Vælg en side

” Kim var en kolossal inspirator, som gav mig det ultimative skulderklap som musiker, da han i 2o14 bad mig være med i Kjukken”, fortæller Jørn Jeppesen, 53, som sammen med sit band “Jeppesen & de utrolige” har udsendt sit andet album på bare ét år. 

Først det vellykkede udspil “Odense Banegård” og nu “En Helt Almindelig Dag”, som har mere poprock-kant. Her hylder han hverdagen med meget personlige og eftertænksomme sange og hyldester til originaler som Dan Turell og Kim Larsen – fordi de, som han siger, at de var kompromisløse i deres kunst og væremåde og at de satte pris på hverdagen”.

Hvorfor fik Jørn Jeppesen sin debut som soloartist i så en moden alder og så hurtigt efter Kim Larsens død?
Blandt publikum, i medierne og i musikbranchen var det overraskende, da Kim Larsens impresario og nære ven gennem flere end 20 år og rytmeguitarist i Kjukken fra 2014 frem til hans død i 2018, allerede året efter sprang ud som sanger, sangskriver, solist og bandleder.

“Jeg kunne ganske enkelt ikke lade være – følte, jeg bare skulle i gang. Det var dét jeg ville”, lyder svaret kort og godt fra musikeren fra Skovs Højrup ved Søndersø.

Så er “Jeppesen & de utrolige” klar til at lette med deres andet album: F.v. Jesper Haugaard, Jens Langhorn, .Jørn Jeppesen, Mikkel Grue og Lars Andresen.  Pr-foto.

Efter sin vellykkede album-debut i august 2019 og efterfølgende turné, fik Jørn Jeppesen lyst til mere.
“Jeg følte det naturligt, at jeg skulle arbejde videre med mine idéer og at jeg skulle være ambitiøs og målrettet med min musik og sange”.

Så han skrev et par håndfulde nye sange til “de utrolige”, som han kalder legekammeraterne. Et kompliment, de fortjener, siger kapelmester Jeppesen om Jesper Haugaard, bas, Jens Langhorn, trommer – som han spillede med i Kjukken – samt Mikkel Grue, guitar og Lars Andresen, keyboard.

Overraskende drejning  
Jørn Jeppesen fortæller om den ellers helt almindelig dag i december 2014, da hans musikalske liv tog en overraskende drejning. Fra at være Kim Larsen & Kjukkens impresario blev han også musiker i bandet.
“Kim var tidligere på året blevet opereret for en diskusprolaps og da bandet var igang med at øve op til en ny turné, mærkede han, at nogle nervebaner kunne finde på at svigte. Så var der en aften, jeg tilfældigt kikkede forbi øvelokalet i baggården i Overgade, da Kim ud af ingenting spurgte, om jeg ville øve hans guitarroller op. Kim ville have mig i kulissen som en slags gardering, hvis der skulle blive behov for at supplere hans guitar”.

“Egentligt troede ingen af os, at det blev nødvendigt. Jeg valgte at tro, at Kim derved skabte et psykologisk rygstød. At han skulle have en backup – og at det så nok ville det køre, det hele. Det var ikke noget, vi snakkede ret meget  om. Det var en del af fascinationen ved at arbejde sammen med Kim”.

177 koncerter nåede Jørn Ørn Jeppesen at spille dobbeltrollen som impresario for Kim Larsen & Kjukken og “ekstra” rytmeguitar. PR-foto.

Kim Larsen beklagede sig sjældent over smerter. Han ville ikke ynkes. Ingen skulle have medlidenhed. Han hadede det.

“Efter tre-fire weekender på turnéen, sagde Kim, at nu ville han ha’ mig med i bandet. Uden at vide det, gav han mig lige dér det blå musiker-stempel. Jeg sagde naturligvis ja tak, jeg arbejdede jo for Kim, og jeg nåede at spille 177 koncerter og at indspille to albums med ham og Kjukken. Jeg havde jo impresario-jobbet ved siden af… så vel var det hektisk, inspirerende og spændende. Jeg ville ikke have undværet det”.

Utroligt at stå på scenen med Kim
Med vemodig stemmen fortæller Jeppesen, om den fornøjelse, det var, hver aften at stå på scenen med Kim og spille hans utrolige sange og jeg skulle gøre mit til, at de blev leveret så godt som muligt. Det var virkeligt dejlige år”.

Hvad lærte musikeren Jørn Ørn Jeppesen af legenden Kim Larsen?
“Hver dag lærte jeg nye ting. Musikalsk og menneskeligt. Jeg sugende til mig, Først og fremmest lærte jeg, at alt skal være i orden. Kim var perfektionist til fingerspidserne. Han lærte mig at arbejde benhårdt, ikke at gå på kompromis, at tro på sine idéer – og at skrive sangene færdigt. Simpelthen bare gøre det. Men også at turde stå ved det umiddelbare og tildels det banale. Og at man skal være ærlig – også i sine sange. Al det tænker jeg på, hvert eneste dag. Bedre læremester kunne jeg ikke have ønsket mig”.

Arbejdede med musikken i smug
Jørn Jeppesen er sikker på, at den rolle Kim Larsen gav ham i Kjukken bærer en stor del af årsagen til, at han hurtigt genstabte glæden ved selv at spille, synge og komponere.

Lad os bare sige, at denne anden release-event på ét år er starten på en god fælles tradition, lød det enigt Jørn Jeppesen og Bo Ellegaard, RecordPusher-ejer og ekspert i vinylplader. Foto: Camilla Lundbye.

“Det var derfor, at jeg nærmest i smug, og midt i flere andre gøremål, begyndte at rode med mine egne sange.
I dag er jeg dybt taknemmelig over, at Kim inspirerede mig til at fortsætte”.
Det lå slet ikke i kortene, at Jørn Jeppesen som 53 årig skulle realiserede drengedrømmen, som han over 30 år tidligere havde bragt med sig fra barndommens gade i landsbyen Klippinge på Stevns.

“Da jeg var færdig med debutalbummet, begyndte jeg at skrive nye sange. Jeg var ved at finde ind til kernen i min sangskrivning og begyndte at prioritere teksterne og historierne.
I den forstand er det en fordel, at jeg ikke er helt ung mere. Jeg har nemlig mange gode historier fra mit fantastiske liv, som jeg tror, mange kan spejle sig i”, siger Jeppesen.

Albummets tolv popsange findes på alle download- og streaming-tjenester, ligesom det fås på cd og lp (vinyl). Digitalt: https://JEPPESEN.lnk.to/EnHeltAlmindeligDag

“Jeppesen og de utrolige” skal på turné i 2021 og rammer Magasinet fredag 5. februar.