Vælg en side

I fjorten forrygende år har Thomas Mørk været Lars Arvads nærmeste medarbejder, som kunstnertisk legekammerat, og måske ikke sparringspartner og idéudvikler. Først i vingerrevyen sæsoner  2011 og 2012 på Magasinet og derefter samtlige sæsoner med sommerrevyen på Engen i Fruens Bøge.

Odenses ottende sommerrevy er i fuld gang, så er det også ottende gang Thomas Mørk står er øverst på plakaten. Og laver ravage på scenen – på den gode måde. Han markerer sige med er par vilde indspark, som er hele aftenen værd.

Thomas Mørk fortæller, da unge Lars tilbage i 2010 spurgte om jeg ville være med i hans vinterrevy, fandt jeg relativt hurtigt ud af, at Lars var af en ganske særlig støbning. Bundsolid, bundærlig, ambitiøs, kreativ og idérig uden store armbevægelser, men heldigvis havde han også god portion fynske lune”.

Det betyder meget for mig, hvordan chefen agerer – så, jeg sagde ja tak og det viste sig hurtigt, at vi tænkte revy på samme måde og at han var lige så skør som jeg er”, fortæller Thomas Mørk med sit underfundige smil og glade øjne.
Efter to vintre i Odense havde den efterspurgte skuespiller andre engagementer at se frem til. Men Thomas Mørk dukkede også op i andre af Arvads projekter. De var uadskillige.

Under de inspirerende snakke ofte til ud på de små timer, som unge Arvad havde med erfarne Mørk, da lagde store Arvad aldrig skjul på sine ambitiøse drømme om at skabe en stor sommerrevy i Odense.
Trods flere forsøg havde ingen hidtil haft held til at skabe en professionel revy i landets tredie største by.
Den kendsgerning afskrækkede ikke landets yngste og mest uerfarne revychef – som med vinterrevy-satsningerne havde skabt respekt som coming man i en benhård branche.

Tidligt i 2015 afslørede Arvad, at nu skal det være. Det måtte bære eller briste. Men hvo intet vover. Og han havde lovet sig selv at vove. “Fynboerne skal have mere at grine af og undres over”, slog skuespilleruddannede Lars Arvad fast, da han overfor denne signatur afslørede, at han i 2016 ville skabe en af landets største sommerrevyer og at den skulle foregå i et stort cirkustelt. Han lagde heller ikke skjul på ambitionen om at han ville være garant for at nytænke, modernisere og forny revygenren – uden at gå på kompromis med traditionen.

Da var de planer og de drømme, chefen allerede i sommeren 2015 vendte og drejede med sin gode ven, kollega og senere kunstneriske rådgiver. Det var nu talentet som kulturentreprenør for alvor skulle stå sin prøve i fødebyen Odense.

“Lars ringede og fortalte, at beslutningen var taget og at hans sommerrevy får premiere tv år senere på Engen i Fruens Bøge – og at han ville have mig med på holdet”.

“Det lyder da interessant Lars, svarede jeg vist i al salon korthed . Og nu får du en indrømmelse. Før aftalen kom i stand, tog jeg til Odense for at se det sted revyteltet skulle stå. Et smukt naturområde, men revy herude – og så i et telt. Den mand må være ufattelig modig, tænkte jeg”.

“Det tiltalte mig, at Lars havde en klar vision om at skabe en moderne, nytænkende og samfundsrevsende revy, som skal agere talerør for ytringsfriheden. Det er vigtigt i den tid, vi lever i. Han glemmer heller ikke den klassiske revys væsen som underfundig, skæv og den skal frem for alt være underholdende og en humoristisk spejling af tiden”.

“Det var lige mig. Han var værd at bakke op. Så efter min hemmelige fynske mission, tog  jeg direkte hjem og ringede til Lars og fortalte kort og godt, at han godt kunne regne med mig”.

Det var han gjort lige siden. Regnet med den garvede revystjerne med det bredt favnende talent. Thomas Mørk har om nogen udviklet sin gennemgående karakter fra den alvorsfulde sketch til satiren og gakkede gangarter til det finurlige gummiansigts mærkelige grimasser.

Du sagde ja tak på stedet, da du fik tilbudt en langtidskontrakt. Hvad er det egentligt med dig og Lars?

“Kunstnertisk er vi de bedste legekammarater, måske fordi vi minder meget om hinanden. Lars er god til ping-pong og til at lytte. Og jeg mærker han er glad for det jeg laver og råd jeg kommer med. Så det er jeg også. Glad… og hold op, hvor vi er gode til alt grine sammen”, siger Thomas Mørk og holder en kunstpause.
“Uden at gøre vores koner jaloux, så oplever vi vel, hvad jeg vil kalde en gensidig kærlighed – helt kunstnerisk. Vi er begge, hvor utroligt det end kan lyde, ydmyge og følsomme – også i vores tilgang til revyen. Måske derfor, vi kan bruge og inspirere hinanden. Vi er ambitiøse på hver vores måde. Det er derfor jeg glæder mig til de næsten fire sæsoner”

Lars Arvad er 42 og Thomas Mørk fylder 60 til efteråret. Siden 2011 har de stået last og bram i op og nedgangstider.

“Det ser allerede rigtigt godt ud – det bliver en fantastisk revy med alle ingredienser”, forudser Thomas Mørk, som  straks efter sin uddannelse på Statens Teaterskole i 1987, blev fastansat i tre sæsoner på Den Kongelige Teater, hvor han blandt andet spillede “Don Carlos.

Han spillede senere “al slags teater”, som han selv udtrykker det, på flere københavnske scener – bl.a.”Spindoctor” på Nørrebros Teater.

Samarbejdet ungdomskammeraten Niels Olsen i det absurd komiske “Cirkus Montebello” er legendarisk. Thomas Mørk og Niels Olsen fik senest stor succes i den hæsblæsende Hitchcock-komedie “De 39 trin”, hvor de tilsammen spiller 126 roller på 100 minutter. Ganske enkelt forrygende morsomt.

Thomas Mørk har medvirket i 28 revyer, syv af dem i Odense. Først to vinterrevyer på Magasinet og derefter de fem sommerrevyer på Engen. Alle i tæt samspil med sin gode Lars Arvad. De senere har som både skuespiller og scenograf.