Vælg en side

 

Henrik Busborg i originalt outfit og hans tro følgesvend og lærerkollega Torben Balle med sin forrygende kontrabas.

Den odenseanske imitator Henrik Busborg, folkeskolelærer, forfatter, guitarist og sanger, har i  20 år optrådt som Elvis Presley i duo-show med sin gamle ven, bassisten Torben Balle og med bandet The Devils I forskellige konstellationer.

Så kan I ellers bare komme an… siger skolelæreren fra Åløkke-kvarteret, som også er forfatter til flere bøger – bl.a. en velskrevet fodboldbog som sætter fokus på straffesparket – og sidste år skrev han, sammen med en god ven, en bog om skuespilleren Jørgen Ryg.

Men hvordan var det egentligt historien om symbiosen Henrik Busborg og Elvis Presley begyndte?
Den historie kan vi passende begynde på dagen, da millioner af Elvis-fans verden over gik i chok.
Klokken var lige godt 13.30 tirsdag den 16. august 1977, dagen før starten på en planlagt tourné, da en eks kæreste fandt Elvis Presley livløs på gulvet i sit badeværelse hjemme i Graceland.
Trods ihærdige genoplivningsforsøg såvel hjemme som på hospitalet, blev han erklæret død på Baptist Memorial Hospital i Memphis kl. 15 lokal tid – klokken 22 dansk tid. Dødsårsagen er aldrig fastslået – officielt. Den radioavis glemmer Henrik Busborg aldrig.

“Jeg var jo bare ti år – og på vej i skole. Husker jeg stod i køkkenet med en ymer i hånden, da jeg hørte morgen-radioavisen fra transistoren på køkkenbordet. En stemme fortalte, at “den amerikanske rockstjerne Elvis Presley i dag er afgået ved døden. Han blev 42 år. Presley blev fundet død i sit hjem i Memphis, Tennessee“.

“Jeg følte det uvirkeligt. Gik helt i stå og havde svært at samle tankerne, da jeg kom i skole. Det var en trist dag”, mindes han.

Han var tidligt på den
Henrik var allerede som otte årig blevet dedikeret Elvis-fan efter en nabo hjemme i Stige havde foræret ham et kassettebånd med “King of rock’n Roll Elvis Presley”.
“Det første nummer, jeg hørte, var Blue Suede Shoes, og dér sagde det bare bang! Elvis havde ramt mig i hjertekulen – og jeg har været solgt lige siden. Det vil jeg gerne indrømme”, siger Busborg, som tit har tænkt, at han har meget at takke den nabo for.

Mange lp’er senere var det som han søgte skæbnen, da han i foråret 2004 tilmeldte sig Odense Musical Teaters audition til en nyskrevet musical om Elvis Presley fantastiske liv og musikalske univers.

Og så snakkede vi om dengang for 20 år siden, da jeg første gang mødte unge Busborg og omtalte hans Elvis-drømme i byens avis.

Det endte med, at instruktørerne Erik Bent Svendlund og Carsten Friis udpegede den totalt uprøvede, dengang 36 årige skolelærer til at spille titelrollen i musicalen, som om sommeren blev opført på amfiscenen i Den Fynske Landsby.
Lige dér mødte Henrik for alvor sit udødelige forbillede – og lige siden har de været uadskillige. Et lykketræf.

Livets lykketræf…
Og jo, det var lige dér, på vej til optagelsesprøven Henrik Busborg kom i tanke om C.V. Jørgensens magiske omkvæd fra 1990-albummet “Fra åbne mikrofoner”:

“Livets lykketræf
og et fund af dimensioner
Pak det ud og ta’ det på
for åbne mikrofoner.

Det var lige hvad Busborg gjorde, da han stod foran de åbne mikroner ved optagelsesprøven i dansestudiet på Rugaardsvej.

“Vel var det da et lykketræf, at Friis og Svendlund troede på mig den dag”, funderer Busborg, som efter ti forestillinger på landsbyens amfiscene, fik så mange opmuntrende ord og skulderklap, at han følte sig overbevist om, at det var dén vej han ville … han ville afprøve entertainment a’la Elvis. Siden har de nærmest gået hånd i hånd….”

Dog har lærergerningen på Tingkærskolen førsteprioritet. Den kan lærer Busborg slet ikke undvære. I dette skoleår har han matematik, idræt, tysk, musik, teknologiforståelse samt en tjans som en af skolens inklusionsvejledere. Han har givet mange former for koncerter – bl.a. ved et stort haveparty i den amerikanske ambassade i København – ligesom hans show også er set af Kronprins Frederik.

Anekdoter, nærvær og spilleglæde
Helt i tråd med Elvis’egen historie, giver Busborg også kirkekoncerter med et intimt fem mands setup, hvor nærvær, spilleglæde og kærlighed til musikken er nøgleordene. Og så krydret han altid koncerterne med originale anekdoter fra Elvis Presley fantastiske karriere.

Henrik Busborg & the Devils spiller sig gennem tre årtiers velkendte hits, som alle kan nynne med på. Fra “That’s alright mama” til “Suspicious Minds” fylder genkendelsens glæde kirkerummet.

Det skal da også lige med, at Henrik Busborg er stillet op i nogle konkurrencer i Elvis-efterligning – og er kåret som dobbelt dansk mester, ligesom han har en nordisk titel.

Siden sommeren 2004 er det blevet til hundredvis af Elvis-koncerter og shows rundt i landet – på originalsproget – iført originale “hjemmesyede kostymer”, for, som han siger; så har det forlængst vist sig, at det altid engagerede publikum nærmest som en selvfølge, forventer den ultimative Elvis-oplevelse med show og musik for øje og for øre – og dét får de….jeg elsker det”.

“Kærligheden til Elvis ruster aldrig”, siger Henrik Busborg – og henviser til sin facebook-profil, hvor han slår fast, at “Elvis has NOT left the building”. Og tilføjer: “Jeg tager ham med, hvor som helst og hvornår som helst”,.

Henrik Busborg er dobbelt dansk mester i Elvis, og han blev ydermere i 2012, kåret som Nordens bedste. Sammen med bassisten Torben Balle, leverer han et forrygende show med alle de store Elvis Presley-hits.

Elvis Duo er et musikalsk stand-up show i særklasse. Publikum er aktive deltagere i et show, hvor musikalitet, spilleglæde og kærlighed til Elvis’ musik brænder igennem hver eneste strofe. Med underspillet humor og et glimt i øjet, tager Elvis Duo kærligt hånd om de utallige hits fra Kongens skattekiste. Musikken leveres live, uden nogen som helst form for playback

Der er kælet for alle detaljer; dragter, instrumenter, ja, selv Elvis’ smykker, er nøjagtige kopier af det, som Elvis selv bar i sine imponerende sceneshows.

Jailhouse Rock, Blue Suede Shoes eller Hound Dog – det er svært at sidde stille, når musikken fra den største stjerne nogensinde, spiller….