Vælg en side
Titusindvis af de mest inkarnerede Elvis-fans er ret enige om at rock’n roll-idolet Elvis Aaron Presley er født den 8. januar 1935 i et lille hus i provinsbyen Tupelo i staten Mississippi. Det står at læse i ethvert leksikon. Men at kalde adressen på Old Saltillo Road for ”et lille hus”, et såkaldt “Shotgun Shack”, er en tilsnigelse, idet der var tale om et træskur – med to-værelser uden elektricitet og rindende vand.

Elvis vokser op som forældrene Vernon og Gladys Presleys eneste barn. De er fattige, men gør alt hvad der står i deres magt for at give sønnen en god opvækst. Hans musikinteresse vækkes tidligt, blandt andet fordi forældrene er flittige kirkegængere, hvor især gospelkorene fanger den unge Elvis’ interesse.

Som tiårig melder lille Elvis sig til en talentkonkurrence ved det årlige “Mississippi-Alabama Fair and Dairy Show” i Tupelo. Han stod på en stol for at nå mikrofonen, mens han synger “Old Shep”. Elvis bliver, ifølge sig selv, nummer fem, men vinder foruden værdibilletter til brug på ture på markedets forlystelsesplads også en endefuld fra sin mor, fordi han prøvede de farlige forlystelser. Mor passede på Elvis.

Der boede mange fattige familier i området. I 1948 fik Elvis far job i Memphis i staten Tennessee og den lille familie slog sig ned i musikbyen. Det blev unge Elvis’ store held på et tidspunkt, hvor rockmusikken stort set ikke fandtes. Til gengæld sang tjente  han småpenge på at synge gospel i de lokale kirker.
Kun 42 år senere, den 16. august 1977, døde Elvis Aron Presley. Officielt.
Sydstatspalæet og barakken i Tupelo
Dér stopper enigheden blandt millioner af fans. Mange er stadig overbevist om, at “The King af rock’n roll” ikke er død. Men at han lever et afsides sted. Trods konspirationsteoretikeres opfindelser, så tager fans i alle aldre igen og igen på, hvad de kalder pilgrimsrejse til Elvis Presley Boulevard i Memphis, Tennessee. Her kan de endnu engang dvæle ved den monumentale indgang smedet i guld, der er indgangen til sydstatspalæet Graceland – og som boligen, hvor han (vist nok) døde for 45 år siden. En lokalitet som står i skarp kontrast til barakken i Tupelo.

Disse teoretikere og fantaster har i årevis hygget sig med konspirationer, udlægninger og påstande. Det har de faktisk gjort siden den eftermiddagstime, da Elvis Aron Presley blev fundet bevidstløs på badeværelsegulvet af kæresten Ginger Alden (i dag 66 år, skuespiller og forfatter). Lægerne på sygehuset erklærede, at Elvis var afgået ved døden, sansynligvis af hjertestop. Elvis gav os 23 succesfulde år i musikbranchen.

Da nyheden nåede Danmarks Radios program 3 ved 22-tiden blev sendefladen straks lavet om – og unge Jørgen Mylius og Hans Jørgen Skov spillede Elvis-musik til ud på natten.
Allerede dér var den halve verden overbevist om, at idolet stadig levede. Underforstået Elvis kan ikke dø. Og medierne legede straks med ordene til de store overskrifter og blinkende neon på Time Square.  

Sandheden er nok nærmere den, at Elvis og følge den 16. august 1977 omkring halv et om natten, efter en tur hus tandlægen, vender hjem til Graceland. Ved fire-tiden om natten spiller han racquetball med nogle venner, han har taget med hjem. Derefter sætter han sig til pianoet og synger “Blue Eyes Crying in the Rain” og “Unchained Melody”. Det blev hans uge livs sidste sange. Han trak sig tilbage for at hvile sig.

Få timer senere dør han af et hjertetilfælde. Ambulancen kom hurtigt, men for sent. Klokken 15.30 bliver King of Rock’n’Roll erklæret død. Klokken 16.00 afslørede verdenspressen den sørgelige nyhed …

Den berømte sætning
“Elvis has left the building” har iøvrigt intet med Elvis’ overlevelse eller genopstandelse at gøre.
Det fortæller Odenses suveræne Elvis-ekspert, forfatter og imitator Henrik Busborg. “Første gang punchlinen blev brugt, var angiveligt, ved en radiotransmitteret koncert den 15. december 1956 i “Louisiana Hayride”, som blev radio-transmitteret direkte fra Municipal Auditorium i Lousiana, hvor en lokal promotor gik på scenen og proklamerede; “Okay, okay, Elvis har forladt bygningen”… Jeg har sagt det til jer flere gange. Elvis har forladt bygningen, at I ved det. Publikum tøvede nemlig med at forlade salen i håb om at se og høre The King igen. At han ville forbarme sig og gå tilbage på scenen for at gi’ et ekstra ekstranummer. Da Elvis forlod scenen, bad han fire sikkerhedsfolk følge ham ud til sin limousine, der kørte ham til et hotel. Senere brugte Elvis Presleys korsangere de velkendte ord, ene og alene for at berolige det opstemte publikum efter en koncert.

Den dag i dag bruges den geniale sætning ganske ofte med en tilføjelse og omvendt fortegn. Nemlig når Elvis, der stadig betegnes som underholdningsindustriens største ikon, dukker op i folks bevidsthed. Og kun dér. Så kan man med rette konstatere, at Elvis ikke har forladt bygningen – uanset, hvor han befinder sig.

Elvis-efterligner Henrik Busborg fortæller, at nogle sikkert vil kalde det hysterisk, andre for mærkeligt eller måske ligefrem en symbiose. Det har nemlig vist sig, at den musical, som for 20 år siden blev opført i Den Fynske Landsby, var begyndelsen på skolelærerens karriere som Elvis-plagiator om man vil.

Elvis Presley blev et kulturchok ved sit store gennembrud i 1956 – også i Danmark. Både musikken, koreografien og udseendet gjorde ham til ungdomsidol, men placerede ham samtidig midt i en omfattende strid om normer og skel i opfattelser af generationer, klasser, køn, racer og relationer mellem USA og Europa.

Uanset hvad, så er det sikkert og vist, at fænomenet og legenden Elvis Presley blev født den 8. januar 1935. Altså for 88 år siden. En den dag, og dato, som igen markeres af millioner verden over.  

 

 

Billedtekst: Billedet øverst er IKKE Elvis Aaron Presley, men derimod Henrik Busberg