Vælg en side

Den fynske Landsby er i al stilhed omdannet til frilandsmuseum, som det smukke landbohistoriske område  i virkeligheden altid har været.

Museerne har iværksat en satsning, hvor der sættes fokus på bæredygtighed, cirkulær levevis og fællesskab. Men de levende dyr og den autentiske historie er bevaret. I det hele taget er ordet frilandsmuseum, som stednavnsbetegnelse, spritny i markedsføringssammenhæng. Der er også mere duft af nyslået græs, oksekødsuppe fra køkkenet og ko- og hestemøg i et frilandsmuseum.   

I det hele tager lyder der nye toner fra Odenses perle af en turistattraktion ved Sejerskoven.
Nu skal der ifølge direktør for MuseumOdense, Henrik Harnow, satses på aktuelle dyder som fællesskab, bæredygtighed og økologi kombineret med et historisk perspektiv på klima og verdensmål.

En økonomisk indsprøjtning på tre millioner kroner fra Augustinus Fonden er med til at sætte de nye satsninger igang midt i al det gamle.

Museet glemme ikke at levendegøre aktiviteterne i de små samfund og samtidig forberede yderligere skift mod fokus på det vigtigste emne i vores tid. På den måde mødes fortid og nutid.


Lise Gerda Knudsen: Forvandlingen til moderne frilandsmuseum for bæredygtighed er original og usædvanlig. Foto: Stine Jessen Jensen.

Aktuel medspiller i debatten
Udviklingschef for Den Fynske Landsby Lise Gerda Knudsen slår fast, at “vi vil få et bud på, hvordan et museum kan gentænke sig selv på en måde, der bevarer en vigtig kulturhistorisk fortælling”. Det sker samtidig med, at museet bliver medspiller i debatten i det omgivende samfund. Altså igen: Fortid og nutid mødes i al fordragelighed.

Den fynske Landsby omfatter 25 fynske bygninger og gårde, de fleste fra 1800-tallet, men det rækker tilbage til 1500-tallet. Bygninger og jord bearbejdes efter datidens metoder. Der er husdyr i landsbyen og lejlighedsvis levende historiefortælling. Der er desuden butik og biograf i besøgscentret – ved indgangen.
I 2022 havde landsbyen 90.000 gæster. Landsbyen besøges også i forbindelse med H.C. Andersen Festspillene og koncerter i det smukke amfiteater med to tusinde pladser.

Daglig leder for området, Lise Gerda Knudsen, ser nye perspektivet i bæredygtighed og hun betegner omdannelsen til moderne frilandsmuseum som både original og usædvanlig, fordi planen ikke alene arbejder med bæredygtig drift, men at den også er bæredygtighed som selve kernen i sin fortælling”