Vælg en side
“Bare en måneds tid efter, at de to franskmænd Daguerre og Niépce den 7. januar 1839 afslørede opfindelsen af den fotografiske teknik for det franske videnskabsakademi, da skrev H.C. Andersen begejstret til sin aldrende odenseanske velgører, oberst Christian Høegh-Guldberg, hvor let det kan blive, at forskaffe sig de mest berømte statuer, smukke landskaber, ja selv bevægelige genstande inddrikkes i pladen”. Jeg har tilmed tro til, at det nyligt opfundne siderallys må kunne anvendes i stedet for solen, skrev H.C. Andersen, som ofte beskrev sin begejstring over hverdagens tekniske fremskridt, Han var dybt betaget af den fotografiske videnskab, fordi han selv var portrætteret så ofte. Der gik dog flere år før drømmen gik i opfyldelse – først i 1862, da den forfængelige berømthed var 57 år, da lod han sig portrættere. Han var fascineret af opfindelsen, fordi han til alle tider, var et udpræget visuelt menneske, hvilket afspejler sig i hans malende og billedfremkaldende anvendelse af sproget i et brev til vennen Edvard Collin. I et brev afsendt fra sydtyske Augsburg, 16. november 1840, fortæller han om fotografiets mangfoldige muligheder”. 
Apropos billeder, så skrev den aldrende blogredaktør John Borgkilde dette uddrag af en artikel i Stiftstidende i november 2008. Læs teksten herover og i bunden af artiklen.

Fra 2028 vil millioner blive mindet om H.C. Andersen, hver gang de langer pengesedler han over disken  eller gemmer dem under hovedpuden, siger udviklingschef Mads Runge.


H.C. Andersens Hus er glad og stolt over at
Danmarks Nationalbanks har valgt et portræt af digteren H.C. Andersen til en pengeseddel som sendes i omløb fra 2028.

H.C. Andersen er en af fire personligheder, som skal pryde de nye pengesedler. “En udmærkelse som understreger den kæmpe betydning, som Danmarks mest kendte verdensborger har herhjemme og i udlandet”. Dermed vender digteren tilbage til de danske pengesedler.

Der er stadig gamle sedler for 8,5 milliarder kroner i omløb, herunder mange tusindkronesedler, som alle bliver ugyldige om et halvt år.

Det er ikke første gang, H.C. Andersen dukker op på landets pengesedler. Tegneren Ole Rømer, vandt i 1948 en konkurrence design af nye pengesedler. Mest kendt er “eventyrtieren” fra 1952 med portræt af H. C. Andersen. 50-kronesedlen fra 1957 prydes af Ole Rømers portræt.

Den mest kendte seddel med digteren er denne fra 1952, men hjemkaldt to år senere. Bl.a. fordi blinde borgere ikke kunne føle forskel på denne og en 5 krone-seddel, der havde præcist samme størrelse.

De nye sedler kan bruges l Danmark og Grønland. På sedlerne finder man såvel H.C. Andersen, astronomi og astronom Tycho Brahe, Jordens kerne og seismolog Inge Lehmann samt Thuleekspedi-tionen og ekspeditionsdeltager Arnarulunnguaq.

De nye pengesedler skal være med til at sikre, at kontanter også i fremtiden er et sikkert og effektivt betalingsmiddel. Den nye seddelserie, som udgives fra 2028 skal afløse den nuværende serie fra 2009 med broer og oldtidsfund.

Snart kan man betale med HCA
Nationalbanken han en ganske bestemt udvælgelsesprocedure bag motiverne på de nye pengesedler. I begrundelsen for valget af netop den odenseanske digter og forfatter, bliver det det fastslået, at H.C. Andersens eventyr ikke alene er berømte, elskede, læste og genlæste verden over, de har hver sit univers som umiddelbart henvender sig til barnets nysgerrige forestillingsverden, men med Andersens enestående evne til at skildre eviggyldige menneskelige dilemmaer, så indeholder historierne også hver sit dybere lag, som udvider den voksne læsers indre forestillingsverden, som er relevante den dag i dag.

Det er ikke et ukendt fænomén, at H.C. Andersens ordbog fantasi åbner for et væld af smukke og velegnede motiver til de nye pengesedler, mener Nationalbankens særlige udvalg. Det er danske penge, og danske kroner, men eventyrenes universelle problemstillinger går på tværs af landegrænser, tid og sted. Stort set alle hans eventyr har stadig en unik og konkret betydning for danskerne og kan dermed bidrage til at gøre sedlernes motiver genkendelige og relaterbare.
I den såkaldte borgerinddragelse, som var en vigtig del af udvælgelsesproceduren, var H.C. Andersens navn, profil og eventyr klar favorit på tværs af samtlige spørgsmål.

“Det skal da være Andersen…”
Mads Thagård Runge fortæller desuden, at digteren og hans eventyrunivers ofte blev nævnt af de museer, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, som var inviteret til at komme med relevante forslag til motiver, ligesom forslagene blev fremhævet under ekspertgruppens drøftelser.

Så det var med stor opbakning, at Nationalbanken og ekspertgruppen besluttede, at H.C. Andersen og hans værker afbildes på nationens kommende pengesedler, som vil være med til at sikre os imod det pengeløse samfund. Vel er kontanter ved at gå af mode, men nu ser bankerne  frem til en eventyrlig ændring på den udvikling. Også i fremtiden vil de nytrykte pengesedler være et sikkert og effektivt betalingsmiddel.

Den nye serie afløser den nuværende serie fra 2009 med broer og oldtidsfund.

Museet H.C. Andersens Hus besøges årligt af 200.000 gæster fra hele verden.

——

Det berømte portræt af H.C. Andersen på denne artikels “forside”, fotograferet af sin foretrukne fotograf, Thora Hallager i 1869 – seks års før sin død. Billedet, venligst udlånt af MuseumOdense, har intet med den nye pengeseddel-udgivelse af gøre.