Vælg en side

Mikkel Schrøder kom ikke til at optræde med nøgen overkrop, ihverfald ikke på revyscenen, og den odenseanske musical-diva Sara Gadborg fik ikke den revy-debut, hun havde set frem til – den får hun gengæld i Sønderborg Sommerrevy – og senere skal hun tilbage på Pejsegården. Årsagen til alverdens kultur-aflysninger i 2020 var den globale Covid-19-epidemi.

Da lederen af Rottefælden, Pia Ullehus blev udfordret af publikums-restriktioner på grund af “efter-corona”, valgte hun midlertidigt at rykke sit  revyklenodie til Svendborg Teater, for at få mere plads til publikum. Allerede året solgte hun revyen til skuespillerægteparret Mikkel Schrøder og Christine Astrid og en ny epoke kunne begynde

Holdet klar til at rykke ind i de historiske lokaler. Foto: Rottefælden. Troels Malling, forrest t.v., kendt for sin satire, skæve humor og underfundige grimasser

Efter et par somre i bymidten, er “verdens ældste revyteater” tilbage i den fire etagers fredede bygning i bøgeskoven, hvor historien begyndte for 140 år siden. For nylig fik Mikker Schrøder formelt overdraget nøglerne af husets bestyrelse med formanden Laila Hansen i spidsen.
Derpå blev alle døre bogstaveligt talt åbnet for kontorets medarbejdere, håndværkere, frivillige og teknikere.

DEN SÆRLIGE STEMNING
“Vi kan allerede mærke husets særlige stemning med revyplatten ved de små runde borde. Det er nu vi genstarter hyggen og traditionen. Vi føler os privilegeret over, at få lov til at før den stolte tradition videre”
Borde og stole, som har været opmagasineret, ved at være sat på plads. De skal placeres millimeter præcist, så der igen er plads til 252 gæster i det legendariske revyteater. Plakaterne på væggene, som dokumentere den stolte historie, er ved at være hængt op og det samme er revyens velkendte prismelysekroner.

Torsdag, fredag og lørdag haster det medspillende chef-ægtepar til Århus, hvor de medvirker i deres egen anmelderroste Århus Revyen på Hermanns i Tivoli Friheden, som slutter den 4. maj. Allerede næste morgen er Mikkel og Christine (billedet øverst) tilbage i Svendborg, først i rollerne som forældre til to små børn og fra tidligt på formiddagen er de tilbage i chef-rollerne i Caroline Amalielunden. Parret kender skam den intime scene særdeles godt, for allerede i 2018 og 2019 spillede de sammen her. Iøvrigt kendte de hinanden fra flere sæsoner med “Pejseshow”, hvor Mikkel Schrøder var kunstnerisk leder.

DET SMUKKESTE STED I DANMARK
“Frem og tilbage er lige langt og hold da helt op, hvor vi glæder os til at det smukkeste sted i Danmark”, lyder det i et melankolsk øjeblik, da chefen med de mange kasketter, forleden stod øverst på den ikoniske trappe og modtog hele 2024-holdet med kontormedarbejdere, skuespillere, teknikere, musikere og sin gamle ven, instruktøren Carsten Friis, der for ottende gang går i Fælden.

Tilbage i den grønne skov efter corona.-pause og to somre som gæst på Svendborg Teater

 

Forestillingen der aldrig blev opført. Den nøgne herre på 2020-plakaten er den nuværende revychef. Kvinden i den gule kjole er odenseanske Sara Gadborg, som i sommer får sin fortjente revydebut i Sønderborg.

Rottefældens nestor Jan Schou skal igen fejres efter revy-kunstens regler. “Skønt, at kan fejre revyteatrets140 års jubilæum – jeg har dog ikke været med alle årene…”, fastslår han iskoldt,

Teater-, revy- og traktørstedet ude i Bøgeskoven åbnede i 1884, og blev allerede dengang indrettet til “servering og underholdning”, som skrevet står i historiebogen. Traditionen holdes i hævd med tjenere og servering ved de berømte små runde borde i salen, som fyldes med fest og farver fra 4. juni til 17. august.


“I det hele taget, så er vi er taknemmelige over, at det nu kan lade sig gøre. Vi skylder en særlig tak til teatrets chef Claus Bjerregaard og til Laila Hansen, som i årevis har stået i spidsen for Rottefældens bestyrelse. Hun har om nogen stået i spidsen for at realisere planerne. Nu er det op til os, at skabe en fest… og fortælle, at vi stadig er en væsentlig del af Svendborgs kulturliv.

HISTORIEN KORT
Historiebøgerne fortæller, at huset ikke blev bygget til revy. En genre som endnu ikke var opfundet. Derimod var flere turnéteatre på besøg.
Først fra 1887 stillede Svendborg Sommertheater, som det hed, op til revy – og sådan har det lige siden været i en ubrudt tradition.
Dog opstod en kort pause i 30’erne – og først fra 1938 under det landkendte navn Rottefælden. Blandt de navne, som gennem årene har optrådt her hele sommeren Carl Schernstrøm (Fyrtårnet), Elga Olga, Dario Campeotto, Arne Lundemann, Ib Schønberg  Ulla Jessen, Flemming Jensen, Palle Huld, Jess Ingerslev, Søren Østergaard, Lisbeth Dahl, Peter Schrøder, Finn Nielsen, Kaj Løvring, Asger Rehr, Flemming Krøll og flere store teaternavne.