borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel.

Magiske hemmeligheder
Fra julekalender-udstillingen på Møntergården forlyder det, at man som gæst kan komme helt tæt på de magiske hemmeligheder og eventyrlige fortællinger. Publikum kan i julemåneden opleve “Nissetegnerens værksted” fra Tinka-universet. Fra DRs juletilbud “Julehjertets Hemmelighed” får du som gæst blandt andet fortællingen om Karens fortryllende småkager, om nissen Rumles forvandling, og kalender-skuespillere er klar til at afsløre, hvordan man bukker korrekt for herremanden i 1800-tallet.

I udstillingen ”24 pakker – Kom bag kulissen på årets tv-julekalendere”, giver Møntergården sine gæster mulighed for at få et spændende kig ind i produktionen af de to julekalendere. Her, hvor fortid og nutid mødes hånd i hånd, kan gæsterne komme med behind the scenes, hvor de kan se de originale, ikoniske genstande fra julekalenderne pakket ind som 24 gigantiske gavepakker.

————————————————————————————————————————————————————————-

EN SÆRLIG TAK TIL PRODUKTIONSSELSKABERNE OG TV-STATIONERNE FRA FILMFYN

En særlig julestemning udspiller sig i “Nissernes rige” i Jernalder-landsbyen i Næsby, som ifølge Tv2 er er et meget hemmeligt sted 

“Vi skylder produktionsselskaberne Cosmo Film og Mastiff samt TV 2 og DR en stor tak fordi de som kreative bidragsydere havde mod og talent til at skabe et unikt samarbejde om jul, udstilling og aktiviteter. Som også er en øjenåbner for julekalenderelskere. Alene den kendsgerning at de to tv-produktioner    underholdende og informativt optræder i samme udstillingsprojekt, har været  en balancekunst, som er lykkedes – tilmed med overskuelig opdeling af de to tv-universer. Det lover godt for fremtiden”, mener FilmFyn-direktør Klaus Hansen om juleudstillingen på Møntergården i Odense, som bugner af julegavetilbud. Dermed bliver gæsterne vidne til en usædvanlig samproduktion. Bymuseet giver helt usædvanligt plads til tv-mediets traditionsrige familieunderholdning, når det er mest populært. Publikum bydes med om bag kulissen på de nye julekalen-dere. Fra 1. december skal fans af “Årets julekalender”, og dem er der op mod et par millioner af. Nu skal de vælge mellem den ene og den anden. Eller begge to.

——————————————————————————————————————————————————————————

Fotokreditering: Per Arnesen/TV 2
Related Posts

Billeder fortæller sin helt egen historie. Også uden tilhørende tekst. Som Odensebogens...

Odensebogen 2023 er ved denne tid, traditionen tro, klar til at blive præsenteret for abonnenenter...

Der var engang, da enhver købstad, forstad eller bydel med respekt for sig selv, havde hver sin...

Leave a Reply