Vælg en side

Tegneseriekunstneren Henrik Rehr, som er født og opvokset i Odense, og har udstillet på en række berømte gallerier, vender for en stund tilbage til barndommens gade og til kvarteret, hvor han takket være sine skæve påfund og opfindsomhed skabte sit kunstneriske fundament til den stjernestatus-karriere han udøver i sin base højt oppe i en skyskraber på Manhattan i New York. Nu rammer han stadsarkivet “Historiens Hus”, bare et par hundrede meter fra stenbroen, hvor fundamentet til hans livs eventyr blev lagt.

“Historiens Hus” danner rammen om udstillingen “Historien i Stregen”, der fokuserer på Henrik Rehrs tegneserie-univers, værker og historie. Den kan ses fra tirsdag 28. maj i den smukke historiske rødstensbygning, nabo til Sct. Knuds Kirke (Odense Domkirke), som kuriøst nok var det sted, hvor Henrik Rehrs nysgerrighed var kimen til karrieren.

Odenses stadsarkivar Johnny Wøllekær betegner Henrik Rehrs tegneserier som “historieformidling på flere niveauer og med passende kunstneriske friheder”. Han tilføjer, at der er tale om en retrospektiv udstilling, som fortæller om hans kunstneriske udvikling fra de glade dage i midten af 1980erne frem til hans berømmelse i dag.

Henrik Rehrs brug af historien i formidlingen, blev skabt, da han som stor dreng besøgte i domkirken med sin skoleklasse. Da blev unge Henrik dybt fascineret af Knud den Helliges jordiske rester. Og af historien om Knud II (1040-1086), Danmarks konge fra 1080 til 1086, som senere fik tilnavnet “den hellige” og kirken hans navn.

Det stærke indtryk, han gemte i underbevidstheden, manifesterede sig i hans første soloværk “Drømmen om langskibene” fra 1987 – et værk som satte skub i karrieren.

Morten Hesseldahl, bagerst, åbnede i 1985 “Den Blå Bil” i Nedergade sammen med sin ven, tegneren Henrik Rehr. “Den Blå Bil” kørte med nye og brugte udgivelser, som de selv tegnede i tegnestue bag butikken. Sammen med en håndfuld ligesindede skabte de deres egne tegneserier til bøger, hæfter og striber. Billedet fra 1986 er venligst udlånt af Stadsarkivet / Historiens Hus

TALENT OG ANERKISME I NEDERGADE
Adskillige odenseanere kan sikkert huske, da Henrik Rehr og vennen Morten Hesseldahl, forfatter og tidligere Gyldendal-direktør, i 1985 åbnede og drev tegneseriebutikken og tegnestuen “Den Blå Bil” i hyggelige Nedergade. Her skabte han og Morten børnetegneserien ”Julius”.

Her solgte de tegneserier, skabt i baglokalets interimistiske tegnestue. I åbningstiden tog de gerne et spil skak med kunderne, mens de snakkede tegneserier. Det var sjovt og anderledes, men ikke den store forretning, måske derfor efterfølgerne valgte lukke og køre “Den Blå Bil” til ophuggeren efter et par år. 

Alligevel blev butikken i Nedergade udgangspunktet for Henrik Rehrs forunderlige liv, som en af verdens mest efterspurgte og tegneserie-skabere. Han flyttede til København, hvor han bl.a. blev medlem af tegnestuen “Pinligt Selskab”. Kort efter mødte han sin senere koreansk-canadiske kone Jenna og de flyttede til New York City – og så et par år til Toronto i Canada, hvor de aldrig faldt til. De flyttede tilbage til New York og slog sig ned på Manhatten, hvor de har boet siden. En inspirerede base for den evigt skabende kunstner.

Men dem som har mødt Henrik Rehr i dag, betegner ham stadig  som “fynsk om en hals”. Det er vel heller ikke den værste opfattelse. Henrik og Jenna elsker Manhattan.

ØJENVIDNE TIL 11.09.01
Det er der ikke skøn harmoni det hele. Da Henrik Rehr trak gardinerne fra i sin skyline-lejlighed, for at få lys ind i dagsstuen. oplevede han historiens mest traumatiske virkelighed. Bare godt 200 meter fra hans hjem blev han øjenvidne til de grufulde flyangreb på World Trade Centers to tårne, som kostede tusindevis af menneskeliv.

Jeg har aldrig været i krig, men det her er det tætteste, jeg har været. Jeg oplevede, hvad det er for nogle mekanismer, der træder i kraft”, sagde Henrik Rehr bl.a. i et interview med Ritzau – under rubrikken; “Dansk vidne til 9/11: “Det var som at se en film”.
Ifølge et Wikipedia-portræt af tegneseriemesteren, rystede synet af de voldsomme begivenheder ham i sådan en grad, at han fik et mildt tilfælde af posttraumatisk stress. Det afholdt ham ikke fra, et stykke tid senere, at skildre terrorangrebet i værkerne ”Tirsdag” og ”Tribeca Sunset”, det er udkommet i en lang række lande.

OVERSAT TIL ET UTAL AF SPROG
Hans værker er oversat til et utal af sprog, ligesom hans striber udkommer dagligt i medier over hele verden. Den alsidige tegneserieskaber både skriver og tegner sine tegneserier. Siden 2006 har fynboen med sin kreative skæve hjerne arbejdet på flere klassiker-figurer som f.eks. Rasmus Klump samt som illustrator på “Sikke eget mylder” og flere pixie-bøger. I de senere år har han markeret sig med graphic novels, senest ”Gavrilo Princip”, som blev hans store gennembrud i Danmark.

Selvportræt af hovedpersonen selv i sin egen velkendte og udtryksfulde sorte streg,

Sommerens unikke udstilling i fødebyen, “Historien i stregen”, fokuserer på Henrik Rehrs tegneserie-univers. Den omfatter en række af hans originale tegninger. Som udstiller er han ikke en hvem-som-helst, idet hans arbejder har været udstillet på bl.a. Danmarks Industrimuseum, Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, Reykjavik kunstmuseum, Museum of Comic and Cartoon Art i New York, Vanderbilt University, Centre Internationale de la Caricature de Saint-Just-Le-Martel, Nationalbiblioteket i Sofia og Society of Illustrators i New York. Han har modtaget arbejdslegater fra Staten Kunstråd, Statens Kunstfond og Danske Tegneserieskaberes Fond. I 2002 modtog han amerikanske Xeric grant.

MIT LIV MED TEGNESERIER
Mandag 27. maj kl. 19 kommer Henrik Rehr i Historiens Hus, hvor han fortæller om sit liv med tegneserier.
I næsten 40 år har han levet sin tegneserier, og ofte har historiske begivenheder og Odense været inspirationskilde til hans arbejder, som er mere kendt of elsket i udlandet end i hans hjemland.

Historiens Hus viser samtidig en udstilling med Henrik Rehrs originale tegninger. Ved aftenens arrangement tilbydes en unik mulighed for at møde tegneren selv, inden udstillingen åbner officielt. Billetter købes på place2book.

Henrik Rehr fylder 60 år den 28. oktober i år.

Kilder Wikipedia een frie encyklopædi og Historiens Hus  m.fl..