Journalist, forfatter og forlagsejer m.m. Anders W. Berthelsen har skrevet et hav af bøger om Odense, som han har været en markant del af i hele sit liv. Som socialdemokratisk byråds-politiker fra 2010 til 2021, rundviser, foredragsholder, forlægger, sprogdoktor, forfatter samt i en årrække bestyrelsesformand i Boldklubben Marienlyst.
Nu er det så Berthelsen, som har rundet 70, udgiver “Odense i hjertet – et værk som er et tilbageblik på Odense på 2010’erne.
“Vi skal nemlig ikke længere tilbage, for at finde et byliv og en by, som var ganske anderledes end den vi nu bevæger os rundt. Det går vildt stærkt”
”Netop dette årti, som det var i forgårs, har forlængst skrevet sig ind i Odenses annaler med adskillige kapitler”, forklarer Anders W. Berthelsen i forordet til ”Odense i hjertet”.
Hvorfor? “Fordi det var årtiet, der forandrede bymidten, lukkede en motorgade, åbnede en meget omtalt letbane og et nyt HCA-museum, ligesom nye boligområder skød op på byens gamle industrigrunde.
Det var også årtiet, hvor det gamle triste mundheld, at nu ”går der Odense i den” blev gjort til skamme. Mener han.
“I 2010’erne nøjedes man ikke med at snakke, man handlede,” lyder det fra eks politikeren, der har haft adskillige fingre med i spillet – bl.a. i forbindelse med udvikling og forskønnelse. Han var i flere år dybt engageret i anskaffelse og placering af kunstværker integreret i byens liv.
“ODENSE i hjertet” er Anders W. Berthelsens bog nummer 36. Hans erindringsbøger er indentiske med informative og underholdende som “kvarters-bog-serien,. De beskriver byens kvarterer, beboerne, historien og udviklingen. Bøger En som emmer af forfatterens engagement i sociale relationer og udvikling – eller mangel på samme. Ofte beskrevet med en på én gange seriøs og munter pen.
Hans bøger om fynske dialekter og historiske beskrivelse af det fynske sprog er interessante. Han betragter det fynske modersmål som barndommens sprog, f.eks. beskrevet i “Fynsk så det synger”, hvor han fortæller, at udtrykket lejfig er ved at udfaset af den fynske hverdag. Denne artikler skribent, mener at ordet lejfig, som Kaj Løvring for 40 år siden introducerede på den fynske revyscene. Meget tyder dog på, at lejfig stammer fra Odenses fine landskendte tobaksfabrikker. Som alle er lukket.
Nu har flittige Anders Wedel Berthelsen, begået endnu en erindringsbog, nu med historier og insider-informationer som Anders W. i årevis har gemt i skuffen og husker i detaljer. En 168 siders underholdende bog i tekst og billeder.
Siden opvæksten på Ibsensvej i Skibhuskvarteret og undkommens hippie- og gøglerdage, tiden på den småprovokerende Skulkenburg Tidende og da han blev uddannet som cand.mag. på SDU – og de senere mange år som inkarneret Blangstedgård-beboer.
PERSONLIG ERINDRINGSBOG
”Mit bud på en erindringsbog er selvfølgelig personlig”, understreger han. “Andre har helt sikkert oplevet situationer og begivenheder anderledes end beskrevet. Ikke mindst i det politiske liv. Jeg har derfor forsøgt at være fair over for mine byrådskolleger. Bogen skal læses som mit bidrag til den brogede fortælling om et begivenhedsrigt årti i eventyrets hovedstad. Set med mine øjne orm hørt med mine ører”, fortæller Anders W. Berthelsen.
Bogen er bind 2 af hans erindringer. Første bind, ”Skriverkarl i Odense”, et underholdende selvportræt, udkom for tre år siden og handler om tiden frem til 2009, da forfatteren primært levede som journalist og redaktør på bl.a. Fyens Stiftstidende, Berlingeren og TV2-Fyn.
”Odense i hjertet” er på 168 sider og med masser af billeder. Den er udgivet med støtte fra Velux Fonden.