Vælg en side

Selvom grevinde Alexandra ikke har kæreste og bor sammen med sønnen Felix i Charlottenlund,. Så hun føler sig ikke ensom.
“Jeg har mine to børn. Når Felix flytter hjemmefra, er spørgsmålet måske mere relevant.  Med alderen kommer en visdom, som den yngre jeg havde haft godt af at have”.

Enkelt Alexandra-citat fra Rikke Hyldgaards samtalebog “Mit lykkelige land”, hun har skrevet om prinsessen, der ikke alene blev grevinde, men som også har sine meningers mod. Og så har hun tålmodighed . “Jeg kan nå at indhente det forsømte”, har hun så ofte har sagt.

I  bogen, som udkom i oktober 2018, fortæller grevinden på 56,  “at hun nu har fundet sig selv…. positivt og velformuleret, fortæller hun om sit liv som dansk statsborger og at hun føler sig som en del af det lykkelige rige, som hun kalder Danmark.

Alexandra Christina grevinde af Frederiksborg, som adelskvinden tituleres, blev en del af det danske samfund, da hun som 31 årig, den 31. maj 1995 blev præsenteret som Prins Joachims forlovede.

Grevinden har sammen med Odense-forfatteren Rikke Hykdgaard valgt det lykkelige land som bogens plot, hvilket harmonerer fint med det lykkelige liv, hun giver udtryk for at leve.

Siden bogen udkom i oktober 2018 har den solgt pænt og trives stadig i boghandlerne, siger forfatteren, som ud over at skrive bøger “om kendte ansigter, som kan fortælle en god og vedkommende historie”, også underviser på Center for Journalistik, Syddansk Universitet i Odense. Og lige inden Corona-virussens voldsomme indtog, nåede hun sammen med sin kollega, journalistisk lektor samme sted, Anders Kinch-Jensen, at introducere “De syngende nyheder” – so, bl.a. var et populært event for Stiftstidendes læsere.

Alexandra var et kreativt og åbent menneske, at arbejde sammen med  siger forfatteren Rikke Hyldgaard t.v.. Foto: Rikke Hyldgaard,

Tilbage til grevinde Alexandra som inden Corona-virus COVID-19 satte riget på stand by, var blevet en efterspurgt foredragsholder rundt i det lykkelige land- med bogen som udgangspunkt.

Hun ville  lære det danske sprog
Da hun kort efter, at være præsenteret som en del af Kongehuset, mødte den danske presse, fortalte hun, at det var hendes klare mål at lære det danske sprog til perfektion.

“Jeg besluttede at lære sproget med det samme. Det ville have været forfærdeligt”, sagde hun, “at stå og tale engelsk eller et andet sprog ved et dansk arrangement. Det ville være helt forkert. Det her er mit hjem, og så er der ingen anden mulighed”.

Udtalelsen om det danske sprog, kom hun med for 23 år siden, og falder fint i tråd med den danskhed hun stadig besidder, og som hun fortæller om i bogen “Mit lykkelige land”. Den indstilling til livet ændres ikke, selv efter hun i mellemtiden er skilt fra prinsen og det halve kongerige.

Og så er det jo, at hun oven i købet frasiger sig retten til at modtage 2,4 millioner kroner årligt fra staten i livsvarig ydelse, fordi, som hun udtrykker det i bogen, mener “det er det mest rigtige”.

Folketinget havde ellers vedtaget, at det var en livsvarig apanage, men Grevinde Alexandra har altså fået godkendt ønsket om, at ydelsen bringes til ophør i 2020. Samtidig med at hendes og Prins Joachims næstældste søn Prins Felix fylder 18.

Bryder ud af skabelonen og får ro i sjælen
Grevinden føler sig overbevist om, at beslutningen vil give hende ro i sjælen, og i bogen tilføjer hun bl.a., at hun føler, det er det rigtige for hende. “Jeg vil gerne bryde ud af den skabelon, der måtte være omkring mig”.

»Jeg synes, det er meget vigtigt at elske sig selv uanset, hvor man er i livet. Det synes jeg, jeg er blevet rigtig god til, nu hvor jeg ikke har en fast kæreste. Jeg husker at nyde det og elske mig selv,« siger grevinde Alexandra.

Hun arbejder med at skabe sit liv og en frihed til at gøre nogle af de ting, hun længe har haft i tankerne. I “Mit lykkelige land” lægger hun ikke skjul på, at hun har gjort sig mange overvejelser, og afslører bl.a., at hun har nogle venner, der har spurgt, om jeg var fuldstændig vanvittig, når jeg på den måde river tæppet væk under mig selv. Og jeg kan jo kun svare, at lad os nu se.

Grevinde Alexandra er ikke tabt bag en vogn. Det fortæller hendes imponerende CV: Uddannet i handel og økonomi på universiteterne i Hongkong, Tokyo, London og Wien,. Hun behersker seks sprog flydende, blandt andet fransk, japansk og kantonesisk – kinesisk-. Hun har haft flere topjobs i erhvervslivet. Siden 2007 har hun bl.a. siddet i bestyrelsen i medicinalfirmaet Ferring.

Hun har en række protektorater. Blandt andre for bl.a. Odense Zoo.

En rejse på tomandshånd – fra Skagen til Skarø
“Det har været hendes ønske, at undersøge, hvorfor danskerne er et af verdens lykkeligste folk – og hun giver i bogen også sine egne bud og et svar, fortæller forfatteren bag reportagebogen, odenseanske Rikke Hyldgaard, der betegner det som en drømmeopgave, at få lov til at arbejde tæt sammen med grevinde Alexandra og sammen med hende undersøge den danske folkesjæl.

“Det var spændende. Hun er en kvinde med en ekstraordinær historie. og et begavet blik på vores land. Vi har sammen rejst rundt i Danmark og opsøgt landskaber, mennesker og virksomheder fra Skagen til Skarø og fra Møgeltønder til København. For at komme tættere på dansk historie, kultur og identitet”

Rikke Hyldgaard fortæller at bogen ikke er en biografi, men Alexandra tager dog undervejs også på en personlig rejse i erindringen. Hun beskriver bl.a., hvordan det var som 31-årig i 1995 at forlade sin tilværelse i en af verdens største byer, Hongkong, for at bosætte sig midt ude i marsken i Sønderjylland, tæt ved grænsen og blive en del af den kongelige familie.

Hun fortæller ikke alene om at tilegne sig et nyt sprog og en ny nationalitet samt om glæden ved at havde fundet sig selv og sin identitet, men også om at være mor til to prinser – og om hele tiden at turde kaste sig ud i livet. Det er det hun gør nu.