Vælg en side

Peter Borberg og Henrik Busborgs har en fælles svaghed – og kærlighed – til  Elvis Presley. Borberg har bl.a. skrevet børnebogen ”Elvis, drengen, der blev kendt som konge”, og Busborg optræder på 22. år som luke alike Elvis – live.
Den danske biografi af rock-ikonet må stadig vente, så er det nogen tid siden, at d’herrer præsenteret en fremragende bog om Jørgen Ryg, som meget rammende har titlen “Jeg vil prøve det hele”.

Jørgen Ryg var på én gang skuespiller og komiker – og i sine unge år en sublim jazztrompetist. Han blev født 1927 og døde 1981. Alt for ung. “Der var aldrig skrevet en bog om Jørgen Ryg, og det var synd og skam – han var den ene af de fire store komikere i dansk films guldalder – 1960’erne. Kjeld Petersen, Dirch Passer og Preben Kaas har alle fået deres litterære hyldest. Nu er turen så kommet til Jørgen Ryg…

“Det er også på tide”, sagde Henrik Busborg, 55 årig odenseaner, til borgkildersblog.dk i 2019. Sammen med sin gode ven, journalisten og forfatteren Peter Borberg skrev Busborg portrættet/historien om den folkekære kunstner, som døde 54 år ung.

Bogens titel “Jeg vil prøve det hele” er meget rammende, for som kunstner var Jørgen Ryg umættelig. Han var autodidakt og ville ofte bekræftes og vise sit værd for dem som skulle være i tvivl om hans enorme talent.

“I dag er vi utroligt glade for at vi valgte at skrive nogen om Jørgen Ryg. Glade og stolte fordi vil fik – og stadig får – så mange inspirerende tilkendegivelser og skulderklap”, fortæller Henrik Busborg.

De sled hinanden op”
Bogen fortæller bl.a. om “kaotiske makkerpar” Jørgen Ryg og Preben Kaas, som var dansk teaters komiske par i 1960’erne. De oplevede stor succes, men den sled på dem begge. De røg i totterne på hinanden, deres private problemer tårnede sig op – og begge forlod denne verden alt for tidligt”, siger forfatteren Henrik Busborg, der har flere kasketter liggende på hattehylden.

Folkeskolelæreren Henrik Busborg er i sin fritid en respekteret motionsspiller, dommer og leder i badmintonklubben OBK. Selv besidder skolelæreren et fjerlet fortællesprog, han disker op med i sin bog om den sky badmintonstjerne Viktor Axelsen, som han i mange år har kendt på venskabeligt plan – og så har han skrevet den eminente fodboldbog “Straffe” –  som er en medrivende beretning om straffesparkets magi.

Stolt og glad
”Da Peter præsenterede mig for hans idé om, at vi sammen skulle skrive biografien om Jørgen Ryg, blev jeg både glad og stolt. Det var en genial idé, tænkte jeg og selvfølgelig sagde jeg ja på stedet”, fortæller Henrik Busborg som tilføjer, at han allerede som dreng huskede flere af Jørgen Rygs monologer udenad.
Søndag efter søndag blev de ønsket i Giro 413 – dengang familien sad klinet til radioen og hørte Jørn Hjorting fortælle, at der til Onkel Kajs 75 års fødselsdag blev samlet penge ind i hans gamle træsko”. Dansk familiekultur.

“Da jeg senere studerede nogle film- tv- og videooptagelser med Jørgen Ryg, blev jeg dybt imponeret over hans geniale mimik, minutiøse indlevelse og timing i sit stof”, fortæller Henrik Busborg til borgkildesblog.dk

Pløjet gennem 400 artikler
“Peter og jeg gjorde vores hjemmearbejde. I to år arbejdede vi på bogen – og  jeg tror, at vi har de fleste detaljer med om hans komplicerede liv”.

“Jeg vil prøve det hele“, som er på 400 sider og rigt illustreret, er historien om Jørgen Rygs nuancer som menneske og skuespiller, men også udviklingen om dansk revy, film og showbizz i 1950’erne og 1960’erne. I starten af 70’erne var han en markant skikkelse i flere succeser på tv-teatret. Bogen er altså også at betragte som et stykke dansk kulturhistorie, har flere anmeldere bemærket”, fortæller Busborg.

“Vi har pløjet over 400 avis- og ugebladsartikler igennem, vi har set en masse film og tv-teater-udsendelser og vi har lyttet et hav af radio-udsendelser samt foretaget en række interviews med personer, kendte som ukendte, som havde relation til Jørgen Ryg.

“Vi har bl.a. interviewet Tommy Kenter, Daimi, Per Pallesen og Ulf Pilgaard samt Bent Fabricius-Bjerre, Ib Glindeman og Alex Riel. Det var fantastisk, at høre deres vidt forskellige historier. Vi har også mødt mennesker uden for rampelyset, som kendte den private Jørgen Ryg. Samt den ene af hans to koner, Birgitte Poulsen, en soldater-kammerat og en kæreste. Jeg synes, vi nåede hele vejen rundt”.

Talentfuld trompetist
Hvad ikke så mange ved, så var Jørgen Ryg  i sine unge år en sublim og nyskabende trompetist. Han spillede moderne improviserede jazz i bebop-stilen og optrådte som solist med store navne ude i Europa, hvilket blandt andre Alex Riel og Ib Glindemann bekræfter.

Forfatteren og Odense-læreren Henrik Busborg, mest kendt for sine Elvis-shows, har udgivet sin tredie bog. Igen sammen med vennen Peter Borberg.

Busborgs og Borbergs biografi fortæller også, at Jørgen Ryg ikke havde skuespilleriet fra fremmede, idet bedsteforældrene havde en karriere på de skrå brædder.
Jørgen Ryg, der var født med musisk talent, kom fra et hjem med klaver – og han afslørede allerede som knægt, at han var meget musikalsk. Et talent han havde arvet fra moren som spillede piano og faren som sang opera i sin fritid.

Illustrator på Politiken
Desuden havde Jørgen Ryg kreative hænder, hvilket dagbladet Politikens læsere fik glæde af. Her arbejdede han på freelance-basis som illustrator på tegnestuen. Men det var skuespiller, han ville være. Han elskede at optræde med sine genialt underspillede roller.

Selv om han som ambitiøs skuespillerspire dumpede to gange til elevskolens prøver, så lod han sig ikke slå ud. Stædig som han var, lykkedes det at få foden indenfor på Dansk Skolescene, hvor han blev elev – og lærte faget fra bunden, det var han glad for – og passede ham perfekt. Jørgen Ryg havde aldrig fine fornemmelser – han ville bare det hele! Og der kun én vej – skuespillervejen.

Mødet og bruddet med Preben Kaas
I begyndelsen af 1960’erne mødte han jævnaldrende Preben Kaas, der med sit komiske talent blev hans inspirator og samarbejdspartner. Kaas og Ryg blev som makkerpar så populære, at alene navnene på plakaten var garant for udsolgte huse.

Men ikke alt var rosenrødt for de to egoer, som supplerede hinanden meget skidt – især uden for scenen. De harmonerede slet ikke – og efter en dramatisk konflikt blev de enige om at gå hver til sit – og fortsætte hver sin karriere med revy, teater og film.

Monologens mester
Som skuespiller lykkedes det Jørgen Ryg at udvikle sin helt egen mimiske stil og han blev monologens suveræne mester. Hvem husker ikke ”Enlig far”, ”Min kone vil skilles” og ”Romkagerne” – monologernes evergreens. Han forstod at intonere og dreje sproget med et “hav hav…” og så rette på hornbrillerne, så salen hulkede. Ofte havde monologen menneskelige og socialrealistiske undertoner og det var ikke altid publikum opfattede alvoren i nu’et.

Iøvrigt lykkedes Jørgen Ryg, til forskel for f.eks. Dirch Passer, at spille seriøse, alvorlige og ofte tragiske roller – med kunstnerisk succes. Mange mindes hans stærke karakter i DR’s sort-hvide film på DR-tv ”Syg og munter” fra 1974, som en midaldrende invalidepensionist, der kæmper med tilværelsens omskifteligheder.

I 1978 spillede Jørgen Ryg sin 25. og sidste film ,”Fængslende feriedage”. Seks år forinden havde han modtaget en Bodil for bedste mandlige birolle – i “Lenin, din gavtyv”.

Stort alkoholmisbrug
Sideløbende med en stresset karriere udviklede Jørgen Ryg et voldsomt alkoholmisbrug. Det skete på en tid, hvor alkoholpolitikken på teatre, radio, tv og revyscenen var ikke-eksisterende. Spiritusproblemet løb løbsk og hverdagen blev ikke bedre af, at han mere og mere led af mindreværd og præstationsangst. Han forsøgte uden held at nedkæmpe dæmonerne med alkohol.
Jørgen Ryg var ofte ramt af sygdom og særligt alvorligt blev det, da han fik konstateret kræft – først i struben, siden i mundhulen. Kræften endte med at tage livet af Jørgen Ryg.

Peter Borberg fik ideen til Jørgen Ryg-bogen. Han har tidligere skrevet en bog for børn – om Elvis Presley og en stor biografi om Storm P.

Slagtermesterens datter fra Odense
Jørgen Ryg var som nævnt gift to gange. Først med Jytte Schlabs, datter af en slagtermester fra Odense, og senere med Birgitte Poulsen, som han levede sammen med frem til sin død.

Henrik Busborg betegner biografien som en tour de force gennem mennesket og geniet Jørgen Rygs fantastiske og alt for korte liv. Han var en éner.
“En genert, alkoholiseret, midaldrende ommer”, som Politiken rammende beskrev ham i et portræt.