Landets mest kendte H.C. Andersen imitator Torben Iversen, 62 har slidt adskillige høje hatte op i de godt 36 år han har optrådt i eventyrets tjeneste. Både i sine oneman show og som frontfigur i H.C. Andersen Paraden, som med sine talentfulde eventyr-figurer, hver sommer optræder foran det prægtige eventyrslot, hvortil alverdens turister valfarter. De seneste seks somre har paraden spillet op i Eventyrhaven – de 29 år forinden, blev der sommeren igennem spillet tre daglige shows i den hedengangne Lotzes Have.
Det kan godt være at hatten og eventyrbogen, der stadig er som klinet til højrehånden, ser lidt flossede ud i kanterne, men “H.C. Iversen” selv er still going strong. Måske fordi han elsker sit job, uanset hvilke opgaver, der er tale om, ligesom han er beriget af et forstående bagland, nemlig hustru Kristine og de voksne døtre Julie Marie og Anna Johanne. Pigerne, som han selv kalder dem, har i alle årene været en naturlig del af paraden – oftes på sidelinjen.
Og hvad angår sin teaterskole, så er det vigtigst for ham at indgyde ungerne, som han kalder eleverne, en hvis form disciplin på hver deres niveauer og ikke mindst at lære dem, at vide respekt for fællesskabet og for publikum. “Dog er min største opgave som instruktør, at skabe den spilleglæde, jeg selv har været så heldig at være beriget med. Ungerne skal tro på sig selv. Det er vigtigt med en god portion selvtillid i det samfund, vi lever i nu til dags. Det er også op til mig, at minde dem om, at det måske allervigtigste er, at de altid spiller hovedrollen i deres eget liv. Uanset om de på vores scene optræder som Klods Hans, skorstensfejer, heks, Den lille havfrue, Tommelise, Kejser, Prinsesse, tepotte eller sågar Tårnvægteren Ole, som ikke så mange kender. Så spiller de hovedrollen”.
Odenses levende postkort
Når han ikke træder op i den eventyrlige have, paraderer ad byens strøg, oftes som engageret guide, der med en hale af turister efter sig, fortæller om digterens barndom i fødebyen. Eller når han medvirker i byens festivaler og julemarked, som han selv var med til at søsætte, eller når han og paraden dukker op i de større byer og kaster glans over land og havn, når tusindvis af luksusliner-gæster betræder H.C. Andersens eventyrland. Thi, uanset, hvor paraden og Iversen dukker op, så præsenteres de som Odenses levende postkort.
Du blev 62 i sommer og du har arbejdet med H.C. Andersen stort set dagligt siden 1988. Er du ikke ved at være træt af rollen og samarbejdet med digteren?
“Nej da. Aldrig i livet. Jeg aner ikke noget om pension. Jeg elsker jo rollen, figuren og digteren med de mange smukke nuancer”, lyder svaret, hvorefter han smilende tilføjer, at “Andersen er langtidsholdbar – ikke alene i min lille verden, men over hele verden. Digteren har ingen slutdato. Måske derfor, han er mit forbillede”.
Er du også langtidsholdbar?
“Jo tak, jeg føler mig i god form, sund og rask og det kan der være flere årsager til”, svarer han og tager en kort tænkepause.
“Det kan være fordi, jeg svømmer dagligt. Om sommeren cykler jeg ud i friluftsbadet mellem forestillingerne, og om vinteren tager jeg nogle ture i svømmehallen – bare 100 meter fra slottet i Eventyrhaven. Jeg kan også finde på at snuppe et godt glas rødvin eller to, når jeg kommer hjem. Det hjælper lidt på kroppen, hovedet, inspirationen og velværet i det hele taget.
Og jo, jeg fortsætter skam med at være høj i hatten, så længe jeg kan”.
Så er alt ved det gamle?
“Det kan du godt sige….. se nu for eksempel den dag ved juletid, hvor paraden, venner, ledere og forældre, skal på vores traditionsrige tur til Mecklenburg-Vorpommerens klejne hovedstad Schwerin, især kendt for sit eventyrslot, der troner smukt ved Schweriner See. Så skal vi igen være med i Schwerins julemarked – et hyggeligt samarbejde, jeg på vegne af Odense er meget stolt af. Schwerin er jo også Odenses tyske venskabsby”.
“En anden hyggelig tradition er paradens årstur, som foregår sidste weekend i oktober. Så festes der igennem. Først er vi 60 store og små gæster på Rådhuset, hvor kulturrådmanden tager imod os – og roser vores indsats som ambassadører for digteren og fødebyen. I Byens Hus er vi byens gæster. Der serveres lidt at spise og drikke – og der overrækkes gaver og diplomer “med tak for indsatsen”.
Derefter står paradebussen klar ved Flakhaven til at rulle selskabet ud til feriekolonien ved Jørgensø Strand, hvor der er temafest med udklædning efter alle kunstens regler. Efter kvalificeret afstemning kåres såvel Årets Spiller som Årets Klods. Desuden bydes på dramalege, pakkespil og revyshow.
Allerede et par dage senere, når festdagene er rystet af, så begynder H.C. Andersen Paraden endnu en sæson. Det er den 37. i rækken.
Ekstra info: Torben Iversen, 62, var i sine unge dage kendt som tv-bingovært, inden han blev opfordret til at lave teater om H.C. Andersen med en gruppe børn i forbindelse med fejringen af Odenses 1000 års jubilæum i 1988. Siden har eventyrdigteren været hans levevej. Han har med kreativitet og succes lavet gadeteater med de kendte eventyrfigurer. Sammen med cirka 60 børn har han spillet over 7000 forestillinger. Seks uger hver sommer spiller H.C. Andersen Paraden daglige forestillinger ved eventyrslottet. Dertil kommer en lang række forestillinger året rundt i hele landet, ligesom paraden også har optrådt i New York, Spanien, Japan, Italien og Kina. Og så underviser han på Teaterskolen “Toppen”.