Vælg en side

Paratviden på koncertbegivenhed – som foregik lørdag den 6. april 1974
Feinschmeckeren udi klassisk rock vil per refleks nævne ”California Jam” på ”The Ontario Motor Speedway” i Californien, hvor over 200,000  var samlet til en gigantisk éndags-koncert med, hold nu fast, Earth, Wind & Fire, Black Sabbath; Deep Purple og Emerson, Lake & Palmer på programmet i Ontario.

Paratviden. Hvilken ikonisk popgruppe debuterede den 6. april 1974
Den 6. april 1974 var den historiske dag inden for populærmusikken på verdensplan, da det svenske firkløver Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad, der kaldte sig Abba vandt Det Europæiske Melodi Grand Prix i Brighton. Bandnavnet var dannet af forbogstaverne i medlemmernes fornavne.

Abba vandt melodi-dysten med den landtidsholdbare sang “Waterloo”, som var det bragende startskud til en imponerende karriere. En helt ny sing a song sound åbenbarede sig sammen med et medrivende sceneshow og kreative mode-designs. Det hektiske eventyr, havde tekstforfatter, musikforlægger og business-manden Stikken Anderson på sidelinjen, mange mener Stikkan var manden som skabte Abba – og musikeren, komponisten og sangskriveren Björn Ulvaeus’ udviklede sin særlige sans for se fornyelse af popmusikkens muligheder i heftige år – med en række udgivelser og turnéer kloden rundt.

Men musikken og historien lever i bedste velgående snart 50 år efter ”fødslen” i den sydengelske badeby. Og senere var Björn Ulvaeus og Benny Andersson med til at skrive bl.a. musicalen Chess – og den multi-succesrige teater-musical Mamma Mia, som på 23. år kører for udsolgte huse i  London og på Broadway. Også filmen Mamma Mia er blevet et mega-hit world wide.

Katja Nord og Camilla Dahlin fra Abba-tribute bandet Waterloo.

Hyldestshow i 50 lande
“The Show – A Tribute to ABBA” som kommer til Danmark i april 2024, har med næsten 800 koncerter i foreløbig 50 lande over fem kontinenter været overværet af flere end to millioner fans og dermed har hyldest-showet langt overgået forbillederne med hensyn til koncertaktivitet.

Som en selvfølge præsenteres de største Abba-hits som Waterloo, SOS, Mamma Mia, Dancing Queen, Money Money Money og Knowing Me Knowing You – publikum kan også forvente overraskelser fra ABBA ́s imponerende sangkatalog og fra det nye album, Voyage, der udkom i 2021.

Dette show har turneret i 21 år. Lige nu med de svenske sangerinder Camilla Dahlin og Katja Nord i front som Agneta Fältskog og Anni-Frid Lyngstad samt 11-mands bandet Waterloo. På flere turnéer er det forstærket med strygere og blæsere fra The London Symphonic Rock Orchestra under ledelse af Matthew Freeman. Showet produceres af danske CSB Island Entertainment, og Nordic Rentals leverer lyd, lys og storskærme og rutinerede teknikere, der sørger for en perfekt afvikling.

Når showet rammer Danmark, runder det også Odense – endda næsten på selve 50 års jubilæumsdagen. “The Show – A Tribute to ABBA” opføres på Odeon torsdag 18. april 2024 – bare 12 dage efter 50 års dagen for Abba’s debut på den store scene. Dagen hvor det første blad i historiebogen om den ikoniske popgruppe blev skrevet.

Producent Kenneth Svoldgaard fra arrangøren af Danmarks-turnéen CSB Island Entertainment ApS, fortæller, at ”THE SHOW – a tribute to ABBA” byder på en kavalkade af de største hits, men også et par sange fra det helt nye album, Voyage, der udkom i 2021.

“En af de vigtigste ting, når man skal skabe en fuldendt illusion om Aabba, er at bruge svenske sangere, der har en helt særlig accent, som er umuligt at kopiere for andre. Vi går ikke på kompromis med noget, når vi skal genskabe den autentiske ABBA lyd,” fortsætter Kenneth Svoldgaard.

Odenses eget ABBA show
Rundt i verden findes der tusindvis af look-alike-konstallationer, der ikke alene ligner de originale Abba, men også spiller som dem. Når de træder op, er der altid lagt op til fest og synge-mad show.

Odenses absolut sejeste bud på et Abba-hyldest-show, “Absolute Abba” med f.h. Mette Uhrenfeldt, Lise Haavik – og musikeren Jon Kjærran.

Det gælder også Odenses eget “Absolute Abba”-band, med fem af Odenses bedste livemusikere, som bl.a. Anders Møller og Jon Kjærran, der tager publikum med på en rejse med Abbas evigunge sange.

“Det er efterhånden længe tiden, at Mette og jeg blev enige om, at ta’ ud og fyre op under publikum og fester med de mange dejlige Abba-sange, som alle kender ind og ud”, fortæller sangerinden Lise Haavik. “Med stor musikalsk respekt for de utroligt velkomponerede numre, fortolker vi dem med “Absolute Abba” – og hver eneste gang bliver vi mindet om, at numrene stadig virker. Fantastiske melodier, skønne harmonier og velskrevne tekster i tidsløs indpakning”, fortæller den norske odenseaner Lise Haavik, som selv har vundet et Melodi Grand Prix. Charmerende Mette Uhrnfeldt er lokalkendt fra bl.a. “Voices of Witches”.

“Vi har været ude med Abba-projektet tre-fire gange i november og december”, fortæller Lise Haavik som var tolv, da Abba vandt i Brighton og den dag, lørdag den 6. april 1974, satte Lise sig et klart mål hjemme i Narvik. “Jeg sagde til min far, at jeg en dag også ville vinde et Melodi Grand Prix og synge som Abba. Det mærkelige er, at jeg var sikker på, at få mine ret urealistiske ønsker blev opfyldt. Et skønt minde fra engang”.