Vælg en side
Hverken H.C. Andersens fantasifulde pen eller søgende øjne var rettet mod et velsmagende måltid og dertil øl fra det nyåbnede Albani Bryggeri, da han i februar 1859 skrev et lille eventyr, han kaldte ”Deilig”, og som han ”læste højt” ved en litterær aften i Studenterforeningen i København. Der var nemlig tale om en smuk kvinde, lod han forstå. ”Hvor var hun deilig. Hun var Noget for en Billedhugger at see paa, men ikke tale med, og hun talte Intet, I det mindste meget lidt…”, fabulerede digteren i ”Deilig”, som handler om billedhuggeren Hr. Alfred, der forelsker sig i skønheden Kala, som han gifter sig med. Det viser sig dog, at Kala ikke er en af de skarpeste knive i skuffen og hr. Alfred, som er en velanset mand i byen, indser for sent, at det nok ikke var det giftemål, han havde set frem til…
Det ene udelukker vel ikke det andet, dejlig gastronomi og skønne kvinder. Der kan velsagtens ligge et eventyr gemt i begge dele.

Malte Dalby Christensen glæder sig til at byde velkommen i sit eventyrlige café-univers. Foto. MuseumOdense

Som nu på ”Café Deilig” anno 2023, der indrettes i den ene af de H.C. Andersen Museets fem cirkelrunde pavilloner, hvor den genåbner tirsdag 7. februar – efter næsten et halvt års lukning. Så er det den 26 årige kok og forpagter Malte Dalby Christensen, der som daglig leder vil skabe nyt liv og kulinariske dufte i caféen med de karismatiske buede vægge, skabt i glas og træ fra de japanske skove.

Forpagtningsaftale
Malte Dalby Christensen og MuseumOdense har indgået en forpagtningsaftale om driften af caféen, der som udgangspunkt får samme åbningstider som museet. Fra den lune forår udvides med udendørs servering i H.C. Andersen Haven.

MuseumOdenses direktør Henrik Harnow er overbevist om, at cafédriften er lagt i de bedste hænder. Han er sikker på, at Malte Dalby Christensen er den rigtige til at skabe den rette ånd i dette eventyrunivers. Malte er idérig og faglig kompetent og han har alle forudsætninger for at skabe et hyggeligt miljø her, midt i Odense”.

“Museumsgæster har altid en naturlig forventning om at de kan nyde en forfriskning eller en let servering i forbindelse med museumsbesøget. Således også her i H.C. Andersens Hus, hvor vi glæder os til at kunne henvise vores besøgende til caféen, der får plads til 60 gæster – plus de 20-30 gæster, der bliver plads til i den runde udeservering.

Kender branchen og byens puls
Malte Dalby Christensen er ikke odenseaner, men han kender alligevel branchen og byens puls fra læretiden hos landskendte Pasfall samt restaurant HOS og som event-kok hos “Smag & Smil”, ligesom han også har været ansat i Miljøstyrelsens kantine. Nu skal hans køkken-talent, overblik og værtsrollen i den længe savnede café stå sin prøve.

Da H.C. Andersens Hus’ Museum i sommeren 2021 lagde ud med en såkaldt soft opening, med dronningen som museets første gæst,var det med fødevarefirma Meyers som forpagter af “Spiseriet Dejlig” – i samarbejde med Hotel Odeon. Også Hotel Odeons “H.C. by Meyer”s-koncept med “to restauranter med én mission” blev opgivet.

Café-pavillonen. Til venstre børnenes Eventyrland Ville Vau – nederst i billedet anes den runde plads, hvorpå der bliver udeservering. Foto: MuseumOdense.

Et stærkt fundament
Allerede fra første færd, da den japanske arkitekt Kengo Kuma præsenterede sit konkurrence-vindende multiprojekt, var bygherren Odense Kommune, museet og arkitekterne, enige om, at der skulle gøres plads til en unik restaurant, placeret midt i det 400.000 millioner dyre museum i flere etager.

Et internationalt anerkendt museum og en café i høj kvalitet hører sammen. Snart er den tid slut, hvor sultne og tørstige sjæle støder inde i en lukket cafédør – i museumstiden.

Malte Dalby Christensen fortæller, at hans passion for velsmagende  mad og god service har skaffet ham kompetencer til at skabe et solidt fundament til at være selvstændig midt i turisme-magneten med H.C. Andersen Museum og have.
Han ser frem til daglig kontakt til gæster fra såvel museet som fra byens liv. Bare et par minutters let gang fra såvel banegården som Flakhaven, den klassiske eventyrkvarter og Odeon-komplekset.

Fællesskabet mellem Café Deilig og H.C. Andersens Hus viser sig blandt andet gennem fælles design og åbningstider, siger den nye forpagter, som forventer at arrangere events i samarbejde med museet. For som unge Malte konkluderer, så er det hele et eventyr.

Café Deilig genåbner tirsdag den 7. februar 2023.

VEDR. ØVERSTE FOTO TIL DENNE ARTIKEL: Café Deilig er i sin elegante arkitektur i japansk træ og buet glas og med en rødlig græssort på taget,  en af landets mest karismatiske caféer. Tæt ved letbanen, Carl Nielsens Kvarter og brostensbelagte Hans Jensens Stræde – og to minutters let gang til Flakhaven, så er den cirkelrunde pavillon den ene af fire runde bygninger, som er en del af H.C, Andersens Hus, men også arkitekten Kengo Kumas signatur-arkitektur. Foto: MuseumOdense,