Uanset hvad, så kan man kun blive glad…
når julestemningen sænker sig over land og by – med musik og sang samt velduftende glögg, æbleskiver og honninghjerter – når julemænd og kvinder og børnlille, byder på musikalske smagsprøver i skæret af det tindrende julelys.
Og jo, julen er lysets fest for familie og gæst. Det er ganske vist.
Meget apropos, da så H.C. Andersen Julemarkedet i Odense, dagens lys tilbage i 2004. Og siden er der trasket op og ned ad gader og stræder i eventyrkvarteret – og i år kan man sagtens fejre Odenses helt eget julejubilæum.
Ved at vandre rundt i kvarteret og omkring H.C. Andersens Hus, og nyde udstillingerne ind og ude i den idyllisk pyntede Møntergården – og brostensbelagte gyder, hvor julehyggen syder. Museets særudstillinger og Tinka-arrangementer lokker folk og fæ i fine gamle dragter med hjemmelavede og velsmagende glögg, æbleskiver, honninghjerter, julemænd og tindrende julelys i mørket.
Det er her, der bydes på historisk julemarked i byens gamle bydel, hvor eventyrdigteren muligvis er født i det gule ikoniske hus på hjørnet, og hvor han løb om med træsko på.
På ethvert gadehjørne stiger julestemningen som på H.C. Andersen tid. Frem til i dag, Her i kvarteret underholder musikere, julekor og spillemænd og badutspringere – og gæsterne kan være heldige at møde den ægte juleglæde i boderne, folk som med vindblæste kinder rundhåndet deler ud af højtidslækkerierne. Her i det gamle brostensbelagte kvarter omkring Sortebrødre Torv, som tager en sæson til som byens mest autentiske kvarter.
Der hygges og synges med, når man frekventerer granklædte træboder, på hver sin side af letbanen. I de arbejdende boder bryder fantasi og kreativitet ud i lys lue, når kunsthåndværk, gastronomi som i gamle dage går op i en højere enhed.
Faber skrev klassikere og fotograferede
Julen varer længe, koster mange penge… thi med disse klingende ord afsluttes den smukkeste lejlighedssang af alle, nemlig “Højt fra træets grønne top”, skrevet af digteren Peter Faber, som han fortalte; “til families private juleaften 24. december 1847”, som forfatterede for at skabe stemning omkring juletræet – i de små hjem.
Hvad der derimod ikke er mange, som ved, er at samme Faber er, som han også hedder, var telegraf-pionér og den fremragende fotograf. Ogv så. skrev Faber flere sange. Mest kendt er altså legendariske “Højt fra træets grønne top‘, men også ‘”Sikken voldsom trængsel og alarm’” – som sender associationer og den skærpede færdsel rundt i byen – samt ikke mindst sangere “‘Dengang jeg drog afsted’ – der jo ikke ligefrem er en julesang. Hvis det ikke er “drog afsted til julefrokosten”, han hentød til. Det er dog mere en hyldest til den danske soldat, der også dengang drog i krig for at skabe fred hertil lands. “Dengang jeg drog afsted” blev skrevet begyndelsen af Treårskrigen (1848-1850). Sangen om soldaten, der forlod sin pige for at kæmpe for familie, fædreland, konge og Dannebrog – sangere blev et kæmpehit, som gav ære og værdighed til den ellers ringeagtede landsoldat.
Den alsidige Peter Faber, som også elskede livets goder, blev betegnet som en af 1800-tallets mest markante amatørfotografer. På det tidspunkt var fotograferet at regne for en kunstart. Han er tilmed krediteret for med fantasi og kreativitet, at have taget det ældst registrerede fotografi i Danmark. Ak ja, ikke for ingenting var Peder Christian Frederik Faber en af Danmarkshistoriens originale personligheder.