Vælg en side

Vist er den ikke prangende, Den 134 år gamle værkstedsbygning, Vindegade 10, skråt over for Odense Teater og Slottets hvidkalkede fløj med By- og Kulturforvaltningens administrative kontorer. 

Lige her stod en lille fremsynet gruppe erhvervsfolk, dem som stod bag idéen til landets første private elværk, som tilmed blev den spæde start på elektrificeringen af det florerende danske erhvervsliv. Herfra hjertet af byen og Fyn, hverken mere eller mindre. Strømmen strømmede det bogstaveligt talt fluks fra hjertet. Derfor blev det så stor en succes, at der i de følgende årtier bygget i hundredvis af elværker rundt i landet. Odense var tændt på udviklingen i erhvervslivet. Odense viste vejen.

“Elværket Odense”, der gemte sig bag den sparsomme facade, blev ikke, som op til flere andre byer, åbnet og drevet af den lokale kommune, men derimod af byens innovative banebrydende installatører, som havde etableret det lille selskab “Det Danske Elektricitetskompagni”. Odense var foregangsby, hvad angik teknisk udvikling.

Det var på selv samme vis opstod den senere så verdenskendte fabrikant, smed, maskintekniker og odenseaner Thomas B. Thriges virksomhed “bag den nye banelinje” – jernbanen over Fyn åbnede 7. september 1865 blev jernbanen over Fyn officielt indviet ved et smukt pyntet særtog med kongelige passagerere på linjen Nyborg-Middelfart og festen sluttede samme aften med en middag i Odense.

opstod, da kommunen gik forrest i bestræbelserne på at skabe elektrificeringen af Thriges fødeby, Odense, som var på fortkant med industrialiseringen. Allerede i 1853 havde Odense indviet landets første gasværk og i 1844 blev landets første bro i støbejern – indviet i Frederiksgade. Og hen over åen.

Det første elværk i Odense er en hyggelig, historisk bygning fra 1891 lokaliseret i hjertet af Odense by, der kom først med strømmen. Danske elværker var drevet af kommunalsocialismen i byerne – og af andelsbevægelsen på landet. De fleste konstruktioner  var kunstfærdigt og kreativt pyntet med fine ornamenter, så man rundt i landet ikke kunne været i tvivl om, konstruktionen ikke kun praktiske, men at der også var tale om symboler på fremstridt og velstand.

Første del af Vindegade (mod Asylgade) mens der var akkumulator-værksted i nummer 10. Den to etagers ejendom (i midten) ved siden af “Møller & Co” er forlængst nedrevet og har vor læser bare en smule fantasi til overs, så kan det brostensbelagte gademiljø, den enlige  hestevogn og den bedagede industri, minde “noget fra et New Yorker-filmstudie i 1920’erne”     

At magien fulgtes med bygningen Vindegade 10 fortæller de byhistoriske skrifter. Siden bygningen blev opført i 1891, har den huset såvel et elværk, alene historien animerer til nysgerrighed som “Møller & Co Akkumulatorfabrik”, hvor fabrikshallen udgør firmaets facade.

Og så kom flere år med genboen Odense Teater som lejer – som supplement indrettede teatret såvel malersal som smedie, når det kneb med pladsen bag murene. Fundamentet til en række forestillinger er skabt netop her i “Teatersmedien” – og efter en periode, hvor den altid idérige nabo, Jan Laurenborg Olsen, fra Diving 2000, havde fået nok.

Så han sikrede sig bygningen, og skabte, som han sagde “noget med kultur- og noget med at gøre lokale borgere glade. Gerne intimt, men med plads nok till at tænke stort

“Alt var gået i stå, og der skete ingenting i nummer 10”, lød det fra naboen, der ikke kunne holde tanken om nedrivning ud. Her bag facaden er der så mange mange muligheder form at skabe noget unikt – og kvalitet

Så tog han selv affære. Jan Laurenborg Olsen samlede “nogle der ville noget med Odense. Noget der er anderledes”. Det er “Odense Værket”, som han i august sidste år etablerede en daglig ledelse. Men han ville ikke havde noget med den daglige drift af gøre. Han blev  direktør for anpartselskabet, Odense Værket ApS. Jan Laurenborg Olsen har en anden post i dansk erhvervsliv, nemlig som stifter, direktør, reel ejer, ejer og stemmeberettiget for OLSEN INVEST ApS.
Det passer ham fint, at han også er den eneste registrerede direktør for Odense Værket ApS, Firmaet blev stiftet i 2024 og registreret under branchen “Restauranter”, idet der også er tale om et intimt koncertsted i hjertet af Odense, et sted, som tilbyder en unik atmosfære for mindre musikarrangementer og kulturelle begivenheder. Han har investeret i moderne faciliteter til brug for event- og selskabslokale – til firmafester og møder.

Lige såvel som huset blev bygget som elværk, og dermed stod bag “Odense som foregangsby”, så føler Jan Laurenborg Olsens overbevist om, mange rundt i landet vil været de første til at følge med strømmen. “Takket været dygtige iværksættere, der som udgangspunkt arbejder gratis for at få realiseret drømmen om et unikt kultur- og musikhus midt i Odense, hvor der tænkes småt, men godt”.