H.C. Andersen var hele sit liv vild med teater – og ballet. Uanset hvilken by han besøgte på sin evige rejse, da besøgte han teatret i sin higen efter at fordybe sig i scenens historie, kunst og magi og danne sig indre billeder af forestillingerne – thi fantasien var rejsekammerat på alle rejserne.
I 1795 opførtes her provinsens første teater, Odense Comediehuus, hvor H.C. Andersen bogstaveligt talt forelskede sig i teaterlivet og hvor han i 1812 fik sin debut på de skrå brædder.
Den smukke historie om, at han som knægt løb med plakater for Comediehuset (Odense Teater) på Sortebrødre Torv og dermed scorede gratis billet til teatret, er i sig selv et smukt eventyr om drengen, der allerede som 6-7 årig optrådte som statist i Kotzebues’ “Husitterne” eller “Naunburgs Belejring”. Han var voldsomt nysgerrig.
Må jeg være med ?
Seks år senere opsøgte Hans Christian turnéforestillingerne i huset på torvet hjemme i Odense, 150 meter fra fødestedet. Han lyttede opsøgende til skuespillerne og bad om at være med. Han fik først lov til at komme op bag kulisserne ved flere forestillinger. I tryllespillet “Cendrillon” fik han endda lov til at optræde som page (barn) og aflevere denne ene replik; “Allernådigste frue, Deres pager og hele følge er i dette øjeblikket kommet til slottet”.
Knægten var så engageret, at han mødte op, omklædt længe før de øvrige skuespillere ankom. De morede sig over hans begejstring. H.C. Andersen indrømmer i nogle notater, at han “så op til skuespillerne som jordiske guder”. Især de kongelige turnéer bidrog til at historien ændrede sig, da han kort efter søgte til København
Odense Comediehuus blev opført i 1795 og åbnede 18 november 1796. Huset var teater indtil 1914. Da flyttede al teatervirksomhed til en helt ny og moderne ejendom i Jernbanegade.
H.C. Andersen blev ikke danser eller skuespiller, men digter og forfatter og mange af hans værker blev dramatiseret til teater, både her i landet og i udlandet. Således også på Det Kongelige Teater og Odense Teater.
I de senere år har flere af hans værker været opført på teatret. Bedst kendte forestilling var “Rejsekammeraten”, der i 1996-1997 blev opført med sangeren Kim Larsen i hovedrollen som pebersvenden Johannes i en fri fortolkning af H.C. Andersens eventyr. Kim Larsen havde selv bearbejdet forestillingen – og skrevet musik og sange.
Andersen blev københavner i 1818 og efter bare 4-5 år opregnede han de teaterstykker, opført på Det Kogelige Teater, han var engageret som statist. I et brev dateret 12. marts 1831 skriver H.C. Andersen til C. H. Lorenzen om sine barndoms erindringer.
Nu er digteren tilbage på teatret, hvor han i 1810-11 stykker første gang lod sig begejstre. Nu er opføres eventyret om Klodshans, om den kloge, der narrer den mindre kloge. Den skrev i 1855 til sig selv, i anledning af sin 50 års fødselsdag. Som en del af “Mit livs eventyr”.
Da han funderede over sit liv, sagde han til sig selv; “Du har været modig. Du har haft modet til at være dig selv.”
Sjov og farverig
Den spritnye forestilling Klodshans – med teatrets bedste skuespillere på scenen – lanceres som sjov og farverig teateroplevelse, hvor teatret hylder originaliteten og modet – mod til at være sig selv. Som han så finurligt beskriver i det underfundige eventyr om Klodshans, han udsendte i 1855 – som en gave til sig selv i anledning af sin 50 års fødselsdag, 2. april det år
Nu opføres forestillingen nyskrevet på Odense Teater med premiere lørdag 25. januar. En forestilling som er “pakket pænt ind i dans, gøgl, magi, charme og humor” – ligesom en håndfuld balletbørn fra Det Kongelige Teaters Balletskole deltager også i løjerne. Alene balletbørnenes medvirken ville have begejstret Andersen.
De fleste læsere vover måske at forudse en smule af handlingen: Nemlig den, at vi møder Klodshans, som. forsøger at vinde prinsessen – kun udstyret med sit gode humør, en portion fantasi, en ged, en død krage, en træsko fuld af mudder og en god portion mod.