Vælg en side

For 77 år siden realiserede Kathrine og hendes mand Poul Andersen deres ungdoms drøm om at skabe et rejsebureau. Drømmen blev dog først realiseret, da parret blev lykkelige ejere af en tip top moderne Remington skrivemaskine – og en brugt bus.

En dag i 1946 tog Kathrine rutebilen fra landsbyen Gislev og ind til Odense, hvor hun satte sig for at finde til storbyens fineste kontor-forhandler.

De aftalte, at hendes mand, Poul, 29, skulle blev hjemme. For han havde også store planer.
Poul nøjedes med at krydse hovedgaden i Gislev for at gå over til sin gode ven Ernst for at spørge om der var kaffe på kanden. Det var der.
Og så tog Poul mod til sig og spurgte: “Vil du sælge en af sine brugte lillebiler” – og tømte den første kop i ét hug.

Dette klenodie af en bus, købt som brugt af genboen, var Gislev Rejsers. allerførste køretøj. Den var ikke stor, men der var hjerterum. Her et midtfynsk sangkor på vej til venskabsbesøg et stykke oppe i Sverige.

Poul og Kathrine havde nemlig aftalt, at de ville købe en lille bus. Og da den anden kop kaffe var drukket, var bussen handlet på plads. For det ikke skulle være løgn, så nøjedes Poul ikke med at købe den udrangerede bus. Han bad om mere sort kaffe og denne gang også en småkage.
Poul har senere fortalt, da han alligevel besøgte Ernst mens han var i særdeles godt humør, så kunne han lige så godt købe hele lillebil-firmaet. Ja hele firmaet.

Og da Ernst var en flink fyr, som tilmed havde givet Poul “en god pris”, så blev Ernst som en del af handlen, idet han straks blev ansat som “langturschauffør”.

Det var lunt, den dag i maj 1946, da Katrine sidst på eftermiddagen vendte tilbage fra Odense med en splinterny amerikansk skrivemaskine under armen.

Så med både bus, skrivemaskine og lillebil-firma, kunne det unge par med stolthed kalde sig selvstændige erhvervsdrivende.

Kathrine var regnskabschef og chauffør
Poul var chefen og hans medhjælpende hustru Kathrine klarede regnskabet til punkt og prikke – og når det kneb, så hjalp hun også til som chauffør. “Det manglede da bare”, sagde hun så ofte.”Jeg kan jo lige så godt bruge mit store kørekort til bussen”.

På Gislev-egnen var bussen kendt som “Den Grimme Ælling”. Meget sigende, for den rejseglade digter H.C. Andersen kunne ikke have forfattet et smukkere eventyr, end denne virkelige historie om det unge ægtepar Kathrine og Poul fra den midtfynske landsby.

Eventyret kunne sagtens være indledt med ordene;”Der var engang en ung dame og ung mand, som drevet af drømme, fantasi og optimisme ville sende fynboerne ud i den vide verden ….og give dem fornemmelsen af, at rejse er at leve…. til tilmed sørge for, at alle kom helskindet tilbage til den fynske muld”. 

I 1947 købte firmaet sin første moderne turistbus. Populært kaldet “Den Grimme  Ælling”. Kapacitet: 14 personer. Ganske vist købt brugt, men så var firmaet også på rette vej.  

Sønnen Mogens Andersen fortæller, at “for Poul var det ikke nok at køre sine kunder med rutebilen fra Gislev til stationsbyen Kværndrup, bare få kilometer ad landevejen – eller til højskolen i Ryslinge – eller måske helt ind til Odense”.

Han ville mere.
“Min far drømte om, at afprøve den moderne turisme, som han havde hørt om – og den var min mor heldigvis med på. De bakkede hele tiden hinanden op. Mor havde både skrivemaskine og en eventyrlysten mand. Dermed var fundamentet til Gislev Rejser skabt”.

Det store jubilæum
Torsdag den 6. februar 2021 skulle den historiske jubilæumsdag være markeret – og fejret. Den dag er det nemlig officielt 75 års siden firmaet blev født.

“Vi havde haft mange tanker om jubilæet, men desværre kan vi ikke fejre dagen, som vi ville”, fortæller Mogens Andersen.

“Ingen kan jo planlægge noget som helst i disse corona-tider og det er vi rigtig kede af”, fortsalte han dengang til bloggen. Svigermor tog sig af telefonen
Poul Andersen stod for den daglige drift og ildsjælen Kathrine hjalp til med alt andet – og hendes mor Oline Rasmussen tog firmaets telefon. Så det var et familieforetagende.  

Allerede et års tid senere købte Poul Andersen firmaets første moderne bus med plads til hele 14 personer.
Den var ganske vist brugt, den knirkede lidt, men “Den Grimme Ælling”, som bussen blev kaldt på egnen, var populær, og klarede de første ture eventyrligt.

Så godt gik det, at Poul allerede året efter investerede i en ny og lidt større bus – og når Kathrine ikke havde overtaget rattet, så var hun også firmaets bogholder – som bl.a. maskinskrev de store rejseaftaler og bushandler. Den moderne Remington kom i høj grad det ære og værdighed.

Skrivemaskinen har forlængst fået en hædresplads i Gislevs hovedkvarter i udkanten af Ringe.
Hvis den kunne tale, så ville den givetvis fortælle en lang række fantastiske historier om Gislevs begivenhedsrige barndom og ungdom. Om de fynske rejsepionérer.

For eksempel om det historiske “udlands-gennembrud”, helt tilbage i 1951, da Poul fik opgaven, at køre Søllinge Sangkor til internationalt sangstævne et pænt stykke oppe i Finland. Og vist blev der sunget hele vejen op – og hjem igen.

Da Kathrine Andersen i 1946 tog ind til Odense og investerede i en skrivemaskine, skabte hun i realiteten  fundamentet til Gislev Rejser, som hun med ildhu og værdighed viede hele sit liv til. En populær leder i firmaet og blandt tusindvis af kunder. Hun døde i 2004, 81 år gammel

Første populære rejsemål
Danskerne var generelt ved at komme til hægterne efter besættelsens smalhals og rationeringer af al det som smagte.

Nu var det tid til at opleve verden og købe gode sager med hjem – som chokolade, kaffe, vin, spiritus og tobak til relativt lave priser. Den udvikling havde man hørt om i Gislev, hvor man i 1953 ganske epokegørende, for første gang kunne tilbyde sine kunder regelmæssige tre dages rejser syd for grænsen. Det var eksotisk,

Gislevs første store rejsetilbud midt i 50’erne var til Hamburg, hvor store bydele stadig lå i ruiner. Alligevel var Hamburg til langt op i 60’erne populært rejsemål. Turen var kort og billig – og tilmed kunne voksne fynboer slå sig løs i dansehallen Zillertal på Reeperbahn i St. Pauli. Og fortælle om det, da de kom hjem til den fynske muld.

De tog vin med hjem
Historiebogen fortæller, at gæsterne dagen derpå blev kørt ud på kulturel byrundtur, som også omfattede havnerundfart, ganske som den gør den dag i dag. Og gæsterne købte masser af tyske vine med hjem.

Rejserne var en succes, og en væsentlig årsag til, af Gislev købte flere busser. Og der kom flere destinationer på programmet.

I 1956 dukkede den karismatiske psykolog, forretningsmand og bornholmer Simon Spies op – og lancerede en banebrydende idé om, at sende gæster i hobetal på ferie – endda med flyvemaskine.
Men Gislev valgte derimod, at beholde hjulene på jorden. I stedet blev rejserne længere, mere omfattende og med højere serviceniveau. Der kom bl.a. rejser helt til Nordkap i nord og til Tunis og Spanien i syd.

Da planerne blev ændret
Da Gislev Rejser i 1970 blev omdannet til aktieselskab var planen at stifteren Poul Andersens søn, Mogens Andersen først skulle studere, så aftjene sin værnepligt – og derefter sluses ind i firmaet. Sådan kom det ikke til at gå.

Det var stort for firmaet, da Gislev i 1968 og 1969 åbnede salgskontorer i Svendborg og Odense.

I 1972 døde Poul Andersen pludseligt. Unge Mogens var ikke færdig i militærtjenesten, men allerede  i september samme år indtrådte han i ledelsen, samtidigt med, at hans mor Kathrine helt naturligt blev firmaets administrerende direktør.
“Mor var rask og rørig – og meget populær blandt kunderne. Og den ekspanderende virksomhed  var tju oppe på ti fastansatte medarbejdere. Og Remington skrivemaskinen fungerede godt og solidt”, husker Mogens Andersen, som var lært op i firmaets fleste afdelinger, for som han siger idag, så ville han vide noget om det hele.

Da generationsskiftet blev gennemført i begyndelsen af 1980’erne, overtog han formelt ledelsen af det landskendte firma. Kathrine var ved at være oppe i årene, men stadig frisk og rørig som en havørn. Takket være “fru Andersen” blev firmaets traditioner for kvalitet, service og personlig kundekontakt bevaret. Hun stod personligt for den omfattende administration af de mange breve, som kunderne sendte til Gislev efter rejserne.

Kathrine Andersens store erfaring med rejselivet og kundernes ytringer, forblev en vigtig del af virksomhedens kvalitetspolitik, som den dag i dag er blåstemplet af Gislev Rejser A/S.

Ikke kunder, men gæster
Når vi nu er ved det, så har Mogens Andersen siden sin spæde ungdom konsekvent valgt at kalde kunderne for gæsterne.
“Det  er mere nærværende og netop nærvær betyder meget for bureauets filosofi”, mener Mogens Andersen, som tilføjer, at rejsepionérerne Poul og Kathrine de første 12-15 år kun arrangerede rejser på bestilling.

“Da min forældre i 1960’erne begyndte at udsende kataloger med færdige ferierejser, kom der gang i udviklingen”, fortæller Mogens Andersen, som bogstaveligt talt voksede op sammen med rejsebureauet.
“Jeg var i en slags mesterlære hos mine  forældre, men valgte sjovt nok  alligevel en revisoruddannelse og senere læste jeg HD, ene og alene for at være økonomisk klædt på til at tage over i et ekspanderende firma”.

I det hele taget, så valgte Mogens Andersen at gå ind i det familieejede firma af lyst og ikke af tvang. Det samme er tilfældet med hans søn Poul, som først var økonomichef og så it-chef. Nu er han firmaets administrerende direktør.
Mogens og hustru Kirstens døtre Marlene og Charlotte har derimod valgt at gå i morens fodspor – de er begge sygeplejersker.

Er der to som står sammen, så er det far og søn, Mogens Andersen t.v. og Poul, som i dag er adm. direktør. Mogens var ung, da han i 1972 tog over, da faren Poul døde meget pludseligt. Privatfoto,

Familievirksomhed
Et af de helt store nyhedstiltag skete i 1992, da Gislev fik flyrejser på programmet. En ny æra var skabt. Rejserne gik til Færøerne, Island og Skotland, og nye destinationer kom løbende til.
I dag har Gislev Rejser et omfattende flyrejse-marked, som fra 1992 har udviklet sig til at blive en stor succes.

Den lange bane – stadig i Gislevs ånd
Fra stiftelsen i 1946 frem til 2018 var Gislev Rejser 100 pct. familieejet.

Så skete der en opsigtsvækkende handel, hvor Gislev var den ene part. Den  handel gav genlyd langt uden for branchen.

Familien Andersen opgav til dels deres livsværk, da Gislev Rejser A/S en købsaftale med Aller Leisure A/S, en del af Aller Media, der arbejder med rejsebureauaktiviteter.

Det skete ganske enkelt for at overleve på den lange bane. Handlen, eller fusionen om man vil, skal ses som en naturlig konsekvens af den benhårde branche, som ikke er blevet mere stabil som følge af Covid19.

Selv om Aller Leisure A/S købte 85 procent, lykkedes det Gislev at bevare sit fynske image, sine velkendte værdier og “folkelige og familievenlige rejsetilbud”, den personlige service samt ikke mindst hovedsædet i Ringe. Det er stadig familien Andersen, som i dagligdagen tegner virksomheden. Gislev beskæftiger cirka 40 medarbejdere samt over hundrede rejseledere.

Navnet forpligter – alle rejser begynder med en drøm
“Vi solgte ikke vores sjæl. Vi har lovet vores mange faste, loyale gæster, at vi stadig er de samme, både her på Fyn – og når vi tager ud i verden og oplever sammen”. Konstaterede Mogens Andersen og sønnen Poul efter handlen var indgået. Og sådan er det stadig

Firmaets klenodie, den magiske Remington skrivemaskine fra 1946, har i dag en hædersplads på hovedkontoret i Ringe.

Det gode gamle fornavn Poul forpligter. Tredje generation og administrerende direktør i aktieselskabet, Poul Andersen, 45 år og cand. merc.
“Gislev Rejser arbejder stadig, 75 forrygende år efter stiftelsen, ud fra tesen om, at enhver rejse begynder med en drøm.
Sådan har det været siden den spæde start i 1946 – og siden har det været vores passion, at få drømmen til at gå i opfyldelse. Allerede dengang havde farfaren, som altså også hed Poul Andersen, en drøm, som gik i opfyldelse. Takket være målrettet arbejde ….”

Mogens Andersen slutter med at konstatere, at den historiske skrivemaskine er bevaret som det ypperste klenodie – helt i Kathrines ånd. Det står funklende blankpoleret på hovedkontoret i Ringe. Og alle som spørger, får historien med på vejen.
Skrivemaskinen betragtes som et monument over et fremsynet ægtepar, der som nytænkende iværksætteren, trods langt ude på landet, realiserede livsdrømmen om at starte et rejsebureau.
Endda før rejsebranchen var opfundet. Lige siden har hundredetusindevis af gæster haft meget af takke Kathrine og Poul for.