Vælg en side

H.C. Andersen Paraden kan fejre et par usædvanlige jubilæer, når skuespilleren og kunstnerisk leder Torben Iversen i sommer optræder med sit H.C. Andersen show nummer 7000 i perioden fra 1988 og til i år. I de 37 sæsoner har ikke færre end 1000 eventyrlystne børn og unge optrådt i paraden, der med musik, sang og skuespil formidler den verdensberømte digters liv og værk.

Slottet som i sommer pynter gevaldigt på Eventyrhaven

“Mindre kan gøre det, når vi taler jubilæer. De 19-20 årige Sean Due, Albert Malmose og Marius Lind-Hansen, der bliver student om få dage, kan fejre, at de har været med i paraden i ti år. Det er de meget stolte over. De har tilmed spillet alle roller i de halve snes år der er gået. De har på alle måder været vores standhaftige tinsoldater”, lyder det rosende fra Torben Iversen.

“Og så er der vores heks, som fornyelig fyldte 80. Også “heksen” er langtidsholdbar. Når. hun ikke optræder på scenen eller under et træ i parken med sin soldat, med stok og krum ryg, så syr hun knapper i kostumerne. Jeg er så taknemmelig for dem alle”.

Nu begynder du en ny sommersæson på slottet i Eventyrhaven. Bliver du aldrig træt af rollen som digteren?
“Nej bestemt ikke. H.C. Andersen-figuren er mit livs eventyr, lykkelige lod og et privilegium”, fortæller Torben Iversen, 63, der allerede som knægt læste H.C. Andersens eventyr, fordi de bragte ham ind i en drømme- og fantasiverden, han ikke kunne være foruden.

Jeg har faktisk fået endnu en idé til mine HCA shows, lyder det fra uopslidelige Torben Iversen.

Han har altid elsket at optræde
“Den fascination optog mig meget, men der gik nogle år før det viste sig, at Andersen skulle fylde det meste af min hverdag”, tilføjer Torben Iversen, der allerede som ung skolelærer i Nyborg ville spille teater. Han blev aldrig optaget på en skuespillerskole, men hans begejstring for at optræde har ingen kunne ta’ fra ham.
Historien er den velkendte, at da Odense i 1988 ville fejre byens 1000 års jubilæum over hele året, da kom der flere idéer på bordet. Da var det, Iversen, sok var kendt af enhver fynbo som Kanal Fyns bingo-vært, blev spurgt, om han ville sætte et folkeligt arrangement op med amatørskuespillere.

Nej tak, desværre
Efter en kort tænkepause, svarede Torben Iversen nej tak, desværre. Til gengæld fik lov til at kigge på en bunke med andre jubilæums-oplæg. Da spurgte han med undren, om slet ingen ville lave H.C. Andersen. Byens verdensberømte æresborger?
“Næh det var der ikke”, lød det overraskende fra komitéen.
“Okay, så snupper jeg ham”, lød det fra Torben Iversen, som mente, det var oplagt at få inddraget eventyrdigteren i den stort anlagte 1000 års-fest”.

Det var en klog disposition, for lige siden har Torben Iversen stort set, hver eneste dag spillet eventyr-teater som karakteren H.C. Andersen.

Jorden rundt i 37 år
“Andersen og jeg har fulgtes verden rundt flere gange. På 37. år udfylder jeg rollen som Hans Christian Andersen på et folkeligt plan – med kostume, høj hat og en eventyrbog i hånden”.

Torben Iversen opgav lærerfaget og blev landets mest kendte H.C. Andersen-emitator. Han udviklede et eventyrteater for store og små. Det lever har har det godt.

Nu er paradens eventyrslot igen klar til syv uger med to daglige forestillinger – klokken 11 og 13 – oplagt til eventyr. Nu er slottet nymalet, for, som han siger, at det stadig skal se gammelt ud. Kostumerne er vasket og strøget- og dannebrog hejses før hver eneste forestilling. Søndag er spillernes fridag.

Iversens HCA shows er også et udstyrsshow,

“Vi har galla-premiere lørdag 29. juni klokken 11 og derefter byder vi på 24 eventyr på 24 minutter, serveret af 24 veloplagte parademedlemmer”, fortæller Torben Iversen, som har slidt ikke færre end syv høje hatte op på de 36 år, han har optrådt i eventyrets tjeneste. Både som imitator i sine one man shows eller som frontfigur i paraden rundt i verden – eller på sit slot.

“Som om det ikke er nok, så træder vi op, hver tirsdag, onsdag og torsdag i skolernes sommerferie i digterens fodspor rundt i byen, Eventyr på Fodreise”.

Det kan godt være at både hat og eventyrbog ser flosset ud i kanterne, men “H.C. Iversen” selv er still going strong. Ikke alene fordi han elsker sit job, uanset hvilke eventyrlige opgaver, han sættes på, men også at han er beriget med et forstående bagland, hustru Kristine og deres voksne døtre Julie Marie og Anna Johanne. 

Thi de skriftkloge havde fundet ud af, at eventyrets hovedstad, så dagens lys 100 år forinden. Odense blev illumineret, ganske som da digteren blev udråbt til Æresborger.
Unge Torben Iversen uden fra Nyborg, var om nogen oplagt til eventyr og skabte sin H.C. Andersen Parade med børn og unge, som ville spille teater – den idé inspirerede ham til at kravle ind i digterens egen ranglede figur. En rolle som bjergtog folk og fæ fra hele den store vide verden.
Se det blev et rigtigt eventyr i digterens egen fødeby, et eventyr som tilmed har sin rigtighed, og som er det forsat – dag efter dag