Vælg en side

“Det er aldrig for sent, at prøve noget nyt – eller måske rettere, så viser det sig, at det aldrig for sent at få et overraskende jobtilbud, som du ikke kan sige nej til”.

Sådan siger Odense-skuespilleren Liselotte Krogager, 64, som nu også er blevet landskendt radiovært på DR-programmet “Sporvognen”.
Hver søndag inviterer hun familien Danmark på en underholdende rejse med musik, sang, historier og anekdoter.
Som ansvarlig konduktør stopper op “Sporvognen” ved 50’ernes, 60’ernes og 70’ernes filmmusik samt melodier fra revyer, kabareter og musicals. Fra klokken 16 til 18 kører “Sporvognen” på P5 og DR Lyd. Hun ringer til afgang lige efter udsendelsen “Hotellet”, hvor hun samler lytterne op.

Tiden var ellers inde til at den altid humørfyldte hunderholder kunne gå på efterløn, men de planer har hun indtil videre kørt i remise. Nu kører hendes liv på skinner.

Der var telefon fra DR
Siden Liselotte Krogager i 80’erne var elev på skuespillerskolen i Odense, har hun med nysgerrigt talent bevæget sig ud kendte og ukendte genrer, karakterer og figurer. Aldrig bange for spændende udfordringer. Men rollen som radiovært havde hun ikke drømt om at skulle besætte. Hun fortæller om den dag sidste forår, da Stine Danvig, redaktør på Danmarks Radios P5, ringede til den populære skuespiller hjemme i Georgsgade. Stine spurgte om jeg havde lyst til at lave radio – med mit eget program. Om jeg havde. Jeg slog til med det samme”, siger hun.

Den dag blev det vendt op og ned på Liselotte Krogagers hverdag. På den gode måde.

“Den havde jeg godt nok ikke set komme”, indrømmer Liselotte Krogager, som ikke nåede at tænke spørgsmålet igennem før hun sagde tak for det celebre tilbud. Den 16. april er det et år siden hun sprang ud i lydbølgerne. I dag betegner hun sin “sporvogn” som et radiohistorisk danmarksportræt.

Jeg indrømmer gerne  at jeg er lykkelig over min titel som Sporvognsstyrer, siger Liselotte Krogager.

Hoppe på og springe af
“Sporvognen” kan skifte spor, når sporvognsstyreren ønsker det og så kan lytterne hoppe på og springe af, som det passer dem – og lytterne kan også være på forkant med forløbet af udsendelsen, ved at indsende ønsker pr mail til sporvognen@dr.dk.
“Når man skal indfri så mange ønsker som muligt, så er det en gave at kunne råde over DR’s diskotek”, bemærker Liselotte Krogager, som trods udvidelsen af sit i forvejen omfattende cv, stadig optræder med skuespil, sang og musik.
I februar 2025 skal hun f.eks. tilbage på landevejen med cabaret-succesen “Længe leve Liva”.

Hun var tidligt på den. Som ung musiksproglig student med eget poporkester og solist-ambitioner, ville hun også være skuespiller. Det hørte ligesom sammen. Hun ville lære det hele, søgte ind på Odense Teaters skuespillerskole og blev optaget i første hug. Hun blev uddannet som 22-årig og så stod verden åben for det unge teaterfrø, der allerede som 8 årig tyvstartede i branchen, da hun scenedebuterede på Falkonér Scenens musical “Annie Get Your Gun” med bl.a. Lily Broberg, Daimi og Dirch Passer. Så var man ligesom igang.

Hun blev dog i Odense. Efter uddannelsen fortsatte Liselotte i seks sæsoner som fast medlem af ensemblet på landsdelsscenen. Hun mindes årene som nyuddannet skuespiller, som særdeles lærerige.
“Jeg fik nogle fantastiske opgaver fra Jacques Brels “Brel lige hjertet” og kabareten “Vi venter på P.H.” til Ernst Bruun Olsens musical “Da Jazzen kom til Byen” og Dario Fo-forestillingen “Biler og brag og Blå Briller”.
Efter at hun var kommet ud og stå på egne skuspillerben, havde teatret stadig bud efter det alsidige talent, som kom til at spille store opsætninger som “Chicago”, “Folk og Røvere in Kardemomme By” og “Nine” (1999).

Forkærighed for revy og cabaret
Under teater-uddannelsen faldt pigen fra københavner-forstaden Mørkhøj bogstaveligt talt for Fyn og Odense, som hun de seneste 42 år har haft som base. Helt perfekt, når man er udfarende som Liselotte Krogager, der bl.a. har spillet børne- og ungdomsteater på Baggårds Teatret og på små storbyteatre, som Svalegangen, Jomfru Ane Teatret og Vintapperteatret.
Hun har arbejdet med såvel det etablerede teater som med de mere eksperimenterende scener samt med en række musicals, kabareter og revyer. Det er foreløbigt blevet til 18 revyer. Fire somre afslørede hun sit komiske talent i Rottefælden.

“Vel har jeg forkærlighed for klassiske genrer som revy og cabaret. Jeg elsker atmosfæren og sjælen og den direkte kontakt med publikum, som sidder tæt ved scenen. Det er en udfordring, at kunne se publikum i øjnene. Her lærer du også alt om timing, som du også kan bruge som radiovært”, forklarer Liselotte Krogager som også har spillet cabaret i Bogense, ligesom hun med kreativ tæft har skabt portræt-kabareter om legender som Liva Weel (Længe leve Liva), Grethe Sønck (Sønck en gang) og Lily Broberg (Hej Lily) samt en kabaret om “Revyens Damer”.

For over 90 år siden skrev Kai Normann Andersen skrev ikoniske “Glemmer du, så husker jeg”, holdt i en melankolsk tone, til den tids superstar Live Weel og filmen “Odds 777”. Liselotte Krogager ser frem til endnu en turné med sin cabaret “Længe leve Liva”

Et omfattende cv
Trods udvidelsen af sit i forvejen omfattende cv, som nu også omfatter radiovært, så optræder hun stadig på landets scener. I februar 2025 skal hun f.eks. igen på landevejen med med “Længe leve Liva”. “Det er stadig en del af mit liv, at ta’ ud og optræde”.

For et par år siden afslørede Liselotte Krogager nye sider af sit talent som idéudvikler, da hun sammen med sin faste sparringspartner og kollega Tina Kruse Andersen og Teater Gyda, iscenesatte “Krogagers Kaffesalon”. En underholdende, hyggelig og forfriskenede nyhed i byens kulturliv i en tid, hvor vi efter coronaen savnede fællesskabets glæder. Det rådede kaffesalonen bod på. Operaens café dannede en genial ramme om de hyggelige timer.

“Selv om salonerne viste sig være kærkomne, så lykkedes det desværre ikke at opnå samme støtte fra kommune og fonde, som de første par sæsoner. Det var vi ked af. Entréindtægten alene kunne ikke løfte et arrangement”, fortæller salonernes kunstneriske omdrejningspunkt.

Sender hygge ud i stuerne
Nu er det så, at energibundtet Liselotte Krogager har skiftet spor. Nu kalder hun sig også sporvognsstyrer og radiovært, som sender søndagshygge ud i de danske stuer.
For som hun så ofte har sagt, så er det aldrig for sent at sige ja tak til at få tilbud om at prøve noget nyt. Heller ikke selv om man er ved at være pensionistmoden. Især ikke når man har været så heldig at blive tilbudt, det som har vist sig at være et ønskejob. Så alder er ingen hindring.

“Jeg er taknemmelig over, at få lov til at optræde på den usynlige scene, som radioen jo er, og tilmed foran et stort trofast publikum. “Sporvognen” styres fra et radiostudie på Radio Fyn-DR med mikrofon og hørebøffer. Rent teknisk foregår det hele digitalt. Ud over at planlægge og tilrettelægge programmerne, så kører jeg teknikken selv. Jeg henter musikken i DR’s store arkiv, mixer den og tilføjer mine kommentarer til musikken og sender det ud i æteren. Sikken fantastisk verden”.

Det er aldrig for sent at lære noget helt nyt. Aldrig,