Vælg en side

12 af H.C. Andersens mest kendte eventyr kan for første gang forstås udelukkende gennem billeder. Det sker på museets hjemmeside, efter at cand.mag. i litteraturvidenskab, Lotte Malou Adelina Nielsen, har sørget for at åbne og forske i museets skatkiste af illustrationer.

At H.C. Andersens ord danner billeder inden i hovedet på os alle, er der ingen tvivl om, og hundredvis af kunstnere har gennem tiden forsøgt at vise netop det billede, forfatterens eventyr skabte hos dem.

Mest kendt er Vilhelm Pedersen (1820-1859), som H.C. Andersen arbejdede sammen med, og hvis enkle tegninger var blandt de vigtigste genstande, da det første H.C. Andersen Museum åbnede i 1908. Vilhelm Pedersen har illustreret mange eventyr, og hans tegninger til både Den Grimme Ælling, Den Lille Havfrue, Den Lille Pige Med Svovlstikkerne, Den Standhaftige Tinsoldat, Kejserens Nye Klæder, Nattergalen, Skyggen, Snedronningen og Tommelise findes på hjemmesiden. Alligevel repræsenterer han blot en lille del af museets samling, der består af 4000 illustrationer, som er samlet ind siden museets åbning.

Det seneste år er samlingen blevet digitaliseret og sat i system. Bag det store arbejde står cand.mag. i Litteraturvidenskab, Lotte Malou Adelina Nielsen, der har brugt ni måneder på arbejdet, der nu også kommer museets gæster til gode.

Kejseren med og uden tøj på
Da Lotte Malou Adelina Nielsen skulle vælge en måde at præsentere illustrationerne på hjemmesiden, valgte hun at bruge de samme 12 eventyr, som gæster møder i H.C. Andersens Hus.

”Hjemmesiden er tænkt som en forlængelse af et besøg på museet. Når man kommer hjem fra museet, har man jo allerede dannet sit eget billede af eventyret, og når man går ind på hjemmesiden, kan man se hvor forskellige blik, andre har haft på netop den fortælling. Se for eksempel på kejseren fra Kejserens Nye Klæder: Han viste stolt sin bare numse frem i 1970’erne, mens han var tækkeligt dækket af natkjole i 1840’erne, hvor nøgenhed ikke blev skildret og slet ikke i udgivelser tiltænkt børn På den måde er illustrationerne også et billede af samtidens ideologier og tendenser”, siger Lotte Malou Adelina Nie

Forsker og cand.mag. i litteraturvidenskab, Lotte Malou Adelina Nielsen.

Moderne kunstnere illustrerer eventyr
For at alle kan gå på opdagelse i samlingen, er Lotte M. A. Nielsens 12 udvalgte fund sat tilgængeligt op på Museum Odenses hjemmeside, så du let kan bladre rundt i eventyrene. Der er masser af detaljer at gå på jagt i: Nogle af eventyrene er fortolkninger, andre er meget tro mod Andersens beskrivelser. Det sidste gælder netop Oskar Klever, der er en af de få illustratorer, der tager H.C. Andersens eventyr bogstaveligt og hvis heks for eksempel er den, der er lige så fæl, som H.C. Andersen beskriver hende – med en hage, der hænger helt nede på brystkasse.

Lotte M. A. Nielsen er også blevet overrasket over de kunstnere, hun er stødt på i sin gennemgang af samlingen: ”Jeg tror, at mange bliver overraskede over at høre, at en kunstner som Salvador Dali også har illustreret H.C. Andersen-eventyr, men han har bidraget med 4 værker til samlingen. Det siger noget om samlingens bredde”, siger hun.

Omhyggeligt valgte kunstnere
Af den grund har Lotte M. A. Nielsen omhyggeligt valgte kunstnere, der repræsenterer forskellige stilarter og forskellige tider, så samlingen på hjemmesiden bliver så vidtfavnende som muligt. Ud over de enkle tegninger er der derfor fortolkende tegninger, kæmpestore tegninger, gamle og nye tegninger, der viser, at moderne kunstnere også gerne bliver inspirerede af H.C. Andersens eventyr.

Udover de 12 eventyr er der fokus på de seks kunstnere, der hver for sig er markante i deres kunstneriske udtryk og repræsenterer en form for hjørnesten i samlingen: Vilhelm Pedersen, Oskar Klever, Svend Otto S., Lorentz Frølich, Povl Christensen og Rie Cramer, der er en af få kvindelige illustratorer.

Billedtekst;:
”Man kan kun blive imponeret over de mange forskellige billeder, H.C. Andersens fortællinger sætter i gang hos kunstnerne. 4000 billeder er virkelig mange at gennemgå og tage stilling til. Det er en fantastisk samling, som fortjener at blive set af flere”, siger Lotte Malou Adelina Nielsen.  Foto: Lærke Beck Johansen.

Fakta om H.C. Andersen-illustrationerne
Museum Odense (det nye H.C. Andersen Museum) har flere end 4000 illustrationer af H.C. Andersens eventyr i sin samling – he af er de 3000 originaltegninger. Cirka 500 af dem er udvalgt til de 12 eventyr, der er gennemillustreret og findes på hjemmesiden Knap 200 forskellige kunstnere har bidraget til samlingen.
Den ældste illustration er fra 1936 og af Vilhelm Pedersen.