Vælg en side

Teatersalen er ikke prangende, men den er intim, lun og hyggelig. De cirka 70 gæster sidder tæt og kommer hinanden ved i baglokalet, hvor en perlerække af landets store cabaret-kunstnere sommer efter sommer dukker op og skaber en særlig atmosfære, magi – og historie.

Fra 19. juni giver det ydmyge “baggårdsteater” på 33. år husly til “Bogense Sommercabaret”, lunt beliggende bag Antik 44, som med sine kunstartikler, retrosmykker og klassiske antikviteter er en institution i den nordfynske købstad.

Da den odenseanske cabaret-legende og kongelig skuespiller Agnete Bjørn i 1992 nærmest som eksperiment, satte sin første sommercabaret i scene i Café 44, da udviklede cabareten sig til en unik kultur-tradition. Den holdt hun ambitiøst liv i til og med 2001, da tiden var inde til at søge andre kunstneriske udfordringer, men hun efterlod en smuk og levedygtig sommertradition i Adelgade.

Sidste sommer bød musical-stjernerne Betty Glosted og Kim Hammelsvang på cabaret af fineste karat. De klær hinanden på scenen, hvor de brillerede med “De brølende 20’ere”.

Da Otto dukkede op i baggården
Året forinden var cabaret-traditionen tæt ved at smuldre, da husets ejer Torben Juul, pludseligt døde. Så stod Bogense med et autentisk lokale, men ingen forestilling. Da det så allermest sort ud, dukkede det odenseanske makkerpar Kim Leprévost og Tom Due op i kulissen og med musiker Ulf Starup som inspirator og komponist, kreerede de en hyldest til Otto Brandenburg, som kan mere end Søren Banjomus og “To lys på et bord”. “Baggårdspumaens liv og sange” blev så stor en succes, at den blev sendt på tour – og rundes af sidst i maj.

“Det har været fedt, at være på landevejen med sine lejekammerater. Så var har haft masser af tid til at snakke om vores nye forestilling, hvor vi trods den lille scene tænker stort og sætter filmhistorien op. Intet mindre. Vi sætter “klip” op i nutidig fortællende perspektiv med “Sange fra det store lærred”, som lige så godt kunne være sat op på en parisisk sidegade-cabaret. Men så vil der være for langt på arbejde, mener de.

“Lige nu skræddersyr vi udvalgte film, sange, musik og historie til en underholdende forestilling, lyder det fra det syngende makkerpar Kim Leprévost og Tom Due, som tilføjer, at det på én gang bliver stort, småt og magisk.

Kim Leprévost og Tom Due går til filmen i cabaretformat.

“Vi elsker den skæve scene i det autentiske baglokale, hvor alt er tæt på. En inspirerende lokation, med en smal scene og trappe op til ingenting.

Den herligt skæve scene er en kontrast til filmhistoriens storhed og de glamourøse navne – fra livets store lærred. D’herrer har skabt fundamentet i filmkunstens utømmelige bagkatalog. Minderne får frit spil i billed- og sangkavalkaden, hvor fantasien er grænseløs.

Sommeren kan bare komme an
“Nu kan sommeren bogstaveligt talt bare komme an. Vi er klar ved det store lærred og det bliver ikke kedeligt”, lover de odenseanske skuespillere, som udtrykker glæde og stolthed over, at de på den måde er med til at videreføre den hyggelige   tradition i den nordfynske havneby.

“Lige nu er forestillingen ved at ta’ form”, fortæller Tom Due. “Vi skriver selv drejebogen, producerer og kreerer selv forestillingen – og når vi melder klar på film-settet, bliver det efter planen med et cinematografisk og underholdende cabaret-show.

Biograf i Bogense siden 1909
I den virkelige verden, har Bogense fine biograf-traditioner. Her har der været drevet biograf siden 1909, og driften blev først indstillet permanent i 1986, med Peter Hansen som direktør, da han lod ”Falling in Love” med Meryl Streep og Robert de Niro glide hen over lærredet. Derpå blev biografen omdannet til danseskole og til teaterrum for Nordfyns Amatørscene. Så den røde tråd til ædel filmkunst blev bevaret. I 2002 var et diskotek på tale i denne gamle biograf, men den gik kommunen ikke med på.

Nu vender filmen for en stund tilbage til Bogense – som cabaretkunst.
Så kan Kim Leprévost passende ta’ magafonen i hånden og med høj og tydelig stemmeføring proklamerer: “Kunstnere, musik, lyd, lys og scene klar – ooog værs’go. Lad tæppet gå, showet kan begynde”.
Der er gallapremiere torsdag den 19. juni 2025.

———–

LIDT HISTORE FRA ADELGADE 44 I BOGENSE
Familien Massenbach har med ildhu og kreative hænder overtaget de forretninger, som Torben Juul og Else Melby Juul drev fra adressen Adelgade 44, som ifølge lokalhistorien en identisk med en aldrende
“herregård” i det centrale Bogense. Ejendommen har siden 1984 indeholdt et rigt kulturliv med bl.a. Antik 44, www.retrosmykker.dk samt Cafe 44, Radio 44, Galleri 44, Forlag 44, Teater 44 og Nordfyns Festivallen. Bogense Sommercabaret har eksisteret siden 1992. “Herregården” – også kendt som borgmestergården og bryggergården, har som cabaret-teater huset kunstnere som blandt andre William Hansen, William Rosenberg, Ole Ernst, Frank Hammershøj, Lars Mikes, Pia Raug, Agnethe Bjørn, Kim Hammelsvang, Betty Glosted, Randi Winther, Birgitte Simonsen, Martin Miehe-Renard og flere til. 

Antikvitetsbutikken ud mod hovedgaden, er “indgangen til cabaret’en”. Den har direkte adgang til kunstudstilling, lounge bar, café, cabaret- og teater. Særlige antikviteter og værdigenstande som guld, sølv og ædelstene er placeret på fjernlager. “Derfor kan vi huse flere typer forretninger på samme sted – vi benytter online smykkesalg www.retrosmykker.dk., beretter familien Massenbach.